El GDT presenta al•legacions al mur de Matabosch a Torelló

Publicat el 12 de març de 2007 a les 17:49
 
"Aquesta no és ni de bon tros la forma de planificar el territori en una democràcia moderna com la nostra i demanem, per tant, que la planificació sigui seriosa i que, pel què fa a les zones de ribera, es tingui en comte aspectes com la inundabilitat del terreny, l'espai de domini public hidràulic o la servitud de pas; tal i com actualment preveu la llei", diu el GDT en un comunicat. I afegeix: "Concretament a la zona del polígon industrial de Matabosch, atesa la impossibilitat de retornar les coses al seu lloc, demanem que s'aprofitin les obres per aconseguir millorar l'accés al riu per part de la gent amb l'arranjament d'un camí que doni continuïtat als caminants que segueixen el riu tant des de la zona de la bardissa com des del Pont del Pelut".
 
AL•LEGACIONS AL PROJECTE CONSTRUCTIU  PER A LA DEFENSA DEL MARGE ESQUERRE DEL RIU TER A LA ZONA INDUSTRIAL MATABOSCH-PONT DEL CONANGLELL,  AL TERME  MUNICIPAL DE TORELLÓ
 
Sr.   Manuel Hernández i Carreras,
director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA),
 
Per la present, l'entitat Grup de Defensa del Ter amb CIF 59 553 644 i Registre d'Entitats Jurídiques núm. 11.688,  després de consultar la informació pública sobre el projecte d'endegament del riu Ter, a la zona industrial de Matabosch-Pont de Conanglell, al seu pas per Torelló, presenta les següents al•legacions a l'esmentat projecte.
 
No podem començar, d'altra manera, sinó lamentant la seqüència de fets produïts en aquesta zona de la riba esquerra del Ter a Torelló. No entenem com l'ACA va donar permisos per a construir en zona inundable, i que ara haguem de pagar entre tots un mur per transformar aquells terrenys en no inundables. No creiem, ni de bon tros, que aquesta sigui la millor manera de planificar el territori, ni la més eficaç, ni la més barata. A part de costar-nos un munt de diners a tots els ciutadans, empobreix la imatge del riu i la seva qualitat ecològica, perdent així part del seu capital natural.
Entenem que el mur no és una solució, sinó un pedaç que no aconsegueix ni tant sols convertir tota la zona industrial en no inundable sinó només una part. Volem reivindicar una millor planificació territorial, i pel que fa a les zones de ribera, que es tinguin en compte els mapes d'inundabilitat i es respectin els drets de servitud i les distàncies de domini públic hidràulic tal com marca la llei.
 
Concretament, en la zona del polígon industrial de Matabosch, atesa la impossibilitat de retornar les coses al seu estat inicial, al menys caldria que l'execució del projecte de mur tingui en compte l'arranjament d'un camí que doni continuïtat als caminants que segueixen el riu, tant des de la zona de la Bardissa com des del Pont del Pelut, per on passa un sender local i el GR-210. D'aquesta manera, es garantirien el pas i l'accés al riu. Creiem importantíssim aprofitar les obres i no deixar escapar l'oportunitat d'apropar la gent al riu, per ressaltar-ne els seus valors naturals, socials i culturals.

El projecte constructiu parla estrictament del mur, però nosaltres demanem una visió més àmplia, i una contextualització més acurada per tal de tenir en compte tots aquest valors tant importants que hem esmentat.
 
Evidentment, també és necessari que el projecte de construcció del mur tingui en compte criteris paisatgístics i ambientals, tant en el procés de construcció com en el de restauració de les zones afectades (replantació amb planta autòctona, sòls...), tal i com ja s'especifica en l'apartat de la memòria ambiental del projecte constructiu.
 
Per tot això, des del Grup de Defensa del Ter demanem que se'ns consideri part afectada, i en conseqüència se'ns respongui de forma concreta.
 
Atentament,
GRUP DE DEFENSA DEL TER
 
Jesús Soler i Vilaró, president.
NIF 77 278 117 A

Manlleu, 5 de Març de 2007