Per segon any consecutiu, des del Centre de Normalització Lingüística d'Osona (CNL) han impulsat una cantada de nadales pels carrers de Vic protagonitzada per les veus d'aprenents de llengua catalana, una iniciativa amb la finalitat de fomentar l'aprenentatge i l'ús del català fora de les aules.
El Desembre Congelat, El Trineu, El món seria o Quan Somrius han estat les nadales escollides en aquesta ocasió, entonades per una quarantena d'alumnes de català del CNL d'Osona, de la Creu Roja, voluntaris i representants del consistori infantil de Vic, un reguitzell de persones de perfils, edats i inquietuds diverses a les quals la proposta, més enllà de facilitar el coneixement, l'ús i la divulgació del català també els brinda l'oportunitat de fer xarxa i conèixer les tradicions i la cultura popular del territori.
"És una manera de crear espais on els alumnes van acompanyats i aprenen d'una manera diferent, és un aprenentatge més informal, lúdic i festiu", explica Montse Baqué, coordinadora d'activitats i foment de l'ús de la llengua del CNL d'Osona: "Quan els observes durant els assajos veus els seus somriures, interactuen i es comuniquen d'una manera molt diferent de com ho fan a les classes".
Sentir-se "part de la ciutat"
A través de la música, els alumnes memoritzen i canten cançons amb llengua catalana, una fórmula d'aprenentatge compartida i divertida que capta l'interès de moltes més persones. Enguany, entre la quarantena de participants de la cantada de nadales impulsada pel CNL d'Osona també hi ha sis persones ateses per la Creu Roja en el marc d'un projecte de sensellarisme que està desplegant l'entitat a la capital d'Osona. "Promocionem que facin activitats, que coneguin la ciutat i altres entitats i que aprenguin català", explica Maite Molist, tècnica de Voluntariat de Creu Roja.
L'acció de cantar tot aprenent la llengua ha estat un bon reclam per a les persones ateses des de l'entitat i una eina que permet als tècnics explicar "com es viu la tradició nadalenca a Catalunya". Des de Creu Roja ofereixen suport per aprendre la llengua, però promocionen que les persones que atenen puguin accedir als centres oficials, explica Dolors Vendrell, tècnica d'Intervenció Social de l'entitat, tot afegint que la iniciativa de la cantada de nadales pels carrers de Vic "els canvia la cara": "És un moment en el qual s'obliden del seu dia a dia i coneixen a altres persones, se centren a cantar i passar una bona estona".
L'experiència els "obre la ment" i els ajuda a descobrir la cultura popular i les tradicions del territori: "Estan molt interessats en què fem i com ho fem, en conèixer la ciutat i a poc a poc s'atreveixen amb la llengua, intentem que se sentin part de la ciutat". Les tècniques de Creu Roja valoren de forma positiva la iniciativa del CNL destacant que "l'acció suma".
Eufòria
Eufòria és la paraula més "bonica" en llengua catalana per a la Charleen Qian, una jove de la Xina que aquest Nadal farà 10 anys que viu a Vic. Tot i que parla el català a la perfecció, enguany ha decidit apuntar-se al nivell elemental de llengua catalana per a millorar, sobretot, la gramàtica. "Un any vaig veure que cantaven nadales al carrer i em va agradar la idea", explica. Creu que la música "és una manera d'aprendre qualsevol idioma" perquè "de seguida et queda la lletra i pots esbrinar què volen dir", tot i que opina que la fórmula més eficient és "anar a classe, fer gramàtica, escriure i practicar".
"M'agrada aprendre idiomes, i fer-ho, també et permet conèixer més gent, t'obre portes i arribes a entendre més coses del lloc on vius", apunta la Charleen. Defensa la importància d'estudiar català i explica que "gairebé no entenc el castellà, perquè ni el sento parlar massa ni l'he estudiat mai".