El sector agroalimentari demana al conseller que s’agilitzin les exportacions

Francesc Xavier Mena es reuneix amb una vintena d’empresaris osonencs. El conseller també ofereix una xerrada a la Universitat de Vic (crònica de Toni Carrasco).

Publicat el 30 de març de 2011 a les 19:42
Reunió d'empresaris d'Osona amb el conseller Francesc. Xavier Mena Foto: Cambra de Comerç

Ahir al vespre a Vic va tenir lloc una reunió entre el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena i una vintena de representants d’empreses osonenques, principalment del sector agroalimentari (escorxadors, fabricants de pinsos, elaboradors, distribuïdors) donada la gran dinàmica i vital importància que té el sector a Osona. També hi van assistir representants d’institucions públiques de la comarca com ara l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, o el rector de la UVic, Jordi Muntaña. La reunió fou organitzada per la delegació de la Cambra a Osona.

Les intervencions dels representants de les empreses van incidir, entre d’altres, en els problemes vinculats a la gestió administrativa pel què fa a les exportacions (certificats d’exportació). També van insistir en traves i retards en els informes de l’Agència Catalana de l’Aigua que afecten clarament a aquestes empreses. En línies generals, l’administració pública ha de tenir una actitud equilibrada entre resolucions positives (autoritzar una activitat o facilitar el desenvolupament empresarial) i negatives (paralitzar activitat, no deixant que s’endeguin o posant tot tipus de traves). Fins ara, aquest equilibri no ha existit i han predominat les negatives administratives a les iniciatives empresarials.

El conseller va prendre nota dels comentaris de les empreses, tot i indicar que el seu Departament ja ha derogat més de 40 decrets normatius dels més de 240 que ha suprimit el Govern de la Generalitat, i que van en aquesta línia. El conseller es va oferir personalment a les empreses assistents i d’altres que ho necessitin a mirar de resoldre els problemes que puguin tenir en les seves relacions amb l’administració (sempre dins un raonable compliment de les reglamentacions).

L’alcalde de Vic, per altra banda, va posar sobre la taula d’altres exemples dels molts entrebancs que, en el marc de la seva responsabilitat, s’ha trobat per ajudar a les empreses d’Osona.


Conferència a la universitat

En el marc de la seva visita a Vic, Mena també va oferir una conferència a la Universitat de Vic. L’acte va tenir lloc a l’Aula Magna, a les 7 de la tarda.

La xerrada portava per nom “Perspectives de futur de l’empresa catalana”.  Mena va fer una anàlisi de la situació econòmica actual, de les perspectives i la política d’empresa i industrial del Govern de la Generalitat de Catalunya.

------------------------
‘Farem una rèplica del sistema formatiu alemany’
Text: Toni Carrasco


Vic.- Amb una aula Magna força plena el conseller d'Empresa i Comunicació va impartir la seva primera conferència en un àmbit universitari. L'acte portava per títol "Universitats, empresa i comunicació". El conseller va estar acompanyat a la taula pel rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, i el degà d'Empresa i Comunicació, Antoni Soy.

El conseller va començar per descartar la devaluació de l'euro per evitar el rescat d'Espanya. "Sortint-se és factible però no recomanable i menys ara que estem endeutats", va dir. "El finançament encara depèn de l'estalvi extern", va argumentar. Sense devaluació, segons el conseller, s’haurien de retornar els diners amb uns interessos superiors al 40%, amb devaluació, podrien ser superiors al 80%, i això "no es viable".

El conseller Mena ha parlat de les perspectives de futur de l’empresa catalana. Foto: Adrià Costa

Mena va reconèixer que hauríem de millorar la competitivitat, la internacionalització i la confiança.  “El desenvolupament de la economia es basa en  la confiança, quilos de diner circulant, i tones de confiança", va apuntar.

Un altre element bàsic és la innovació: “Hem fet recerca però no hem sabut traspuar-la a la empresa, no tant en processos d'innovació tecnològica sinó també en àmbits de disseny". El màxim responsable d'Empresa i Ocupació va retornar als seus orígens vallesans per explicar que "a Sabadell des de fa anys s'ha dit que el tèxtil estava obsolet, era madur i estava acabat, però cal dir que les empreses tèxtil punteres del món estan a Catalunya, com Mango, Primalia, Pepe Jeans o Inditex". Mena va recordar que "ningú s'imaginava fa uns anys que un espectacle de circ sense pallassos i sense animals pogués ser un èxit, com ha estat el Cirque du Soleil". O com la empresa sueca Ikea, "que ens fa comprar i muntar els seus mobles i a sobre t'ho venen com un procés d'autorealització".

Altres elements necessaris  per reactivar l’economia serien "la formació”, que hauria d’anar vinculada a la necessitat de les empreses. "La formació és molt més que trobar una professió o un treball. Cal recordar que no tenim una FP (Formació Professional) que atengui de forma adient a les empreses. Només com exemple, hi ha un land alemany que ofereix més de 1.000  llocs de treball en aquest àmbit per fer pràctiques a catalans o espanyols", va assegurar. "Cal integrar tots els subsistemes en la FP i cal tenir present la teoria del iogurt i la data de caducitat, cal estar formant-se sempre, en la FP, al taller i a l'aula. Volem replicar el sistema alemany", va afegir.

Un altre concepte que va tractar va ser el de la simplificació de l'Administració, que considera que s’hauria d’aprimar, al menys, un 30%. "Les empreses estan demanant unes relacions més simples amb l’Administració, tant en la normativa com de gestió. La llei ommibus en la que estem treballant està derogant totes les normes que no calen (fins ara hem derogat uns 45 decrets i ordres) i també per reduir les sancions a les empreses en un 50%”, va apuntar.

El conseller va parlar també del futur, de forma més optimista. "Calen infraestructures adients com ports, el corredor ferroviari del mediterrani, i infraestructures en els àmbits de les telecomunicacions i energètiques, com la connexió de gas i electricitat amb França", va dir. Es per això que "cal llevar-se d'hora al matí i treballar força”, tal com apunta la teoria de J.F.Kennedy i el seu jardiner:

-J.F.Kennedy: “Cal plantar uns arbres als exteriors de la Casa Blanca perquè facin ombra”

-Jardiner: “Però aquestes llavors trigaran molts anys a ser arbre i donar ombra”

- J.F.Kennedy: “Doncs no esperis a plantar-les a demà, ja ho pots fer avui mateix”.
 
La conferència va cloure amb un recordatori, el de la triple A: “Austeritat, aprimament i agilitat des de la administració publica". Mena va dir que ell predicava amb l'exemple: "Jo cada dia dino el menú de la conselleria i m'ho pago de la meva butxaca; i els viatges els faig,  és clar, en classe turista".

Jordi Montaña, Francesc Xavier Mena i Josep Maria Vila d'Abadal entrant a l'Aula Magna de la UVic. Foto: Adrià Costa