
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va donar a conèixer a principis d'abril les propostes que inclou l'Anuari per a la Reforma Horària, elaborat per una plataforma ciutadana que promou modificar la jornada laboral. El document inclou cinc punts clau:
1. Cal adoptar una estratègia "global" que parteixi de l'activitat legislativa parlamentària. Així, els diputats haurien d'impulsar una comissió legislativa sobre la matèria -i no d'estudi com l'actual- per redactar una llei d'horaris, que s'hauria de començar a aplicar a partir del que anomenen "moment zero".
2. Incorporar clàusules específiques sobre la racionalització horària del temps de treball. Es proposa que l'administració pública implanti bonificacions fiscals a les empreses que promoguin la conciliació de la vida familiar i laboral i que, a més, tinguin preferència en les contractacions públiques.
3. Suprimir la jornada compactada als centres de secundària, reduir les vacances escolars d'estiu i redistribuir les activitats extraescolars.
4. Les administracions públiques haurien de ser "l'exemple". Es reclama que no es convoquin actes públics a partir de les 19 hores, ni reunions de càrrecs electes a la tarda. Els dinars de treball també haurien de reduir-se. A més a més, el Govern hauria de preveure una partida pressupostària adreçada a la conciliació, la maternitat i els serveis de suport a les famílies, com ara escoles bressol o ajudes a la dependència.
5. El comerç s'ha d'adaptar al model europeu. Les botigues tanquen més d'hora, però sempre amb una llei "flexible". En general, els experts participants en l'anuari defensen la llei d'horaris comercials catalana. En referència a l'oci, es reitera la importància d'avançar els programes televisius de prime-time per afavorir més hores de descans nocturn.