Activat un avís preventiu per nivells elevats d'ozó a la Plana de Vic

Acció Climàtica preveu que se superin, aquest dimecres, els llindars d'informació empitjorant la qualitat de l'aire al territori

La Plana de Vic, des de l'aire.
La Plana de Vic, des de l'aire. | Josep M. Costa
Redacció
31 de juliol de 2024, 10:44
Actualitzat: 10:44h

El Departament d'Acció Climàtica ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica. Concretament, es preveu que aquest dimecres els nivells d'ozó troposfèric superin el llindar d'informació a la Plana de Vic i, per tant, la qualitat de l'aire en aquesta zona se'n pot veure afectada.

L'ozó troposfèric és un contaminant secundari que no s'emet directament sinó que es forma a partir de la reacció d'un altre contaminant, per exemple, d'òxids de nitrogen (NOx) i compostos orgànics volàtils (COV). Compost per tres àtoms d'oxigen (O3), necessita que la llum del sol trenqui els òxids de nitrogen i que es combinen amb l'oxigen convencional. Generalment, les concentracions més elevades d'aquest gas es produeixen, entre altres èpoques de l'any, durant l'estiu.

Origen multifactorial

Tanmateix, l'ozó troposfèric és un contaminant nociu per a la salut humana i els vegetals, perquè és molt oxidant. La Plana de Vic és una zona tradicionalment afectada per aquest fenomen per causes multifactorials.

D'una banda, l'orografia del territori és especialment particular. La marinada empeny cap a Osona l'ozó produït a la regió metropolitana nord a través de la vall del Congost i, donat que la Plana de Vic queda enclotada, aquest contaminant queda estancat al territori. A Manlleu és a on es pateixen les conseqüències més importants d'aquest fenomen, ja que se situa a la zona més baixa de la comarca.

D'altra banda, la comarca d'Osona és una de les zones amb més concentració d'amoníac d'Europa. Prové de les granges porcines i dels purins que s'utilitzen en l'agricultura, i quan es barreja amb altres gasos, formen la tempesta perfecta per la creació i dispersió de les partícules contaminants.

El 75% dels catalans respiren aire contaminat

Aquesta primavera, la Unió Europea aprovava reduir els límits de contaminació i els nous llindars es començaran a aplicar el 2030. Segons un informe d'Ecologistes en Acció, un 75% dels catalans respiren aire que supera els nous límits establerts, un fet que situa a Catalunya molt lluny d'assolir els objectius.

Tanmateix, l'ozó troposfèric ha provocat una sentència del TSJC a la Generalitat que obliga el Govern a realitzar i executar amb rapidesa plans de millora de la qualitat de l'aire. Abans de les eleccions al Parlament del passat 12-M, Acció Climàtica va presentar el futur pla que ha de permetre que Catalunya s'acosti als nous objectius previstos per la UE.

Vic tomba una moció sobre la qualitat de l'aire

La qualitat de l'aire a la Plana de Vic és un tema que està sobre la taula de les institucions des de fa temps. A principis del 2024, el territori va viure diversos episodis de contaminació per ozó troposfèric que van encendre totes les alarmes i van evidenciar la necessitat d'impulsar accions.

A Vic, En Comú Podem va presentar una moció per prendre mesures per millorar la qualitat de l'aire a la Plana. El text no va prosperar –l'equip de govern de Junts i Ara Vic, amb el suport de SOMI, van votar-hi en contra- i la regidora de Medi Ambient i consellera comarcal, Ester Coma, explicava que la negativa es devia al fet que és una problemàtica que s'ha d'abordar conjuntament entre tots els municipis de la comarca.

Per la seva banda, l'alcalde de Vic reafirmava el compromís del consistori per combatre la contaminació atmosfèrica i impulsar mesures de millora pel territori.

Arxivat a