Com voleu que sigui el futur model de la ciutat de Vic?

Publicat el 06 de novembre de 2007 a les 16:09
 
La vigència d'un POUM sol ser de 12 anys però en el cas de Vic, no es feia una revisió de l'urbanisme des de l'any 1981.

L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, va destacar que aquest procés era molt important perquè entre tots havíem "de determinar cap a on volem que vagi la nostra ciutat".
 
L'objectiu d'aquest programa de participació és aconseguir implicar els diferents agents, entitats, associacions, col•lectius i persones, en general en el procés de redacció del POUM. Aquesta implicació inclou tant la tasca de difusió, informació, exposició i comprensió dels motius que comporten la necessitat de dur a terme aquest programa així com les tasques de recollida d'al•legacions, suggeriments i propostes alternatives.
 
Els dos arquitectes que lideren l'equip redactor del POUM, Carles Llop i Sebastià Jornet, van explicar tots els detalls dels treballs que realitzaran en els propers mesos i van contextualitzar l'urbanisme de la ciutat. Llop va comentar que Vic responia a un "urbanisme de continuïtat" que s'havia aplicat al llarg dels anys i que ara aquest urbanisme havia de mantenir la tradició però també "atendre les noves demandes que el territori necessita". Va manifestar que el POUM "ha de renovar les il•lusions de caràcter col•lectiu".
 
Per la seva banda, Jornet, va destacar que el POUM "és un moment important per a la ciutat" que passa molt de tant en tant. Des del seu equip va fer una "invitació col•lectiva" per participar-hi i va recordar que tots els ciutadans podrien opinar a través d'una enquesta que es podrà contestar directament als enquestadors –seran estudiants de la UVic a través d'un conveni entre les dues institucions- dipositant-la en diferents punts de recollida o bé a través del web www.vic/poum.cat. Va recordar que una primera ordenació de l'urbanisme s'havia fet l'any 1961 i una segona el 1981. Això vol dir que "Vic té tradició de plans de llarga durada i això és bo", va concloure Jornet.
 
Les diferents fases en què es desenvoluparà la tramitació del POUM són les següents:
 
1. Redacció de l'avanç del Pla. Amb la participació de tots els ciutadans s'aportaran idees, suggeriments i es promouran debats per construir el millor Vic. Amb aquest objectiu es farà una enquesta al carrer i també es crea un espai web El portal del POUM. Es realitzaran diferents xerrades i taules de debat sectorial amb l'objectiu de recollir suggeriments i propostes dels grups de treball. També hi haurà seminaris d'aprofundiment i un taller d'exploracions projectuals.
 
El calendari previst en aquest fase és el següents:

26NOV. Taules de debat sectorial
• Infraestructures, mobilitat i territori
• Habitatge, equipaments i espai públic

27NOV. Presentació POUM i treball transversal amb tots els departaments de l'Ajuntament.

28NOV. Taules de debat sectorial
• Economia, construcció i activitat
• Qualitat ambiental, paisatge i món rural

29NOV. Taules de debat sectorial
• Ciutadania activa, cultura, ensenyament i universitat

19DES. Seminaris d'aprofundiment i taller d'exploracions projectuals.

23GEN. Presentació de l'avanç del Pla als grups polítics

30GEN. Presentació de l'avanç del Pla als diferents departaments de l'Ajuntament.

4FEB. Aprovació de l'avanç del Pla

FEBRER-ABRIL. Període d'informació pública de l'avanç

8FEB-16MAR. Exposició pública i informativa de l'avanç del Pla

15FEB. Assemblea general de la ciutat
 
2. Aprovació inicial del Pla. El document serà molt més precís i detallat i incorporarà normes escrites i plànols normatius al detall. Es sotmetrà a informació pública. Aquesta fase està formada per dues subfases: la prèvia a l'aprovació inicial del POUM que té una durada d'un any (maig 2008 a gener 2009)i la segona, que compren el període d'informació pública posterior a l'aprovació inicial que tindrà una durada de dos mesos (febrer 2009 a abril 2009).
 
3. Aprovació provisional del Pla. El Pla contindrà la resposta a les al•legacions presentades a l'aprovació inicial i amb el nou document que es redactarà recollint tota la documentació, s'acabarà la fase d'elaboració municipal.
 
4. Aprovació definitiva del Pla. Correspon a la Generalitat de Catalunya i més concretament a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona. Amb l'aprovació definitiva i la publicació en el DOGC, el document serà ferm i executiu.