
Margarida Fité, numero 16 d'En Comú Podem per Barcelona, votant a Tona Foto: Pere Pratdesaba
Les eleccions espanyoles, a casa nostra, sembla que seran cosa de tres. Esquerra Republicana, En Comú Podem i Democràcia i Llibertat són els partits que arriben més en forma al final de la campanya. Ciutadans ha perdut pistonada a l'Estat, mentre que el candidat català, Juan Carlos Girauta, no ha acabat de trobar el seu lloc ni en els debats ni en la batalla del dia a dia.
Com ja va passar el 27 de setembre, aquest diumenge dibuixarà un escenari inusual a Catalunya. Mai la pugna pel primer lloc havia estat tan disputada com ho serà ara. I aquesta lluita a la tête de la course queda confirmada per com ha anat, fins al moment, la campanya. Esquerra i Democràcia i Llibertat han jugat amb fair play però, a estones, han ensenyat les dents. Però en la recta final, els republicans han posat un altre rival al punt de mira: En Comú Podem.

Maurici Lucena, a Vic .Foto: PSC Osona
Campanya de baixa intensitat a Osona
Pel que fa a Osona, la campanya ha estat clarament de baixa intensitat, amb un reguitzell no massa extens d’actes de petit format. Més si les comparem amb les dues últimes eleccions, autonòmiques i municipals.
Els partits que han apostat més fort per la comarca han tornat a ser els sobiranistes, amb dos grans actes a Vic: Democràcia i Llibertat va portar Artur Mas i Francesc Homs, en l’acte central de campanya, i ERC va fer el mateix amb Gabriel Rufián i Joan Tardà.
La ciutadania a la comarca ha viscut la campanya amb apatia, com ja es tradicional amb les eleccions espanyoles. Caldrà veure si la concentració d’eleccions en els últims mesos, així com el cansament generat a causa de la manca d'acord al Parlament, pot provocar un retrocès en la participació.

Joan Tardà, a l'acte d'ERC a Vic. Foto: Adrià Costa
La resposta, aquest diumenge, 20 de desembre. Les urnes obriran a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre. A quarts d’11 s’esperen tenir els resultats gairebé definitius.
Vuit osonencs a les llistes
CiU va vèncer les eleccions del 2011 amb Josep Antoni Duran i Lleida –que ara tot apunta que quedarà fora del Congrés amb UDC-. Trencada la coalició, CDC s'envolta de Demòcrates de Catalunya i Reagrupament amb el nom de Democràcia i Llibertat. El taradellenc Francesc Homs, un dels homes del denominat “pinyol”, és el seu cap de llista i intentarà revalidar la victòria i la primacia en el si del sobiranisme.
La resta d’osonencs que van a les llistes ocupen llocs simbòlics i tenen molt difícil entrar al Congrés o al Senat.
Sorprenentment, el segon partit que aporta més osonencs a les eleccions espanyoles és el PP. Són Jesús Cañas, de Prats de Lluçanès, i Francisco Rivas, de Tona, que aniran de suplents al Senat.
Pel que fa al PSC, el regidor de Centelles Josep Paré ocupa el lloc número 16 en la llista al Congrés. Els socialistes, en les passades eleccions, van obtenir 10 diputats a la demarcació de Barcelona.
ERC també tindrà una aportació simbòlica a les eleccions a les Corts Espanyoles. Rosa Altimiras anirà de número 29 a la candidatura.
Margarida Fité, de Procés Constituent, s'ha incorporat a la candidatura d'En Comú Podem, on ocupa el número 16.
Per últim, destacar que Unió Democràtica no aporta cap osonenc a la seva candidatura.
En total, a Barcelona hi ha en joc 31 diputats i quatre senadors. En aquesta legislatura, el PSC i CiU han tingut, com ja hem apuntat, 10 i nou representants al Congrés respectivament; ICV-EUiA n’ha tingut tres i ERC, dos.
Totes les llistes de la demarcació de Barcelona
Totes les llistes de Catalunya

Artur Mas i Francesc Homs, a l'acte de Vic. Foto: J.M. Montaner