Avui, a Nació Digital: Holocaust animal

Castilla-La Mancha autoritza el Club de Lanceo Español a matar senglars a cops de llança a dalt de cavall

Publicat el 30 d’agost de 2012 a les 17:48
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6vGxL-U-mgE[/youtube]

Des de fa una setmana que ja és legal a Castilla-La Mancha la cacera de senglars a "lanceo", una tècnica que consisteix en empaitar els porc en grups de quatre homes a dalt de cavall i acorralar-los i matar-los a cops de llança. Les associacions de defensa dels animals la consideren una pràctica encara més cruel i salvatge que les corrides de toros i volen mobilitzar-se per rebatre el decret.

Aquesta forma de cacera repugna diversos caçadors consultats per Nació Digital, que la comparen amb la que es practica de tota la vida a Catalunya, i que consisteix en aixecar les peces amb els gossos i disparar amb armes de foc potents que, en la gran majoria dels casos, causen la mort instantània de l'animal. "Caçant els porcs fent parades, i de la manera com els boscos estan molts coberts de vegetació, almenys se'ls dóna l'oportunitat d'escapar-se", van afirmar.

El butlletí oficial de la comunitat autònoma va publicar el dia 21 d'agost un decret modificador del reglament de caça  que, en la seva fase de preparació, ja havia patit nombroses crítiques, i fins i tot una campanya digital promoguda per Rosa Gracia a través de Change.org, que ja porta recollides quasi 30.000 signatures, contra aquesta pràctica "brutal, inhumana i sagnant, que comporta un patiment inadmissible",

El PACMA (Partit Animalista contra el Maltractament Animal) és l'entitat que més s'està oposant al "lanceo" i volen rebatre per vies jurídiques el decret. Els motius de la condemna es basen en que els animals queden malferits i moren després de molt de patiment, ja que la batuda pot allargar-se molta estona. Si el porc queda viu però degut al seu estat ja no es pot ni moure, el rematen. La cacera s'ha de portar a terme en zones molt obertes perquè els genets puguin fer-hi uns bons empaits i els porcs no tinguin llocs on refugiar-se i salvar la pell.

Per tal d'assegurar la bona marxa de les caceres i la satisfacció dels seus practicants -que paguen unes bones quantitats per participar-hi- cal disposar de porcs senglars criats en granja i engegats poc abans de les càrregues dels cavalls


Els opositors al decret apunten que s'ha redactat per a complaença d'entitats com el Club de Lanceo Español, o el Club Internacional de Lanceo, unes entitats que promouen aquesta pràctica i que compten amb pàgina a Internet, amb informació històrica i fotografies de la pràctica.

Amb la polèmica oberta per la preparació del decret, s'ha confirmat que aquesta modalitat de cacera ja s'estava fent a Castilla la Mancha tot i la seva il·legalitat. Els defensors del "lanceo" argumenten que és una tradició que situen a la península ibèrica al segle VI (a.d.C.). i esmenten -com a segell de noblesa i distinció- els noms d'alguns reis castellans que l'havien practicat. Fins i tot asseguren que la monarquia va triar Madrid com a capital d'Espanya per la proximitat dels boscos del Pardo, ideals per a la pràctica del "lanceo".

D'altra banda, també argumenten la implantació d'aquesta oferta cinegètica, crearà nombrosos llocs de treball en unes zones deprimides. El decret afirma que són els caçadors qui ho ha demanat i que, de fet, fa trenta anys que es practica al coto de Doñana. La promoció econòmica i l'atenció a la demanda d'oci també apareixen en el text, que signen la president de CLM, María Dolores Cospedal, i la consellera d'Agricultura, Maria Luisa Soriano.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=czGQ9TlVJjw[/youtube]