Vic aprova una moció en defensa de la llengua

El primer ple ordinari del mandat al consistori vigatà donava definitivament llum verda al Pla de Sequera de la ciutat i obria el debat sobre el Mercat Municipal i el Club Patí Vic

Ple de l'Ajuntament de Vic.
Ple de l'Ajuntament de Vic. | Aj. Vic
27 de juliol del 2023
Actualitzat el 04 d'agost a les 15:11h
L'Ajuntament de Vic celebrava aquest dimarts el primer ple ordinari del mandat 2023-2027. Si bé fa una setmana el consistori aprovava el cartipàs del govern de Junts i Ara Pacte Local, encara quedava fer la delegació de representants de la corporació municipal als diferents organismes dels quals l'Ajuntament en forma part. En aquesta línia, l'alcalde Albert Castells recordava que "la voluntat d'aquest govern és donar representativitat" a tots els grups polítics malgrat la pluralitat del consistori "per tant, haurem de valorar durant les pròximes setmanes com queda representada aquesta diversitat". Amb tot, en els organismes on l'ens només té un representant s'ha optat "pels regidors de l'àrea" o bé per aquells amb més experiència.

D'aquesta manera, Xavier Farrés serà el representant de la corporació al patronat de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i a la Fundació Privada Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona; Anna Alemany al Patronat d'Estudis Osonencs, al Consell d'Administració d'Osona Turisme i a l'Associació Rutes del Romànic; Albert Castells al Consorci del Ter; Elisabet Franquesa als Consells Escolars, al Consorci per la Normalització Lingüística i al patronat de la Fundació Privada Col·legi Sant Miquel dels Sants; Guillem Membrives a l'Assemblea General del Consorci Localret i a l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà; Núria Homs al Consorci d'Osona de Serveis Socials, al patronat de la Fundació Sant Tomàs, a l'Associació Sant Tomàs i a la Junta General i al Consell Tècnic Assessor de Sumar, Serveis Públics d'Acció Social de Catalunya SL; Eduard Comerma al Consell Esportiu d'Osona; i Ester Coma a l'empresa Depuradores d'Osona, a l'Associació Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i a l'Agrupació de Defensa Forestal Font Freda.

Uns nomenaments als quals ERC, PSC, SOMI i Vic En Comú Podem hi votaven a favor mentre que la CUP s'abstenia "perquè entenem que és una prerrogativa del govern", tal com explicava el regidor Quim Soler.
 

Pla d'Emergència en situació de sequera

Abans d'acabar el passat mandat i de les eleccions municipals del 28-M, l'equip de govern sortint portava al ple del consistori vigatà l'aprovació inicial del Pla d'Emergència en situació de sequera. La CUP va presentar-hi diverses al·legacions –com la valoració dels recursos hídrics de la ciutat o el disseny de refugis climàtics per fer front a les altes temperatures de l'estiu- que finalment s'han acceptat, tal com explicava la regidora de Medi Ambient, Ester Coma, aprovant així definitivament el pla.

Malgrat celebrar l'aprovació de les aportacions fetes des del grup cupaire, la seva portaveu Carla Dinarès apuntava que "és important dissenyar l'espai públic perquè en si mateix sigui un refugi climàtic i no haver de muntar refugis poc eficients i que, massa sovint, no tenen l'immediatesa que requereixen". En aquesta línia, recordava que en el projecte d'urbanització del Portalet havien demanat "que incorpori més arbres i col·locar punts d'aigua que poguessin servir no només com a àrea de joc sinó també com a refugi climàtic, i ens van dir que no". Per la seva banda, Castells responia que l'equip de govern es compromet "a desplegar i parlar de mesures contra la sequera i millorar l'ús eficient de l'aigua".
 

Una moció en defensa de la llengua catalana

El grup de Vic En Comú Podem presentava una moció en defensa de la llengua davant dels atacs i la censura de l'extrema dreta al País Valencià i a les Illes Balears: "Aquest Ajuntament està compromès amb la defensa de la identitat del nostre país", remarcava el representant dels comuns Arnau Martí.

Tots els grups hi donaven suport, encara que amb alguns matisos. Des d'ERC hi donaven suport tot i fer una esmena per fer-hi constar un nou acord per "aterrar la moció a la ciutat" i "instar a la Fundació l'Atlàntida i al MMVV a incloure un mínim de programació d'espectacles i concerts, autors i intèrprets en català" provinents dels Països Catalans per situar Vic "com a referència cultural" del territori, tal com instava el regidor republicà Josep Lluís Garcia.

La regidora de Cultura i Llengua Bet Piella agraïa al grup dels comuns la iniciativa malgrat trobar-hi a faltar "que rebutgem qualsevol quota com les que s'estan aplicant a les escoles i centres educatius". Piella també matisava que la nova àrea de l'Ajuntament de Vic no només ha de ser vehiculant a la cultura sinó "que sigui una qüestió transversal del comerç, de les empreses, de la presència del català a les xarxes o a l'àmbit digital" i informava que a la biblioteca Pilarin Bayés es compta amb la subscripció a 135 títols dels quals 53 són en català, 2 en francès, 5 en anglès, 1 en alemany i la resta en castellà.
 

El Mercat Municipal, el gran repte del mandat

Un dels grans temes als quals s'haurà de donar resposta durant els pròxims quatre anys és al Mercat Municipal. Tal com transcendia fa unes setmanes, aquest dissabte 29 de juliol podria ser l'últim dia que els pocs paradistes que hi queden desenvolupin la seva activitat amb normalitat i que, per tant, s'abaixin les persianes de l'equipament definitivament. Des de l'equip de govern, la regidora Bet Piella confirmava que "se'ns ha informat de paraula, no per escrit ni per cap via administrativa, que la majoria dels paradistes deixaran la seva activitat a partir d'aquest dissabte". Per aquest motiu, tècnics municipals realitzaran una inspecció que determinarà quines mesures s'han de prendre per garantir, entre altres aspectes, la seguretat, la salubritat o en quin estat real es troba l'edifici.

D'altra banda, Piella informava que s'ha iniciat el tràmit de resolució contractual de la concessió "perquè l'empresa no ha pogut respondre als requeriments de l'Ajuntament i no ha pogut lliurar la documentació necessària que ens permeti veure que aquesta societat està operant i oferint el servei de la manera adequada". Des de l'equip de govern subratllen que la "bona notícia" és que finalment l'edifici i el servei "tornin al consistori" i d'aquesta manera "començar a mirar al futur i projectar un nou model de Mercat Municipal adequat a les necessitats de la ciutat i als nous models de consum".

Finalment, Piella apuntava que l'Ajuntament es posa a la disposició dels paradistes que han manifestat la voluntat d'abaixar persianes aquest dissabte: "Com qualsevol emprenedor, poden optar a una subvenció per obrir un nou negoci en un local buit de la ciutat".
 

El Club Patí Vic, a debat

L'adquisició per part de l'Ajuntament del Club Patí Vic continua portant cua i, en aquest cas, el fet de no haver arribat a temps per obrir les instal·lacions aquest estiu, i més concretament, la piscina exterior. Unes demandes a les quals responia Albert Castells, encarregat de la regidoria de Manteniment i Serveis l'anterior mandat, explicant que "els tempos" de la contractació pública no han fet possible la reparació i obertura de l'equipament aquest període estival. L'alcalde remarcava que el consistori té el projecte i el pressupost per tirar-ho endavant: "Esperem que en els pròxims mesos veiem fet realitat l'obertura de les piscines".

Recupera el ple de l'Ajuntament de Vic en aquest enllaç.
Arxivat a