L'alcalde d'Olost, Gil Salvans, ha signat el decret que ha de servir per fer oficial la convocatòria de la consulta sobre la continuïtat del municipi al Lluçanès. Així, diumenge 20 d'octubre, aquest poble de gairebé 1.200 habitants haurà de respondre a la pregunta "Vols que l'Ajuntament d'Olost iniciï els tràmits per sortir de la comarca del Lluçanès?". Salvans ha explicat a l'ACN que tot i que el resultat no és vinculant, l'acataran si hi ha una participació "significativa". El decret marca un mínim d'un 20%, però a Salvans li agradaria que la participació almenys voregés el 38%, el percentatge assolit durant la consulta del 2015. Els veïns també podran votar per anticipat durant tota la setmana en l'horari d'obertura de l'Ajuntament.
Que la consulta tingui una gran participació és un dels objectius que busca l'equip de govern. Per aconseguir-ho, s'organitzaran dos actes encara amb les dates per determinar, un al nucli d'Olost i un altre a Santa Creu, perquè els veïns es puguin informar dels pros i els contres. "Els actes de l'Ajuntament entenem que han de ser informatius", ha destacat Gil Salvans.
La jornada electoral començarà el 20 d'octubre a les 9 del matí i s'allargarà fins a les 8 del vespre. Un cop tancades les urnes, es procedirà a la lectura de les paperetes, i s'espera que aquella mateixa nit ja es pugui conèixer el resultat. Les paperetes del dia 20 se sumaran a les que hi haurà a l'urna on hauran pogut votar els veïns durant tota la setmana prèvia a la consulta. Així, des de dilluns 14 d'octubre i en horari d'obertura de l'edifici municipal, els ciutadans també podran emetre el seu vot de forma anticipada.
El decret que ha signat l'alcalde d'Olost i que es publicarà aquest dimecres al DOGC, s'haurà de ratificar en el plenari de la setmana que ve.
El mes de maig del 2023, amb els vots d'ERC, Junts, la CUP i els comuns, es creava el Lluçanès, la 43a comarca de Catalunya, donant resposta a una reivindicació històrica del territori. Aquest pas era el resultat d'una consulta que va tenir lloc uns anys abans, el 2015, entre els 13 municipis que n'havien de formar part. Vuit d'aquests van votar a favor, però la resta, cinc, hi van votar en contra.
Aquell resultat va fer que acabessin formant part del Lluçanès els municipis de Prats de Lluçanès, Olost, Perafita, Sant Martí d'Albars, Lluçà, Sobremunt, Alpens i Oristà. Concretament, aquests municipis -i Sant Feliu Sasserra que s'hi va afegir després tot hi haver sortit el 'no' en la consulta del 2015- ara conformen una mancomunitat que amb les eleccions municipals del 2027 hauria d'esdevenir el nou ens comarcal. En nombre de població, Olost és el segon municipi més gran.