500 treballadors de Le Porc Gourmet han de decidir si canvien de cooperativa per mantenir la feina

L'escorxador envia la carta als empleats

Publicat el 20 de febrer de 2018 a les 10:31
Actualitzat el 21 de febrer de 2018 a les 08:39
Els 500 treballadors de la cooperativa Clavial de l'escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, han de decidir si es canvien de cooperativa per seguir treballant. A partir l'1 de març, l'empresa trenca el contracte amb la cooperativa catalana. La proposta de canvi és una cooperativa gallega (Auga), que no està subjecte a la llei catalana.

De fet, a principis d'aquest febrer, una trentena de treballadors de Taic (l'altra cooperativa) van quedar al carrer -sense previ avís- per no fer el canvi. Ara, el col·lectiu Càrnies en Lluita en demana la seva readmissió immediata. De fet, la plataforma ja va denunciar que l'acomiadament de 500 persones afectaria el benestar de la comarca.

L'escorxador de Santa Eugènia té gairebé un miler de treballadors, que provenen d'aquestes empreses subcontractades Clavial i Taic, amb seu a Vic i Terrassa, respectivament. Les dues cooperatives catalanes han d'adaptar els seus estatuts per complir la nova Llei de cooperatives catalanes. Això suposa uns canvis en les condicions laborals, que Le Porc Gourmet no accepta i ha tirat pel dret trencant el contracte amb aquestes cooperatives.

Una investigació en procés

Le Porc Gourmet està sent investigada per Inspecció de Treball. Dimecres passat s'hi van presentar per sorpresa amb gairebé una desena de furgons de la Policia Nacional. La investigació va coincidir amb la mobilització pels 28 treballadors de Taic. Des de la plataforma Càrnies en Lluita consideren que la inspecció arriba tard perquè s'ha preferit "emparar als empresaris".

Cal destacar que Inspecció va multar amb 800.000 euros l'empresa càrnia Terfrisa de Vilamalla (Girona) per l'ús de falses cooperatives amb 175 treballadors. Des de CCOO se'ls reclamava que assumissin els empleats.