​El 41% de les fonts d'Osona i el Lluçanès estan contaminades

El Grup de Defensa del Ter ha analitzat els nitrats presents a les aigües de 170 fonts de la comarca de les quals 71 ja no ragen a causa de la sequera

Performance del GDT a la Font Trobada de Folgueroles per presentar els resultats del mostreig del 2023.
Performance del GDT a la Font Trobada de Folgueroles per presentar els resultats del mostreig del 2023. | Irene Giménez
27 de març de 2023, 09:00
Actualitzat: 03 d'abril, 16:45h
Des de fa 25 anys, el Grup de Defensa del Ter (GDT) analitza la quantitat de nitrats presents a les aigües de les fonts d'Osona i el Lluçanès. Enguany, amb l'ajuda de 61 persones voluntàries han mostrejat 170 fonts, de les quals el 41%estan contaminades, cinc punts per sota del 2022.

Derivat de l'informe, els ecologistes han comprovat que la mitjana de nitrats a les fonts analitzades és de 56,1 mg/l davant els 60,9 mg/l de l'any passat, a més de constatar que a 71de les fonts examinades ja no hi raja aigua (un 42% de total) a causa de la sequera, una tendència que, tal com explica la presidenta del GDT Ginesta Mary, està "empitjorant" any rere any.

 

Mapa de les fonts contaminades i de les fonts que no ragen aigua a Osona 2020-2023. Foto: GDT


La presentació dels resultats del 2023 s'ha realitzat a la Font Trobada de Folgueroles, una de les 71 a on ja no baixa aigua. Des del grup ecologista remarquen que les conclusions d'enguany poden fer pensar que la situació ha millorat, però expliquen que cal tenir en compte el factor de la pluja, fenomen natural que recarrega les masses d'aigua subterrànies de tal manera que després de mesos de sequera, els nitrats encara es troben als camps saturant el sòl de contaminants: "La pluviometria té un efecte directe a la contaminació. Després de 30 mesos sense precipitacions importants els nitrats continuen als camps, però quan torni a ploure, aquests arribaran a contaminar els aqüífers i els resultats del mostreig d'enguany, aparentment més positius, no ho seran", subratlla Mary.

Aquest 2023, de les 99 fonts on brolla aigua, les més contaminades són la de Gallisans a Santa Cecília de Voltregà marcant 543 mg/l de nitrats -una xifra molt per sobre del llindar de seguretat de 50 mg/l que marca l'OMS-, la Font del Raig a Torelló amb uns nivells de 291,8 mg/l de nitrats i la Font Salada a Gurb amb 221 mg/l.

 

Mapa de contaminació de les fonts d'Osona i el Lluçanès 2023. Foto: GDT


Des del GDT denuncien que cada vegada hi ha menys aigua i està més contaminada, i carreguen contra "el model caduc de la producció de la carn barata". En aquest sentit, el col·lectiu apunta que frenant la sobre explotació dels aqüífers canviant el model ramader del territori "tindrem altra vegada una comarca amb l'aigua neta i abundant".

D'aquesta manera, els activistes també volen donar "un missatge d'esperança" a la societat per "construir un altre futur revertint la situació actual".