"Estem molt emocionades per una energia que ens desborda", ha explicat una portaveu del comitè de vaga a Osona.com. "És una resposta al treball diari perquè la lluita feminista es teixeix cada dia i també una mostra de la ràbia pel que patim", ha afegit. També ha remarcat la transversalitat de la jornada: "Sovint som dones joves, però també ens hem trobat dones i grans i sobretot moltes adolescents".
La mobilització reivindicava, entre altres, el rebuig contra la dreta i l'extrema dreta, la derogació de la llei d'Estrangeria i tancament dels CIES, la discriminació salarial i una educació feminista, inclusiva, pública, gratuïta i laica. "Avui fem vaga per nosaltres, independentment del nostre origen, ideologia, creença o orientació", han llegit en el manifest (Llegeix aquí el text complet de la vaga feminista del 8-M).Milers de persones omplen el passeig de Vic per la vaga feminista en una manifestació històrica #Osona pic.twitter.com/Ueo8uvXPl0
— Osona.com (@osona) 8 de març de 2019

Una jove a la vaga feminista a Vic. Foto: Adrià Costa
Dia intens
Des del comitè tenien expectatives que fos multitudinària per "l'estat d'opinió actual". "L'any passat ja ens vam sorprendre, però avui ha estat molt més i durant tot el dia", ha apuntat. "La manifestació sempre rep més resposta, però des del matí quan fèiem piquets que és més dur moltíssimes", així com els instituts o la cercavila.
La portaveu ha afegit que el cas de la Manada ja va generar "molta ràbia" i es va destapar "allò que algunes sentíem i patíem cada dia, i ningú deia".
Un contrast amb les botigues
Tot i els milers de manifestants, les botigues de Vic han seguit obertes i, a més, aquest cap de setmana l'entitat Vic Comerç ha organitzat les botigues al carrer Manlleu. La portaveu ha explicat que "genera frustració".
"No es té consciència i no es prioritza una data que creiem que hauria d'estar normalitzada", ha dit, remarcant que ho entomen com un repte del moviment feminista a encara i gestionar de cara l'any que ve.

La vaga feminista del vespre ha estat multitudinària. Foto: Adrià Costa