El GDT organitza un camp de treball internacional a Sant Pere de Torelló

Publicat el 01 d’agost de 2008 a les 10:10
En la organització també hi ha col•laborat Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló i la COCAT.

“Un dels motius que ens han impulsat a obrir aquest camp a cooperants de tot el món, és per enriquir-nos amb les aportacions d’altres cultures, fer-ne difusió i realitzar un projecte engrescador vinculat amb un projecte conegut com és el camí Vora Ges”, diuen des del GDT.
 
--------
Una quinzena de joves de tot el món recuperen el paratge de la Fontsanta de Sant Pere de Torelló
Marc Riera i Morató // ACN 

Sant Pere de Torelló (Osona).- Quinze joves procedents de diferents punts del món participen a Sant Pere de Torelló en un camp de treball promogut per el Grup de Defensa del Ter (GDT) que té com a objectiu recuperar el paratge de la Fontsanta. Els joves que hi participen treballaran durant les dues setmanes d'estada a la població osonenca en la neteja d'aquest espai. Els treballs incidiran especialment en la mateixa Fontsanta i la Font del Ferro.

En el cas de la Font del Ferro, aquesta està tapada des de fa molt temps pel fang que s'hi acumulat. També és netejarà la bardissa que actualment impedeix l'accés a la zona i es plantarà nova vegetació de ribera per afavorir la recuperació d'aquest espai.

Sergi Solà i Núria Collelldemont, del GDT, diuen que la virtut d'aquesta zona és el fet de ser un espai 'bastant naturalitzat' però que s'ha perdut en els últims anys 'paral•lelament a com s'han perdut les fonts' de la comarca. Actualment la zona presenta moltes bardisses com ortigues o esbarzers que aquests dies s'estan retirant per facilitar-hi l'accés. Paral•lelament es fan plantacions de bosc de ribera en un treball amb la col•laboració del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERN).
 
En el cas de la Fontsanta es farà un treball de condicionament. Aquest dijous al matí s'ha fet la neteja del entorn on han aparegut tot tipus de deixalles com parells de sabates, ampolles d'aigua de plàstic o llaunes de cervesa i refrescos. Actualment aquesta font no raja, si ve en els darrers mesos, amb el període de pluges, va tornar 'a rajar durant quatre o cinc dies', després d'any sense fer-ho.
En el cas de la Font del Ferro, el treball consistirà en netejar tota la zona i retirar el prop d'un metre i mig de fang acumulat. Aquest fet fa que, actualment, no es pugui veure el punt des d'on brolla l'aigua, de manera que fins que no s'hagi pogut treure tot el fang no es podrà determinar si la font tornarà a rajar.
 
El camp de treball promogut pel Grup de Defensa del Ter també preveu poder actuar al camí Vora Ges. Aquest és un sender que recórrer paral•lel aquest riu afluent del Ter. Aquí el treball consistirà en refer les marques del camí que s'hagin perdut i recuperar algunes passeres que s'hagi pogut perdre.
 
Al camp de treball hi participen persones procedents de llocs tant diversos com Corea, Turquia, Marroc, Itàlia o França. La seva principal motivació per participa-hi és l'interès pel tema mediambiental. Per aquest motiu els promotors complementen el treball pràctic amb informació teòrica sobre les espècies autòctones de la zona i informació a l'entorn dels rius mediterranis.
 
En el camp promogut pel GDT hi col•laboren la Secretària General de Joventut de la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló.