El Consorci Hospitalari de Vic distingeix els seus millors projectes

El CHV guardona investigacions sobre quimioteràpia, osteoporosi, infància en risc i cirurgia de pròstata amb làser

Publicat el 08 d’octubre de 2013 a les 19:33
Alguns dels professionals guardonats. Foto: CHV

L’Hospital General de Vic va acollir divendres, 4 d'octubre, l’acte inaugural del Curs Acadèmic 2013-2014 del Consorci Hospitalari de Vic (CHV). La vetllada va comptar amb la conferència magistral “De la biologia de sistemes a la medicina personalitzada?”, a càrrec del Dr. Àlvar Agustí, director de l’Institut del Tòrax de l’Hospital Clínic de Barcelona i director científic del Centre d’Investigació Biomèdica en Malalties Respiratòries, qui va abordar els reptes i oportunitats que planteja una medicina del futur basada en l’abordatge preventiu de la salut i en la personalització dels tractaments.

La participació del Dr. Àlvar Agustí en la sessió inaugural s’emmarca en l’aliança que mantenen el CHV i l’Hospital Clínic de Barcelona a nivell professional, de gestió de serveis i de coneixement. La novetat més recent, fruit d’aquesta aliança, és l’acord que han assolit ambdues institucions sanitàries perquè els pacients del CHV que s’hagin de sotmetre a una cirurgia oncològica de pulmó siguin derivats al Clínic, de manera que es puguin beneficiar de l’avançada capacitat tècnica i tecnològica d’aquest centre de referència a l’hora de sotmetre’s a una intervenció de gran complexitat com aquesta.

Com és tradicional, l’acte d’inauguració del curs acadèmic va ser l’escenari de l’entrega dels reconeixements del CHV a les millors publicacions, comunicacions i innovacions en productes i serveis realitzades durant l’any 2012 pels professionals de l’entitat.

La relació de projectes guardonats va ser la següent:

En la categoria de nous productes i nous serveis, el Consorci va reconèixer el projecte “Làser de cirurgia de pròstata”, desenvolupat pel Servei d’Urologia del CHV i liderat pel Dr. Juan Uría. Un projecte basat en l’aplicació d’aquesta tècnica quirúrgica que ha permès realitzar de manera ambulatòria un bon nombre d’aquestes intervencions, fet que redunda en benefici dels pacients (doncs comporta menys risc i menys estada hospitalària) i que alhora suposa un estalvi de recursos.

La millor publicació sorgida d’un estudi en col·laboració amb altres centres va ser per a l’article “Chemotherapy-induced nausea and vomiting in clinical practice: impact on patients' quality of life”, a càrrec de P. Fernández-Ortega, M.T. Caloto, E. Chirveches; R. Marquilles, A. Quesada, C. Suárez, I. Zorrilla, J. Gómez, P. Zabaleta, G. Nocea i A. Llombart-Cussac, publicat a Supportive Care In Cancer.

Com a millor publicació sorgida d’un projecte del CHV s’ha reconegut l’article elaborat per E. Kanterewicz, P. Peris, E. Puigoriol, A. Yáñez, P. Rosique i L. del Río: “Distribution of serum beta CTX in a population-based study of postmenopausal women taking into account different anti-osteoporotic therapies (the FRODOS Cohort)”, publicat al Journal of Bone and Mineral Metabolism, sobre els nivells d’un marcador de metabolisme ossi en dones postmenopàusiques.

El reconeixement a la millor comunicació s’ha concedit a la ponència “Experiencia de 20 años del protocolo de infancia de riesgo”, presentada en el marc de la 1a Jornada estatal de Intervención social en salud materno-infantojuvenil, per M. Colom, P. Domènech, J. Autet, C. Pladevall, F. Bueno, R. Rosean, N. Atserias, J. Morató i C. Guiteras.