El CEIP Montseny de Vic rep el premi Baldiri Reixach

Publicat el 01 de juny de 2007 a les 07:59
 
- Notícies anteriors
- Més informació del projecte educatiu del Montseny

NOTA DE PREMSA
DEPARTAMENT D'EDUCACIÓ DE LA GENERALITAT
 
Ernest Maragall: "On té força el català és a l'escola. I així continuarà sent i amb més potència"
 
El conseller d'Educació ha lliurat aquesta tarda els Premis Baldiri Reixac en reconeixement a la tasca i fidelitat lingüística de les escoles catalanes i de les persones que integren la comunitat educativa lingüística del país
 
El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha lliurat avui els Premis Baldiri Reixac que pretenen fomentar l'estímul i el reconeixement de l'escola catalana. Els premis, organitzats per la Fundació Lluís Carulla, celebren la seva vint-i-novena edició i reconeixen l'excel•lent tasca de quasi tres-centes escoles, més de cent cinquanta mestres i milers de nois i noies d'arreu dels Països Catalans per la seva fidelitat a la llengua catalana i a la cultura pròpia.
 
El conseller Ernest Maragall ha volgut destacar durant el lliurament que aquesta tasca que fan escoles, professorat i comunitat educativa "és la què ha permet que el català tingui fortalesa social que encara ha d'afermar. On té força el català és a l'escola. Així és, així continuarà sent i la tindrà en el futur encara amb més potència." El conseller ha afegit que ""Fa 29 anys molts teníem moltes esperances per recomençar un camí, el de la llengua. Ara seria molt fàcil fer una llista de les coses que no hem aconseguit. Però amb aquests premis es demostra que hi ha una cosa que sí que hem fet: a l'escola, el català és la llengua vehicular".
 
El conseller d'Educació ha remarcat que amb les noves ordenacions curriculars, i la futura Llei d'Educació de Catalunya, "el català es refermarà encara més com a llengua vehicular, llengua franca de l'ensenyament, i podrem refermar, potenciar i amplificar també, la immersió lingüística com a mètode específic per afrontar el canvi social que ha viscut i viu el nostre país". En aquest sentit, el conseller d'Educació ha felicitat els guanyadors dels premis Baldiri Reixach perquè molts dels guardonats han estat centres dels quals se n'ha valorat no només la seva tasca d'ensenyament de la llengua, sinó també la seva capacitat d'integrar l'alumnat nouvingut potenciant l'ús del català"
Ernest Maragall també ha volgut deixar clar que el català ha de guanyar més força fora de l'escola i per això, "comptant amb el suport dels mestres, els centres i molt especialment amb la comunitat educativa, ajuntaments i entitats, articulats al voltant dels Plans d'entorn, s'ha de poder fer que l'ús social de la nostra llengua augmenti més enllà de les parets del centre"
 
Els premiats en cadascuna de les modalitats han estat els següents:
 
Premis als mestres i als professors (dotats amb 12.000 euros en conjunt)
 
- Premi a un estudi, assaig o recerca pedagògics: Narcís Oller: una ruta literària per Valls, del qual són autores Empar Bofarull, Montse Bové, Esther Comas, Marta Ferré, Montse Gassió, Teresa Jové, Roser Mas i Neus Porres. El jurat entén que aquest treball contribueix a una millor coneixença de l'escriptor i la seva obra fomentant la lectura de clàssics catalans en els espais concrets on es va inspirar l'obra.
 
- Premi a una experiència didàctica: Tastet de lletres, del qual és autora Montserrat Lladó Vich. Proposta que treballa la llengua d'una manera motivadora comptant amb la participació d'alumnes, mestres i pares dirigida a l'Educació infantil i primària.
 
-  Premis a les escoles (14 premis de 3.300 euros cadascun)
 
Es premia la qualitat global, en llengua i continguts, de les escoles, instituts i centres de formació de persones adultes quant a la catalanitat, concretada en un projecte educatiu i lingüístic que s'estigui aplicant i que assoleixi un ús elevat de la llengua entre l'alumnat i el professorat.
 
- CEIP Setelsis de Solsona (Solsonès): Per la manera engrescadora i l'excel•lència
 
- CEIP Circell de Moja – Olèrdola (Alt Penedès) Per la tasca il•lusionada del professorat i l'organització de la biblioteca com a eix central de la lectura i la resta d'aprenentatges.
 
- IES Priorat de Falset (Priorat): Per l'adaptació dels seus estudis a la realitat laboral que l'envolta i a les necessitats de la comarca en el camp de l'enologia.
 
- IES Sant Pere i Sant Pau de Tarragona (Tarragonès): Per l'esforç col•lectiu d'endegar activitats que motivin nois i noies majoritàriament procedents de famílies de llengua materna castellana.
 
- CAEP Dr. Alberich i Casas de Reus (Baix Camp): Per integrar l'activitat escolar a la realitat del seu entorn.
 
- IES Montgrí de Torroella de Montgrí (Baix Empordà): Per les activitats acadèmiques engrescadores i l'acolliment d'alumnat nouvingut de manera que va més enllà dels continguts acadèmics.
 
- ZER Vent Serè de Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell): Per l'excel•lent treball coordinat dels mestres de tres escoles rurals diferents que permet la realització conjunta d'activitats dintre i fora de l'aula.
 
- CEIP Santa Perpètua de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) Perquè ha continuat desenvolupant projectes que aconsegueixin que els usos lingüístics dels alumnes siguin més favorables a la llengua del país. 
 
- CEIP Perú de Barcelona (Barcelonès): Per un programa d'atenció a la diversitat que a través de nombroses iniciatives, vol convertir la llengua en un veritable instrument de cohesió i integració.
 
- CEIP Montseny de Vic (Osona): Pel fet de ser un centre que reneix amb un projecte pedagògic totalment integrat al barri.
 
- Escola Les Carolines de Picassent (Horta del Sud). Per la publicació d'un setmanari gratuït que surt des de fa anys i que transmet l'arrelament de la cultura pròpia.
 
- CP Portal Nou d'Eivissa: A l'escola d'educació especial pel seu treball rigorós i ordenat amb diversos projectes de bona qualitat pedagògica.
 
- Escola Arrels de Perpinyà (Rossellló): Pel fet de ser l'única escola pública de l'estat francès que fa ensenyament de qualitat en català gràcies a l'entusiasme d'un grup de mestres que va aconseguir un règim especial dins de l'administració francesa.
 
- Col•legi Sagrada Família de les Escaldes – Engordany (Principat d'Andorra): En reconeixement del dilatat compromís de promoció de la llengua i la cultura catalanes i preservació de la identitat del país.
 
Premis als alumnes (70 premis de 700 euros cadascun)
 
Els premis als alumnes, dirigits a treballs escolars fets en català, es lliuraran el proper diumenge 3 de juny a l'Espluga de Francolí.