El Bisbat de Vic considera que en els propers anys seria necessari començar a plantejar la possibilitat de construir esglésies noves al sector del Nadal de Vic i al nord de l'Avinguda Catalunya, l'antiga nacional II d'Igualada, nous barris d'aquestes ciutats. El bisbe de Vic, Romà Casanova, ha assegurat aquest dimarts -durant la presentació de la Jornada de Germanor que es fa aquest diumenge a tots els bisbats i dels resultats econòmics del 2008- que estudien la possibilitat d'adquirir terrenys per planificar la construcció de nous temples.
El Bisbat de Vic va tancar l'exercici 2008 amb un dèficit de 169.000 euros. El moviment econòmic de la diòcesi va ser l'any passat de 10, 6 MEUR.
Romà Casanova ha assegurat en la presentació dels números del Bisbat del 2008 que Vic i Igualada serien les dues ciutats on seria més necessari ampliar el nombre d'esglésies pel seu creixement urbanístic. “La nostra missió és anar a cercar la gent”, ha assegurat Casanova, que diu que “si creixen barris nous també hi cal presència de l'Església”. El bisbe ha admès que els projectes encara estan molt a les beceroles. En el cas de Manresa, Casanova ha assegurat que està “bastant cobert” i ha destacat que el 2006 va entrar en servei la darrera església construïda bisbat al barri del Xup. A Vic, la darrera església en entrar en servei va ser la parròquia de Lourdes als anys 70.
L'ecònom del Bisbat, Joan Carles Carles, considera que les previsions d'ingressos s'han acomplert excepte les rendes per bens immobles que s'han reduït notablement. El fet que, a diferència dels altres anys, el Bisbat no hagi pogut vendre cap immoble ha estat el motiu del “petit desajustament” entre ingressos hi despeses.
Els 10,6 MEUR d'ingressos han estat procedents majoritàriament de l'aportació dels fidels. La resta d'ingressos van provenir en un 13% de les aportacions de la Conferència Episcopal Espanyola i un 9% de subvencions. Les despeses xifrades en 10,8 MEUR corresponen majoritàriament als sous del personal de la diòcesi que representen un 22, 2% i al funcionament i activitats dels equipaments diocesans en un 68% del total. En aquest àmbit també s'ha subvencionat el funcionament de més de 30 entitats diocesanes i s'ha ajudat a 18 parròquies en les seves actuacions de reformes i manteniment. També s'ha participat a través de conveni en la restauració de la Seu de Manresa i el Monestir de Ripoll.
Per al proper exercici, el Bisbat té previst augmentar les ajudes a persones amb necessitat. Carles ha destacat que el Bisbat ja aplica criteris de despesa i ingressos “adaptats a la nova realitat”. Aquest fet comportarà destinar més fons a ajudar persones afectades per l'actual situació econòmica.
La Jornada de Germanor que es fa aquest diumenge 15 de novembre a tots els bisbats es presenta amb el lema “Som part d'una església que acompanya i ajuda”. Aquesta jornada serveix per demanar als fidels aportacions directes per col•laborar en la gestió de cada bisbat i aprofundir en l'autofinançament de l'església.