Els 21 usuaris procedeixen de països com Xina, Equador i Colòmbia (els més nombrosos, quatre nens cadascun), Nigèria, Polònia i Perú. Cap dels nens amb els que ha arrencat l'EBE és del nord d'Àfrica, del Magreb, zona d'on procedeix majoritàriament la immigració que hi ha a la comarca. L'edat dels escolars que han iniciat la nova aula és molt variada. Actualment destaquen cinc nens de deu anys, quatre de nou i tres de 14. El nou EBE està atès per quatre professionals: una educadora, una monitora, una mestra i una tècnica d’integració social.
L'EBE està pensada per un màxim d'una trentena d'usuaris. Tot i això, segons cada alumne és “personalitzarà” el temps d'estada. La idea bàsica és que cada usuari passi a l'EBE unes 30 hores. Les famílies dels usuaris també passaran per les noves aules. L'objectiu es que hi estiguin unes 10 hores perquè els promotors del servei entén que les famílies són claus per facilitar l'acollida a la nova ciutat i la nova societat. Els alumnes estaran a l’espai cada dia de les 9 del matí a la 1 del migdia. L’EBE funcionarà durant tot l’any, fins i tot els mesos d’estiu.

D'esquerra a dreta: Anna Erra, regidora d'Educació; Josep M. Vila d'Abadal, alcalde; i Joan López, regidor d'Acció Social, aquest migdia durant la roda de premsa de valoració de l'EBE
La regidora d'Educació, Anna Erra, deixa clar que l'EBE no és cap escola. Erra insisteix que en aquests espais són per situar als nens en el seu nou entorn i se’ls s'explicarà als nens aspectes com “on són, on han arribat, que és una escola, les primeres nocions lingüístiques, les primeres paraules per moure's per la ciutat”. Vila d'Abadal ha defensat que si ve en el cas dels nens més petits els canvis són més assimilables en determinades edats “convenen” espai com els que ara s'han creat.
L'obligatorietat de l'EBE
Segons han explicat aquest dilluns l'alcalde de Vic i els regidors d'Educació i Benestar Social, Joan López, tota persona nouvinguda a la ciutat passarà obligatòriament per l'EBE, contradient així les declaracions del propi president de la Generalitat, José Montilla, que fa uns mesos va dir que l'accés seria "voluntari". La inspectora d'educació de Vic, Maria Eugènia Anta, ha assegurat que com a professional de l'Educació no entra a valorar la legalitat de l'obligació d'assistir a les sessions de l'EBE però si que ha assegurat que és “tant recomanable que és necessari”. Aquest espai passa a quedar inclòs en el Pla Integral de la Ciutadania (PIC) López ha defensat que els EBE no són res més que un instrument del servei general d’acollida, que inclou diferents àmbits, com l’habitatge o els ajuts socials
Vila d'Abadal diu que l'espai és un element més d'acollida per “integrar” i frenar el “rebuig social” que té el fenomen migratori a la ciutat i que es va plasmar amb els quatre regidors de PxC en les passades eleccions municipals. “Els EBE són un complement al model Vic, al qual li faltava quelcom. Hi havia problemes i una part de la població no estava contenta”, ha afegit Vila.
Serà en aquest nous espais on els professionals educatius faran “una primera valoració” i determinaran el tipus d'estada necessari abans de la seva inserció al sistema educatiu. En aquest espai, hi passaran tots els alumnes que arribin nous a la ciutat sigui quina sigui la seva procedència, tant si són de països extracomunitaris, com de la Unió Europea o fins i tot de Catalunya mateix.Â
L'alcalde ha insistit que anar a l'EBE no és “negatiu” si no que serveix com a “presa de contacte”. Aquesta espai vol cobrir un buit que hi havia entre el moment que els nens nouvinguts arriben a la ciutat i que són escolaritats, que és de prop de 30 dies.
Des de finals del mes de juny han arribat a Vic prop d'uns 140 nens. D'aquests han començat a l'EBE els 21 que tenien entre els 8 i 18 anys que han arribat els darrers mesos. Els altres ja s’han incorporat a les diferents escoles, amb un pas previ per tallers lingüístics o activitats del pla d’entorn, que han fet aquest estiu. A partir d'ara, el pas per aquest nou espai serà rotatiu.
Vila d’Abadal ha reconegut que es tracta d’una prova pilot i, com a tal, pot ser remodelada en un futur.
Els opositors
Segons la presidenta del sindicat USTEC, Rosa Canyadell, ha explicat que la creació dels EBE és una mesura “pitjor” que les aules d'acollida. Explica que aquests nous espais son “segregadors” i “innecessaris” perquè separen els alumnes immigrants i no faciliten la integració. En aquest sentit, ha explicat que no ajuden a facilitar la immersió lingüística, perquè segons Canyadell, l’aprenentatge de la llengua passa per estar envoltat de nens que parlin català.
Canyadell també ha assenyalat que els EBE suposaran tres fronts d'integració, ja que l'alumne haurà de passar per l'EBE, l'aula d'acollida i finalment l'aula de l'escola. Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Irene Balaguer, ha assegurat que aquests espais “mantindran al marge” als immigrants nouvinguts i ha apuntat que les aules d'acollida han donat “resultats positius”.
Balaguer també ha apuntat que en el cas de Vic, s'ha plantejat com un espai municipal d'acollida a les families nouvingudes, amb especial atenció les “criatures que encara no tinguin escola”, amb mestres i educadors i assistents socials. Segons Balaguer, la preocupació que tenen és que el temps per trobar escola “s'eternitzi”.
Les entitats també han criticat la conselleria d'Educació en tant que els EBE eren una mesura “poc definida i difosa” i que ha anat variant molt des que es va plantejar. En aquest sentit, denuncien que al començament es parlava “d'un any o de tres mesos d'estada” dels alumnes. També expliquen que no estava clar on s'havien d'ubicar els centres.
Per tot plegat, demanen que es reforcin les aules d'acollida dels centres d'ensenyament amb més personal. També volen formació pels professionals que treballen a les aules d'acollida i demanen que els alumnes s'hi puguin estar més temps.
---
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
El curs escolar 2008-2009 comença a Vic amb el nou Espai de Benvinguda Educativa com a principal novetat
Es posa en funcionament el primer Espai de Benvinguda Educativa
Les tres noves escoles bressol municipals varen començar el passat dilluns, 8 de setembre
Avui dilluns, dia 15 de setembre, ha començat el curs escolar 2008-2009 a Vic. La posada en funcionament de l’Espai de Benvinguda Educativa a la ciutat és una de les novetats, juntament amb la posada en funcionament de les tres escoles bressol municipals de Vic, que varen iniciar les classes el passat 8 de setembre.
L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, la regidora d’Educació, Anna Erra i el regidor d’Acció Social i Ciutadania, Joan López, han presentat les dades del nou curs en una roda de premsa que ha tingut lloc a les dependències de l’Espai de Benvinguda Educativa, situats a Casa Caritat. L’alcalde de Vic ha fet expressat la seva satisfacció de la posada en funcionament del nou equipament, “per avançar i millorar el model educatiu de Vic perquè l’educació és un dels pilars fonamentals de la nostra societat”. En aquest sentit, el regidor d’Acció Social i Ciutadania ha explicat que ’Espai de Benvinguda Educativa s’emmarca en el pla integral de ciutadania i forma part del sistema d’acollida de les persones nouvingudes.
Per la seva banda, la regidora d’Educació, Anna Erra, ha estat l’encarregada d’explicar les novetats del curs, entre les quals ha destacat la posada en funcionament de les 3 noves escoles bressol municipals de Vic; el nou CEIP Centre, amb 25 places de P3 i 25 laces de P4; l’augment de places al Col·legi Pare Coll (25 places més) i a l’IES La Plana (amb 44 places més); la presència de l’aula d’acollida a tots els centres concertats de Secundària; i l’Espai de Benvinguda Educativa; Erra també ha destacat que el nou bus urbà de Vic, que també s’ha presentat avui, arriba a tots els centres educatius de la ciutat. Respecte de l’Espai de Benvinguda Educativa, Erra ha explicat que suposarà “un guany per a tots”, i “permetrà que les famílies nouvingudes i els seus fills i filles hagin fet un treball previ de coneixença de l’entorn i la llengua que facilitarà l’èxit escolar”. Â
Ara mateix, l’Espai de Benvinguda Educativa acull un total de 21 nens i nenes de 8 a 18 anys, de diverses nacionalitats. Durant el curs escolar, els nens i nenes que arribin a mig curs hauran de passar per l’Espai de Benvinguda Educativa abans d’incorporar-se als centres educatius. Els horaris de l’EBE són de 9.00h a 13.00h i per les tardes els nens i nenes faran altres activitats de la ciutat o del Pla Educatiu d’Entorn. Per a les famílies, es preveu un treball amb les professionals de l’EBE d’un màxim de 10 hores.
