El GDT denuncia a Europa un excedent de purins a Osona «que ompliria la Plaça Major de Vic»

Redacció
28 d'agost del 2007
 
Segons ha explicat Toni Ballús, membre del GDT, aquesta situació és il·legal i impròpia de qualsevol país avançat". Des de principis de 2004 ha "anat en augment" i afecta les analítiques "aportades periòdicament per aquesta entitat, que evidencien nivells de nitrats que inutilitzen fonts i pous". Segons les dades del GDT, a principis d'aquest any hi havia 54 fonts contaminades a Osona.
El GDT creu que aquesta situació ve donada per l'increment del cens ramader, la disminució de la Superfície aplicable (SAU),la disminució del volum  de tractament a les plantes centralitzades, el relaxament en la vigilància dels sistemes de tractament individualitzat, la manca absoluta de control efectiu en els excedents ramaders i el manteniment d'un gruix significatiu d'explotacions en situació il·legal.
Per aquest motiu, el GDT demana la revisió global del model intensiu de cria de bestiar,la disminució efectiva i significativa de la cabana porcina, un estudi pormenoritzat de les pròpies dades aportades pel Consell Comarcal d'Osona i una resposta ràpida i efectiva a les problemàtiques que els propis estudis de l'administració denuncien.
Ballús ha explicat que la denúncia s'ha fet arribar al Parlament Europeu i no al Consell Comarcal d'Osona i al DAR, "perquè aquestes dues administracions hi estan implicades". La intenció "és que els europarlamentaris considerin que aquesta situació és prou important com per portar-la davant de la Comissió Europea de Medi Ambient". Ballús assegura que "no volem més lleis" sinó que "s'apliquin les normatives més bàsiques".