L'Ajuntament ha rebut el Pla Director del Verd Urbà, que inclou l'inventari i la diagnosi dels diferents espais i de l'arbrat viari de la població en el marc de compliments dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
D'entrada, l'estudi conclou que Calldetenes disposa de 8 hectàrees d'espais verds al nucli urbà, i comparant les dades amb altres municipis de la comarca, triplica la mitjana de referència. En concret, un 44% dels espais verds es troben en equipaments, un 26% en parcs i un 23% en jardins.
L'estudi destaca que hi ha zones del municipi sense presència de verd i que no hi ha connexió ombrívola entre els espais existents. En aquest sentit, l'informe aposta per una millora de la diversitat i de la qualitat paisatgística reforçant l'arbrat a l'espai viari, una millora de l'espai de l'escocell i per la modificació de la poda.
El Pla proposa accions de manteniment per optimitzar recursos, la creació d'itineraris d'ombra marcant criteris per a noves plantacions, actuacions a l'Espai de la Bassa del Blanqueig i de la Variant Nord.
7 hectàrees de verd urbà a Sant Quirze de Besora
La Diputació també ha elaborat el Pla Director de Sant Quirze de Besora per conèixer l'estat i les possibilitats dels diferents espais i per gestionar i planificar la millora de la jardineria pública del municipi.Aquest municipi osonenc disposa de 6,7 hectàrees d'espais verds urbans. Concretament, el 59% de la superfície verda correspon a parcs, un 20% són jardins, i un 11% correspon a espais verds en equipaments.
El Pla conclou en aquest cas que els espais estan en bon estat, ben repartits i s'hi fa un manteniment correcte. Tot i que el nombre d'arbres per habitant és superior a la mitjana, l'estudi determina que caldria augmentar-ne la presencia a l'espai viari i que hi hauria un excés de podes.