REPORTATGE

«El Lluçanès és un sentiment»: Olost decideix la seva permanència a la comarca

Tot i que la consulta popular serà el diumenge 20 d'octubre, des d'aquest dilluns els veïns del municipi poden votar de forma anticipada dins de l'horari d'obertura de l'Ajuntament

Alguns veïns i veïnes d'Olost s'han mobilitzat per fer campanya a favor de quedar-se al Lluçanès.
Alguns veïns i veïnes d'Olost s'han mobilitzat per fer campanya a favor de quedar-se al Lluçanès. | Oriol Clavera
14 d'octubre de 2024, 19:53
Actualitzat: 18 d'octubre, 10:46h

Olost decideix aquesta setmana la seva continuïtat a la comarca del Lluçanès a través d'una consulta popular impulsada i organitzada per l'Ajuntament. Descontents amb com s'ha materialitzat el naixement de la nova organització territorial -el Lluçanès va començar a caminar, oficialment, el 3 de maig del 2023-, el seu alcalde, Gil Salvans, remarca que dels 13 municipis que havien de formar-ne part, cinc han decidit quedar-ne fora. Amb la consulta, diu el batlle, la ciutadania d'Olost pot decidir "si volen continuar amb el projecte" o "fer un pas al costat" per treballar en una proposta que englobi a tothom.

Si bé la consulta s'ha programat pel diumenge 20 d'octubre, amb l'objectiu que la participació sigui elevada, al llarg de la setmana tota persona major de 16 anys empadronada al municipi ja pot votar de forma presencial i anticipada dins de l'horari d'obertura de l'edifici municipal responent a la pregunta "Vols que l'Ajuntament d'Olost iniciï els tràmits per sortir de la comarca del Lluçanès?".

"No deixarem de banda el Lluçanès, és un projecte important i anirà lluny" explica Salvans. Amb tot, detalla que "el dubte és si, havent començat malament, és el moment de tornar-ho a refer".

La Natàlia, una veïna de Santa Creu, ha estat la primera ciutadana a emetre el seu vot a l'urna, aquest dilluns a primera hora del matí. Diumenge no serà al municipi i no volia fallar a una cita tan important pel futur del seu poble.

consulta olost llucanes oriol clavera nacio osona
La Natàlia, veïna de Santa Creu, ha estat la primera ciutadana a votar en la consulta, aquest dilluns al matí.Oriol Clavera

Descontents amb com s'ha materialitzat la comarca

Una de les crítiques a la comarca del Lluçanès és com s'ha materialitzat el seu naixement. En aquest sentit, el batlle recorda que dels 13 municipis que havien de configurar la nova organització territorial, cinc van decidir no formar-ne part, i insisteix que la consulta popular que se celebra ara a Olost és una aposta de l'Ajuntament perquè els veïns decideixen "si volen continuar amb el projecte" o bé "fer un pas al costat" per "tornar als inicis i modelar una proposta amb tots els municipis que haurien de conformar la comarca".

Gil Salvans, alcalde d'Olost.
Gil Salvans, alcalde d'Olost: "L'Ajuntament no es posiciona i el desig és que hi hagi molts vots a l'urna". Oriol Clavera

Un dels objectius del consistori és que la consulta tingui una gran participació. De fet, tot i que el resultat de la consulta no és vinculant, Salvans detalla que el decret de l'Ajuntament marca un mínim d'un 20%, però al batlle li agradaria que voregés el 38%, el percentatge assolit en la consulta del 2015. "L'Ajuntament no es posiciona i el desig és que hi hagi molts vots a l'urna", diu Salvans.

Sobre si sense Olost la comarca del Lluçanès queda en entredit, el batlle apunta que la resta de municipis, malgrat alguns dubtes, tenen la voluntat de continuar amb el projecte.

"El Lluçanès és un sentiment"

A Olost no tothom les té totes. Aquest dilluns, amb l'inici del vot anticipat a la consulta, alguns comentaven la jugada pels carrers. Un grup de veïnes discutien, a primera hora del matí, quin sentit té tot plegat i, remugant, admetien que no votaran "perquè els polítics ens prenen el pèl".

consulta olost llucanes oriol clavera nacio osona4
Alguns veïns i veïnes d'Olost s'ha mobilitzat per fer campanya a favor de quedar-se al Lluçanès.Oriol Clavera

Qui té clar que acudirà a les urnes és en Jordi Arola, veí d'Olost més que convençut que el municipi ha de continuar formant part de la comarca del Lluçanès. Amb tot, admet que el fet que alguns pobles hagin quedat fora de la nova organització territorial no és el que desitjarien, però en el cas d'Olost, formar part de la nova comarca "és el que va votar la gent i el que l'Ajuntament es va comprometre a defensar".

En la consulta del 2015 sobre una futura comarca del Lluçanès, Olost va registrar un 38,09% de participació. Dels votants, un 63,29 va apostar pel 'sí', mentre que un 32,40% ho va fer pel 'no'.

En Jordi reconeix que "els primers passos" han estat complicats. "La creació de la comarca és un punt de partida i, tot i que d'entrada el model que es planteja no és l'ideal, val la pena apostar-hi i continuar treballant perquè la resta de municipis vulguin formar-ne part", diu.

consulta olost llucanes oriol clavera nacio osona
La consulta se celebra el diumenge 20 d'octubre, però des d'aquest dilluns els veïns poden votar de forma anticipada a l'Ajuntament.Oriol Clavera

Insisteix que "tenir l'administració més a prop és un benefici pel ciutadà" i explica que, al poble, "no es parla massa" de la consulta: "És un tema una mica tabú, la sensació és que la gent no es vol posicionar gaire". Tanmateix, apunta que, tot i les xerrades informatives dels darrers dies, "no hi ha hagut massa debat al voltant de la consulta ni de quines són les opcions".

"La comarca, amb Olost o sense, tirarà endavant", conclou en Jordi.

Amb la consulta "s'equivoquen", expressa una veïna d'Olost. "El Lluçanès és un sentiment" remarca, i insisteix que tot i saber "que costarà d'arrencar", ser comarca "és positiu", per exemple, a nivell de recursos i de serveis de proximitat. Creu que la consulta és una pugna "política" i explica que, diumenge, s'ha reservat el dia per anar a votar: "Soc del Lluçanès".