En la consulta del 2015 sobre una futura comarca del Lluçanès, Olost va registrar un 38,09% de participació. Dels votants, un 63,29 va apostar pel 'sí', mentre que un 32,40% ho va fer pel 'no'.
Descontents per com s'ha materialitzat el naixement de la nova comarca, de moment amb un òrgan jurídic en forma de mancomunitat, el batlle, Gil Salvans, ha explicat que el municipi farà una consulta per decidir si continuen lligats al Lluçanès o si en surten. Encara no hi ha data ni pregunta, però si s'arriba a una xifra similar a la de la primera consulta, la decisió serà vinculant. Dels 13 municipis que van participar en la votació d'ara fa gairebé deu anys, només en vuit va guanyar el 'sí'.
L'alcalde d'Olost ha criticat a l'ACN que la comarca del Lluçanès tirés endavant "a correcuita i corrents", després de vuit anys sense gairebé ni parlar-ne. "Això va generar moltes tensions, sobretot als municipis del 'no'". "A Olost també molta gent ens preguntava i ara què, i alguns ni recordaven què havien votat", ha explicat Salvans. És per això que en l'última campanya, abans d'entrar com a alcalde arran de les eleccions municipals del 2023, Salvans ja va proposar fer una consulta "per veure si la gent o veia bé o no".
"Estem en una comarca administrativa. No és la comarca del Lluçanès dels tretze municipis, només en som vuit. A partir d'aquí, tampoc estem del tot satisfets sobre com han evolucionat els primers mesos des del naixement", ha explicat. Una de les crítiques és amb el naixement de la mancomunitat, en què l'aprovació no va tenir en compte les esmenes que es van fer des d'Olost, ha subratllat Salvans.
"El nom no fa la cosa" i per Salvans és igual si s'anomena mancomunitat o comarca, "però l'òrgan que ho gestioni ha de ser un òrgan adaptat al territori". "Un territori petit i rural", ha afegit tot fent referència al sentit en què anaven les esmenes que van proposar. "Per nosaltres això és una línia vermella". "No podem anar amb una llei comarcal de fa 30 anys que està completament desfasada", ha afegit.
Des de l'Ajuntament no es posicionaran en cap sentit. "La idea és fomentar la participació i el debat. Falta informació sobre què significa ser una comarca i cal aprofundir-hi. Intentarem posar sobre l'escenari les dues postures perquè defensin els arguments", ha explicat Gil Salvans. "Si surt que 'sí', l'Ajuntament treballarà perquè sigui un òrgan adaptat al màxim al territori, i si surt que 'no', haurem de parlar amb les administracions superiors per veure quins passos cal fer per sortir", ha sentenciat.