La Marxa dels Vigatans, la tradicional demostració independentista que se celebra cada nit del 10 de setembre a Vic, organitzada per Òmnium Cultural d’Osona i la Comissió 11 de setembre, ha elegit aquest any com a persona homenatjada mossèn Ramon Bufí i Puigoriol, professor de llengua catalana i actual capellà de Roda de Ter.
L'edició d'enguany serà presentada en un acte el proper dia 4 al Temple Romà de Vic. El president d’Òmnium Cultural d’Osona, Alfred Verdaguer, detallarà el contingut de la Marxa dels Vigatans, explicant-ne les principals novetats. L’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra, farà la introducció i presentació de l’homenatjat. Finalment, el senyor Ramon Bufí i Puigoriol, ens oferirà unes paraules.
Biografia de Ramon Bufí
Ramón Bufí i Puigoriol (San. Pere de Torelló, 1943) professor de català i capellà. Ha exercit d’ensenyant a diferents escoles i instituts de la comarca, sempre amb la llengua i el país com a senyeres. Fou introduït en aquest camí des de petit al seminari de Vic, centre d’estimació a Catalunya i a la seva llengua, on als 11 anys, en temps de forta dictadura, ja rebien les primeres classes en català.
De jove, encara estudiant de filosofia, i juntament amb uns quants seminaristes més, feren estudis clandestins, a la nit, al Palau Montcada, on s’examinaren per ser professors de català, i en reberen el títol en una quartilla. Títol que li fou reconegut una colla d’anys més tard al esdevenir diplomes oficials a la universitat. Els estius començà a donar classes de català a una trentena d’alumnes de Sant Pere de Torelló, amb el catecisme de text com a precaució de possibles visites de la policia de l’època.
Les primeres classes oficials de català les va fer a La Salle, l’any 1970, encara sense ser permeses en els programes oficials. La seva tasca docent la va continuar exercint a l’arribar a la jubilació, tot just uns anys enrere.
Com a capellà exerceix, ara, de rector al poble d’en Bach de Roda i ha estat també en aquesta faceta de la seva vida on ha s’ha pogut mantenir ferm en la lluita per la llengua i el país; fent tota mena de serveis a moviments ciutadans i sindicals a Manlleu en temps de clandestinitat, on l’església gaudia d’una certa veda policial, la qual cosa no impedí alguns registres oficials a la rectoria.
També des del camp eclesial ha treballat durant tota la vida en moviments cristians de fort accent social com la JOC de Catalunya i les Illes, l’HOAC i l’ACO, organitzacions que ajudaren a fomentar des del camp reivindicatiu i social, l’amor i l’arrelament de moltes persones vingudes d’altres llocs i d’altra llengua, al país. La major part de la seva tasca ha estat el treball enmig dels joves, un camp on la sembra de futur és molt profitosa.
La Marxa dels Vigatans homenatja mossèn Bufí, rector de Roda de Ter
Nascut el 1943, va promoure l'ensenyament clandestí del català durant la dictadura franquista
ARA A PORTADA
-
Prats de Lluçanès recupera el Cafè Teatre Orient després de més de 20 anys tancat al públic Irene Giménez Vinyet
-
Nani Roma i el maldecap del fill amb cadira de rodes: «Haurà de fer classe amb 36 companys» Redacció
-
-
-
Un viatge cinematogràfic, cultural i gastronòmic amb el Festival Nits de Cinema Oriental de Vic Irene Giménez Vinyet
Publicat el 31 d’agost de 2013 a les 21:23
Et pot interessar
-
Política ERC Osona renova l'executiva comarcal: Griselda Castells és la nova presidenta
-
Política El ple de l'Ajuntament de Vic, en directe
-
Política El Parlament dona llum verda a tramitar per lectura única el projecte de llei perquè Aiguafreda passi a Osona
-
Política El ple de Roda de Ter aprova la modificació del POUM
-
Política L'oposició de Manlleu denuncia «una deriva despòtica» del govern en minoria de Junts
-
Política Manlleu: un govern que «va per feina», condicionat pel trencament del pacte amb el PSC