Dos centres d'Atenció Primària d'Osona, pioners a l'Estat en el diagnòstic de l'apnea del son

La recerca, liderada per la metgessa Cristina Muñoz del CAP Manlleu, ha permès reduir la llista d'espera i sensibilitzar els professionals al voltant de la malaltia

Cristina Muñoz, metgessa del CAP de Manlleu, ha liderat la investigació.
Cristina Muñoz, metgessa del CAP de Manlleu, ha liderat la investigació. | ICS
Redacció
07 d'octubre de 2024, 13:14
Actualitzat: 08 d'octubre, 13:08h

El CAP Manlleu i el CAP Osona de l'Institut Català de la Salut (ICS) són els primers de tot l'Estat a implementar el model de diagnòstic de l'apnea del son a través d'un dispositiu de registre del son, anomenat apnealink. A partir d'ara, si se sospita d'apnea obstructiva del son (AOS), des d'aquests centres ja es pot iniciar l'estudi amb els equips de poligrafia propis.

En un comunicat, l'ICS explica que aquesta aposta ajuda a diagnosticar i començar el tractament ràpidament, en col·laboració amb la Unitat de Son de l'Hospital Universitari de Vic. L'estudi, liderat per la metgessa Cristina Muñoz, del CAP Manlleu, ha permès reduir la llista d'espera per diagnosticar la malaltia. Es treballa per tal que els altres Centres d'Atenció Primària d'Osona facin el mateix.

cristina muñoz metgessa cap manlleu estudi apnea son ics nacio osona
Cristina Muñoz, metgessa del CAP Manlleu, ha liderat l'estudi. ICS

L'apnea obstructiva del son (AOS) té una alta prevalença a Catalunya. Es caracteritza per la presència d'episodis repetits d'obstrucció de la via aèria superior pel col·lapse de les parts toves de l'orofaringe durant el son, cosa que redueix la qualitat del son. Fins ara, el diagnòstic de la malaltia només es podia fer des de les àrees de pneumologia de l'hospital de referència, amb derivació per part del metge de capçalera. Ara, gràcies a l'estudi liderat per la metgessa Cristina Muñoz, s'ha aconseguit que els casos moderats i greus també es puguin diagnosticar des de l'atenció primària als CAP Osona de Vic i al de Manlleu.

En la població de mitjana edat l'AOS és present entre un 2 i un 4%, mentre que ho és en el 20% dels majors de 65 anys.

Durant el desenvolupament de la investigació, que és també la tesi doctoral de la metgessa Cristina Muñoz, s'ha creat un grup multidisciplinari format per professionals de medicina i infermeria familiar i comunitària, pneumòlegs, otorrinolaringòlegs i odontòlegs tant de l'Institut Català de la Salut com de l'Hospital Universitari de Vic.

estudi apnea son cap manlleu cap osona ics nacio osona
Una pacient provant el nou sistema de diagnòstic de l'AOS.ICS

Reconeixements

Fins ara, l'estudi ha estat guardonat en tres ocasions: guanyador a la 41a edició dels Premis Sanitat Osona 2023 en la categoria de treballs publicats; premi a la Jornada Reconeixements Recerca CHV-FHSC 2022 al millor treball publicat; i recentment ha obtingut la beca Programa de bolsas de viaje para asistencia a congresos internacionales de la SEPAR.

A més, els resultats de la primera fase de l'estudi han estat publicats a la revista Medicina de Família-SEMERGEN amb el títol Implementació del mètode simplificat ApnealinkTMAir® per metges d'atenció primària per al diagnòstic de la síndrome d'apnea-hipopnea durant el son. Els coautors són Edwin Muñoz-Herrera, Verónica Arribas-Peña, P. Roura-Poch, F. Ruiz-Mori, S. Sánchez-Belmonte, B. Mateu-Carralero, M. Callís-Privat, A. Darnés-Surroca, I. Casademunt-Codina, J. Serra-Batlle i N. Roger-Casals.

Arxivat a