​Llum verda al cartipàs de Vic amb l'abstenció dels dos regidors del PSC

L'oposició critica el nou organigrama fruit de l'acord de govern Junts-Ara Pacte Local, així com les dedicacions i l'augment de les retribucions econòmiques dels representants municipals: "S'han pactat cadires i sous"

Ple del cartipàs de l'Ajuntament de Vic, aquest dilluns.
Ple del cartipàs de l'Ajuntament de Vic, aquest dilluns. | Aj. Vic
20 de juliol de 2023, 14:00
Actualitzat: 21 de juliol, 9:59h
L'Ajuntament de Vic celebrava aquest dilluns la sessió plenària coneguda com a ple del cartipàs en el qual es donen a conèixer, entre altres qüestions, els noms que encapçalaran les diferents regidories, els càrrecs de confiança o les dedicacions i retribucions dels representants municipals. El nou equip de govern està format pels 8 regidors de Junts i els 2 representants d'Ara Vic-Pacte Local després que ambdues formacions arribessin a un acord per pilotar el consistori vigatà els pròxims quatre anys investint a Albert Castells nou alcalde de Vic. Amb tot, un pacte sense majoria absoluta que obligarà a teixir complicitats amb els grups de l'oposició al llarg del mandat per tirar endavant els grans projectes de ciutat.

El plenari vigatà està format per 21 regidors i regidores de set grups polítics diferents: els 8 de Junts, els 3 d'ERC, 3 representants de la CUP, els 2 del PSC, 2 regidors de SOMI, Ara Vic-Pacte Local amb 2 representants municipals i Vic En Comú Podem amb 1 regidor.
 

Llum verda al cartipàs de Junts i Ara Vic malgrat les crítiques de l'oposició

El nou organigrama a l'Ajuntament de Vic s'aprovava amb els vots a favor dels 10 membres de l'equip de govern, l'abstenció dels dos regidors del PSC i els vots en contra d'ERC, la CUP, SOMI i Vic En Comú Podem.

Un consistori que penjarà de quatre grans àrees pel mandat 2023-2027 –Alcaldia, organització, serveis generals, innovació i agenda 2023; Territori, Sostenibilitat i Transició Energètica; Estratègia Econòmica, Desenvolupament Territorial i Projecció de la Ciutat; i Serveis a les Persones- i en el qual els diferents membres de govern ostentaran les següents regidories i funcions: Bet Piella (Junts) serà la primera tinent d'alcalde i pilotarà Activitats i Inspeccions, Comerç, Mercat de Marxants i Mercat Municipal, Cultura i Llengua, Estratègia Econòmica i Desenvolupament Territorial i Fires i Mercats; la segona tinent d'alcalde, Núria Homs (Junts), encapçalarà les regidories d'Economia, Recursos Humans, Estadística i Padró, Habitatge i Benestar i Família; Xavier Farrés (Ara Vic) serà el tercer tinent d'alcalde i assumirà Participació, Ciutadania i Barris i Salut Pública; Elisabet Franquesa (Junts) serà la quarta tinent d'alcalde i liderarà les regidories de Via Pública, Educació i Joves, Convivència i Seguretat; Eduard Comerma pilotarà Activitat Física i de l'Esport; Ester Coma (Junts) assumeix Urbanisme, Manteniment i Serveis, Medi Ambient, Món Rural i Transició Energètica; Anna Alemany (Junts) pilotarà Contractació, Oficines Atenció Ciutadana, Turisme i Igualtat; Guillem Membrives (Junts) estarà al capdavant de Noves Tecnologies, Administració Digital i Smart City, Informàtica i Sistemes i Mobilitat; i Elisenda Carrera (Ara Vic) encapçalarà les regidories de Foment de l'Activitat Econòmica i l'Ocupació, Cooperació i Protecció Civil.

Un organigrama que no convenç als partits de l'oposició. Arnau Martí dels comuns retreia a l'equip de govern que "el cartipàs que proposen no és positiu per la ciutat". "És un govern que mira cap a la dreta i es refugia en els membres d'Ara Vic, que volien estar al govern a qualsevol preu", etzibava tot subratllant que no han rebut cap document amb les línies mestres que fan referència als projectes estratègics, l'agenda de ciutat o als objectius del mandat de l'acord Junts-Ara Vic.

Un punt en el qual coincideixen els republicans. "Han signat un acord que, avui dia, no hem vist i els vigatans i vigatanes no poden consultar quines són les línies de ciutat que han negociat", remarcava Maria Balasch, portaveu d'ERC al plenari.

En la mateixa línia intervenia Carla Dinarès, portaveu de la CUP: "Ens agradaria veure el document amb les propostes polítiques que s'han acordat amb Ara Vic i, fins i tot, si han aconseguit l'abstenció del PSC , saber quines renúncies i concessions, perquè són partits diferents i durant la campanya hi havia projectes de ciutat allunyats".

L'oposició en bloc critica no conèixer les bases de l'acord Junts-Ara Vic. També és el cas del PSC: "Hi ha un inici de mandat amb 10 regidors en el qual no hi ha cap projecte de ciutat i no sabem a quin acord s'ha arribat ni què s'ha pactat en referència al Patí Vic, el Mercat Municipal o la mobilitat". Pel que fa a l'abstenció del vot socialista en el cartipàs, el regidor del PSC Josep Pou explicava que "això no vol dir que estiguem plenament a favor i que donem el vistiplau a la proposta de dedicacions i retribucions; ho hauríem fet diferent, però no estem al govern", i afegia: "L'abstenció no està sotmesa a cap pacte, és un petit vot de confiança en l'inici d'aquest mandat".

"El resultat que interpretem de les eleccions és una clara victòria de la nostra formació política" explicava Castells, malgrat admet que la ciutadania "no volia que governéssim sols". L'alcalde remarcava que el full de ruta de la ciutat "està clarament marcat" des dels anteriors mandats i posava de manifest que el pacte amb Ara Vic "és un acord en minoria que ens obliga a continuar desplegant plans i programes negociant amb els diversos grups del consistori". "En un govern en minoria l'oposició té tota la força" i "vull agrair el gest de confiança del PSC".
 

Les dedicacions i les retribucions atien la polèmica

El fet de ser un municipi de gairebé 50.000 habitants implica unes exigències "a nivell de serveis, ciutadania i necessitats de la ciutat", explicava la regidora Homs per justificar les dedicacions i retribucions dels representants del consistori vigatà. En aquest sentit, detallava que per elaborar la proposta s'havien emmirallat amb municipis amb casuístiques semblants i "amb la normativa a la mà".

En aquest sentit, l'alcalde Albert Castells tindrà una dedicació exclusiva del 100% amb una retribució de 63.888 euros anuals; Bet Piella, Núria Homs, Elisabet Franquesa i Elisenda Carrera tindran una dedicació del 100% i una retribució econòmica de 59.908 euros anuals; Eduard Comerma un 40% de dedicació i 23.963 euros anuals; i Ester Coma el 75% de dedicació i una retribució de 44.931 euros anuals. La resta de membres de la corporació municipal sense una dedicació exclusiva ni parcial percebran per assistències al ple -350 euros per sessió-, Junta de Govern -180 euros-, Comissions informatives -250 euros-, Junta de portaveus -300 euros- i Portaveus al Ple -400 euros-.

Maria Balasch, retreia a l'alcalde que "comencem malament", ja que "sempre ens ha dit que posava per davant treballar amb partits independentistes i, d'entrada, fa un pacte de govern amb el PDeCAT, un partit de la dreta catalana". Balasch també li recordava que havia pactat l'aprovació del cartipàs amb el PSC "un partit que tampoc està per la labor". D'altra banda, subratllava que les condicions de l'organigrama municipal "no són les idònies, i confirma que aquest pacte només consisteix en el repartiment de cadires i sous".

En la mateixa línia intervenia la portaveu cupaire Carla Dinarès: "Que sigui legal tenir uns sous desorbitats, no vol dir que sigui lícit" i consideren que per proposar un cartipàs s'haurien d'haver tingut en compte "els projectes i els acords polítics".

Malgrat les crítiques i els retrets al llarg de la sessió plenària, el nou cartipàs municipal de Vic així com les dedicacions, retribucions i indemnitzacions quedaven aprovades deixant entreveure que els projectes i els interessos dels diferents grups pels pròxims quatre anys estan allunyats els uns dels altres.
Arxivat a