Josep Maria Vila d'Abadal, Oriol Amorós i Joan López, en els moments previs a inauguració de la segona exposició del projecte La Pell del Món, on van conèixer la decisió de l'Advocacia de l'Estat. Foto: Adrià Costa
El Ministerio del Interior, via l’Advocacia de l’Estat, ha contestat només fa uns minuts la pregunta realitzada per l’Ajuntament de Vic sobre els tràmits de l’empadronament. La resposta és molt breu i obvia qualificar la iniciativa d’i•legal.
Així, el primer punt diu que la inscripció al padró s’ha de desvincular de la residència legal al territori espanyol del sol•licitant i, per tant, no es “precedent” denegar-la.
El segon punt fa referència específica a la documentació requerida. En aquest cas, es diu que es considera “vàlid i suficient” un passaport, encara que no tingui el preceptiu visat.
--------------------
NOTA DE PREMSA
Empadronamiento de inmigrantes en situación irregular
Conclusiones de la Abogacía del Estado sobre la petición del Ayuntamiento de Vic
20 de enero de 2010.- La Abogacía General del Estado ha remitido a la Delegación del Gobierno en Cataluña el informe solicitado por el Ayuntamiento de Vic, cuyas conclusiones son:
1) La inscripción de los extranjeros en el padrón municipal procede con independencia de que los mismos tengan o no residencia legal en territorio español, por lo que, en consecuencia, no resulta procedente denegar la inscripción so pretexto de que el ciudadano extranjero no reside legalmente en España.
2) A efectos de tramitar las solicitudes de los extranjeros de inscripción en el padrón municipal, debe entenderse y considerarse como válido y suficiente un pasaporte aunque no cuente con el preceptivo visado.
------------------
L’Ajuntament, muts i a la gàbia fins demà
L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, i alguns dels regidors del seu equip de govern (CiU, ERC i PSC) han conegut aquesta tarda la resposta del Ministerio del Interior, en el marc de la inauguració de l’exposició “La Pell al Món”, al Museu de l’Art de la Pell. A l’acte també hi era present Oriol Amorós (ERC) secretari d’Immigració, que ha pronunciat una conferència, i diversos representants d’associacions, partits polítics i sindicats, que aquests dies han participat de manera activa en el debat sobre els nous criteris que pretén aplicar l’Ajuntament de la ciutat.
Vila d’Abadal i els altres representants del govern municipal han declinat valorar la resolució, ja que encara no l’havien rebut per via oficial, i només la coneixien a través dels mitjans de comunicació, als quals el Ministerio havia enviat un breu comunicat. “El llegirem demà l’informe oficial, que suposo que serà una mica més extens”, han ironitzat fonts properes al consistori. “No podem trivialitzar les coses. Un tema com aquest no es pot tractar superficialment”, han dit les mateixes fonts per justificar el silenci oficial.
Qui sí ha parlat ha estat el secretari d’Immigració, que es va mostrar molt satisfet amb la resolució, els arguments de la qual havia defensat amb insistència durant els darrers dies el Govern de la Generalitat. “L’advocat de l’Estat no ha tingut molta feina, estava tot mol clar, no explica res de nou. És el mateix que diu el punt 6.3 de la llei d’estrangeria, el Pacte Nacional d’Immigració i la Taula d’Immigració”, ha apuntat amb contundència. Amorós també ha matisat que en el futur no es planteja modificar la legislació, ja que les lleis de l’empadronament “no són confuses”.
Per la seva banda, en el discurs de la inauguració, Vila d’Abadal no ha obviat la polèmica però no ha entrat a valorar la decisió del Ministerio. “Són temes que no tractem sense la profunditat necessària”, diu l’alcalde. “Tenim que començar un diàleg entre tots i acceptar la immigració en positiu. Aquest és el nostre repte”, ha conclòs.
Reaccions d'alegria per part d'algunes entitats pel rebuig espanyol a l'Ajuntament de Vic
Els representants d’algunes entitats locals que treballen en l’àmbit de l’acollida i la integració no han ocultat la seva alegria davant la decisió del Ministerio del Interior. Les associacions esperen que l’Ajuntament retiri la proposta en les properes hores. “Estem molt contents. El padró només s’utilitza per conèixer quanta gent viu a la ciutat”, ha apuntat Carme Roquer, de Veus Diverses. “Estava segur del dictamen. Més quan alguns representants del govern espanyol ja havien deixat entreveure la seva posició”, ha dit Carlos Ordóñez, de l’Associació d’Equatorians de Vic i Osona. En la mateixa línia s’ha expressat Mohamadi Bowzziane, president d’Amic Amazigh: “Era el que demanàvem”.
Joan Soler, del Casal Claret, reconeix que la intenció del consistori no era negativa, però pensa que el camí escollit no ha estat el correcte. “Negar, requisar... no és la manera”, ha lamentat. Miguel Sánchez, secretari de CCOO Osona ho ha viscut amb un matis diferent. “La llei és molt clara. Totes les altres coses han estat un embolic per justificar un error”, s’ha queixat.
Alguns representants polítics, com Jordi Casals, secretari de Comunicació d’ERC Osona, també han expressat la seva satisfacció. “El padró serveix per conèixer la realitat. I és una eina per aplicar correctament polítiques d’integració i cohesió”, ha dit. El republicà ha matisat que, tot i la decisió, s’ha d’obrir un debat “ben fet” sobre la immigració.
Tant associacions com sindicats han mostrat la seva predisposició per treballar, a partir d’ara, “colze amb colze” amb l’Ajuntament de Vic per millorar la convivència i la integració dels nouvinguts. “Arahem d'anar una mica més enllà de l’empadronament, en temes com la integració, l’arrelament o el mercat laboral”, ha dit Soler. De fet, una comissió de les associacions va iniciar dimarts converses amb l’Ajuntament amb aquest objectiu.
La decisió també ha tingut algunes reaccions contràries, com la de Jaume Mas (ERC), alcalde de Calldetenes. “Això no pot ser. S’ha de canviar la llei, que té punts que no concorden”, ha assenyalat. “Llavors, els problemes són per als ajuntaments”, ha continuat.
Josep Freixa, de l’Associació Tapís, contrari a la normativa que pretenia aplicar l’Ajuntament, s’ha lamentat del camí que ha agafat el debat en els darrers dies. “Tot ha anat molt malament, s’ha parlat d’una manera molt preocupant del tema”, ha dit després de conèixer la resolució. “Ha estat penós conèixer l’opinió de molta gent. Hem de treballar més per la convivència”, ha recomanat.