Segons Crous, la futura ruta ciclista com activitat d'oci ja existeix i el que cal es donar-li forma per “comercialitzar-la i donar-la a conèixer”. La representant d'Infocentre assegura que a diferència del bicing barceloní “'aquí el recorregut seria per cases de pagès” tot donant a conèixer la història d'aquesta zona del sud d'Osona. En aquests diferents punts de parada s'hi podria trobar informació sobre aspectes com la flora i la fauna de la zona així com activitats d'oci i hostaleria que són les que s'hauran de desenvolupar. Entre aquests, Crous destaca la creació d'un macroparc infantil, espais per fer guerres simulades de pintura o pistes per jugar a minigolf. El desenvolupament d'aquest productes turístics hauria d'anar paral•lel a la potenciació del comerç de Balenyà.
L'arquitecte, Anna Rovira, que ha treballat en l'equip redactor del projecte, diu que actualment el comerç de Balenyà que es troba concentrat al carrer Major i del Pont “està ofegat”. Per això es proposa centralitzar l'activitat comercial en l'antiga carretera com un eix central “no només com un passeig si no com una obertura pels comerços”. El nou passeig hauria d'incloure serveis com carrils bici que actualment són inexistents a Balenyà. Amb aquesta conversió de l'antiga antiga nacional i la via del tren es vol ajudar a superar les dues principals barreres que Rovira considera que té el municipi.
L'alcalde de Balenyà, Tomàs Girvent, diu que desprès d'analitzar el projecte que s'ha presentat aquest dimarts “hi ha moltes coses que són factibles i altres que cal analitzar”. El primer pas serà la contractació d'un tècnic que faci un estudi econòmic per veure la viabilitat econòmica del projecte i com es pot desenvolupar. Per a l'alcalde, Balenyà ha d'apostar pel “valor afegit que suposa poder gaudir del lleure i la natura” i considera que aquests elements poden ser “el punt de suport que necessita el comerç” a més de treballar per “fidelitzar la gent del propi poble”.
Maria Dolors Crous diu que el projecte ha de ser una unió de sinergies de la iniciativa pública i la privada. Especialment Crous considera que s'han de donar “facilitats” per les empreses que es volen establir a Balenyà del sector de l'oci sostenible.
Aquest dimarts s'ha presentat el projecte impulsat per la Mancomunitat La Plana davant una vintena de persones. A la presentació hi han assistit representants de l'àrea de comerç de la Diputació de Barcelona que ha col•laborat en la seva redacció.
------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE BALENYÀ
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE BALENYÀ
Balenyà, 15 d’abril de 2008
Avui, dimarts 15 d’abril a les 11:30 del matí s’ha presentat a l’Ajuntament de Balenyà el projecte Balenyà Oci Sostenible, promogut i finançat per l'Oficina de Comerç de la Diputació de Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència de la Sra. Esther Batalla, Cap de l'Oficina de Comerç Urbà de la Diputació de Barcelona, del Sr. Tomàs Girvent, Alcalde de Balenyà, de la Sra. Dolors Crous, Gerent d’ Infocentre, empresa que ha realitzat l’estudi, i d’Anna Rovira, arquitecte responsable de les propostes de millora urbanística. S’ha comptat amb la presència de l’equip de govern i de epresentants d’associacions municipals.
El projecte Balenyà Oci Sostenible s’emmarca dins el Programa Petits Municipis – Desenvolupament i Comerç de la Diputació de Barcelona. Aquest vol traçar la línia a seguir pel desenvolupament rbanístic, turístic i comercial de Balenyà pels propers anys. Les propostes presentades van destinades a un públic de totes les edats, que ha de permetre a famílies, a grups, o a nivell individual, gaudir d’activitats d’oci a l’aire lliure i a baix cost.
Com a propostes estratègiques en l’àmbit urbanístic destaquen la reconversió de la Carretera de Ribes en el nou eix vertebrador del municipi, tant a nivell de mobilitat com a nivell comercial, i la creació d’un focus de comunicacions al voltant de l’estació del ferrocarril, així com l’amabilització de tot el centre del poble.
Balenyà a nivell turístic aposta per el “Bicing Rural”, una idea inèdita i innovadora al voltant de la qual es fonamenten gran part de la resta de propostes i que aposta fermament per la mobilitat sostenible i l’aprofitament de les infraestructures ja existents i de l’entorn natural del municipi.
Altres propostes contemplades a l’estudi presentat són: un Parc Infantil que destaqui pel seu disseny i originalitat; un conjunt de rutes turístiques temàtiques (d’història, de natura, del mon rural, etc.); uns ciclo-circuits amb obstacles; esports d’aventura; exposicions; etc.
L’estudi proposa també un seguit de millores per tal que el comerç, com a element fonamental en la cohesió social del municipi, ampliï la seva oferta i es modernitzi. Aquestes van estretament lligades en l’aprofitament de les sinergies de les propostes en urbanisme i turisme, que esdevindran el pol d’atracció de futurs visitant i clients potencials. Els producte d’elaboració pròpia, la professionalitat, la proximitat, la qualitat i la diversitat comercial han d’esdevenir els elements estratègics pel comerç de Balenyà.
Aquest projecte ha merescut les felicitacions dels responsables de Comerç de la Diputació de Barcelona, els quals han manifestat la voluntat de col•laborar amb l’Ajuntament de Balenyà en la seva voluntat de reactivar globalment el municipi i el seu comerç tradicional, amb l’objectiu que a finals d’aquest mateix any el projecte comenci a ser una realitat.
