​El ple de Vic aprova les ordenances fiscals i el pressupost pel 2024

L'IBI augmentarà un 3,5% i la taxa de recollida de residus, un 7,5%; ERC veu en els comptes "un programa continuista" del passat mandat i des la CUP creuen que "no responen" a les necessitats de la ciutadania

08 de novembre del 2023
Actualitzat el 15 de novembre a les 11:03h
Aquest dilluns ha tingut lloc el ple de novembre a l'Ajuntament de Vic.
Aquest dilluns ha tingut lloc el ple de novembre a l'Ajuntament de Vic. | Oriol Clavera
Un total quatre hores i trenta-quatre minuts és el temps de duració del ple de novembre a l'Ajuntament de Vic celebrat aquest dilluns, una sessió que arrencava amb un emotiu record pel recentment desaparegut Carles "Tati" Furriols, amb la presa de possessió del nou regidor d'ERC Albert Palou -en substitució a Josep Lluís Garcia, que renunciava a l'acta el passat octubre- o la ratificació de Joan Sala en el càrrec de síndic de greuges.

El xoc de trens, però, arribava amb el debat i votació de les ordenances fiscals i el pressupost pel 2024, encara que l'acord anunciat el passat dijous entre l'equip de govern i el grup municipal del PSC ja n'avançava l'aprovació.
 

Puja "moderada" de l'IBI

La regidora d'Economia, Núria Homs, detalla que les ordenances fiscals representen el 55% dels ingressos de l'Ajuntament, uns 37 milions d'euros del total del pressupost municipal. Tal com està passant a la majoria dels municipis del país, Vic no estarà exempt de l'increment d'alguns impostos, encara que Homs remarca que el consistori "ha fet els deures" al llarg dels anys fent que la puja per l'any 2024 sigui "sostinguda i ajustada". En aquesta línia, els augments més significatius són el del 3,5% de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) o l'increment d'un 7,5% de la taxa de recollida de residus, que passa dels 168 als 181 euros.

En el cas de l'IBI -que representa 16 milions d'euros del pressupost final- Homs insisteix que "l'impacte" de la puja serà "petit" i apunta que l'import està "molt per sota" de ciutats properes i amb les mateixes casuístiques que la capital d'Osona. D'altra banda, es mantindran les bonificacions de l'ordenança actual.
 

La regidora d'Economia de Vic, Núria Homs, i el batlle vigatà, Albert Castells. Foto: Oriol Clavera


Pel que fa a la taxa de residus, es tracta d'un tribut els ingressos del qual haurien de fer les paus amb el cost del servei que s'ofereix. Les directrius europees marquen que així haurà de ser l'any2025, quan aquest impost haurà de cobrir el 100% de la suma del servei. A Vic, l'increment del tribut es traduirà en 13 euros més a la factura i també mantindran les bonificacions actuals.

ERC Vic optava per l'abstenció, "un vot de confiança" a l'equip de govern per la futura tarifació social de l'Escola de Música de la ciutat, detallava la portaveu republicana Maria Balasch. En la mateixa línia intervenia el regidor de Vic En Comú Podem, Arnau Martí, argumentant que la ciutat "no està al marge de la situació econòmica del país" i que "apujar l'IBI no és una moda". Un augment del 3,5% "és el mínim necessari", detallava, per garantir els serveis públics.

Des de la CUP no donaven suport a les ordenances fiscals proposades per l'equip de govern. El xoc de models i les divergències ideològiques, alguns dels motius: "Qui més té i més guanya, més ha de pagar". La negativa també arribava per part dels dos regidors de SOMI, que diuen no compatir els criteris de l'equip de govern: "Es castigar molt fort els ciutadans".
 

Llum verda al pressupost pel 2024

El pressupost per l'any 2024 -aprovat amb els vots favorables de Junts, Ara Vic i PSC, les negatives d'ERC i CUP, i les abstencions de SOMI i VECP- s'ha gestat després de setmanes de quadrar els comptes i escoltar les propostes de tots els grups que configuren el plenari vigatà. Homs assegura que hi ha "consens" pel que fa als "grans temes de ciutat" però que "les mirades són diferents".

Els comptes pel pròxim any van estretament lligats al Pla d'Acció Municipal (PAM) que el govern de la ciutat està treballant en paral·lel i augmenten un 12,68% respecte de l'any anterior. Es tracta d'un pressupost municipal de més de 67 milions d'euros -el 2022 era de 60 milions d'euros-, una xifra que ja inclou el líquid procedent del Pla d'Inversions, uns 11 milions d'euros que arribarien a l'Ajuntament a través, per exemple, de subvencions

Les inversions pel futur Mercat Municipal, la rehabilitació del Club Patí Vic o per una nova escola bressol són alguns dels esculls per a l'oposició, a qui els nous comptes no convencen. Per ERC, el nou pressupost no s'ajusta al seu model de ciutat i de gestió i consideren que és "un programa continuista del mandat passat". Una premissa que compren des de la CUP, destacant que el Pla d'Inversions "no respon a la crisi global" i que les propostes de l'equip de govern "no són el reflex dels programes i projectes electorals".

Des de SOMI, malgrat reconèixer que "no és el pressupost que presentaríem", admeten que hi ha punts en els quals conflueixen. I VECP justifica l'abstenció perquè, entre altres coses, els comptes inclouen propostes formulades pel seu grup municipal, així com el compromís de l'equip de govern per treballar en l'execució de més demandes els pròxims anys.
Arxivat a