El sector porcí en ple reclama al ministeri d'Indústria que revisi les quotes de les plantes de purins

Publicat el 03 de desembre de 2008 a les 21:21

Les entitats que han subscrit el manifest són les següents: els sindicats agraris Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), ASAJA, URAPAC, ASSAPORC, ASOPROVAC, FCAC; les patronals del porcí PORCAT i ANPROGAPOR; i l’Associació d’Empreses pel Desimpacte dels Purins (ADAP). Tots ells, a la foto, a sota, consideren que el tancament de les plantes ha deixat el sector en “una situació absolutament insostenible”.
 

“No demanen res especial. Només que es compleixi la llei”, ha dit Isidre Castanyer, president d’ASSAPORC. Segons els termes signats entre les plantes de purins i el govern central, la revisió de la tarifa que es paga per l’electricitat s’ha de revisar cada tres mesos. La darrera vegada que es va portar a terme aquesta actualització va ser el passat mes de juliol. La demora s’ha vist agreujada per l’augment del preu del gas, la matèria prima imprescindible per fer funcionar les plantes, amb la tècnica de cogeneració.
 
Segons Maite Masià, representant d’ADAP, el Ministerio de Industria “té molt clar” que s’han de revisar les tarifes i, no tan sols això, sinó la fórmula  amb la qual es calculen aquestes tarifes. Malgrat aquesta bona predisposició inicial, Masià reconeix que per al govern aquest assumpte “no és una prioritat” i els hi van donant llargues. “Primer va ser fins a gener i ara ja ens han dit que la decisió es podria prendre el març”, ha afegit.

En la mateixa línia, el representant d’UP, Lluís Mont, ha dit que encara no havien rebut cap resposta a la carta que van enviar al Ministerio ara fa 12 dies. Mont ha reconegut que la situació estava “encallada” i que tot feia sospitar “el pitjor”.
 
La solució, en el cas hipotètic del tancament definitiu de les plantes, passa per traslladar als purins a altres comarques veïnes, com l’Anoia i el Bages. Aquesta gestió ja s’està fent en aquests moments, però s’haurien de buscar més terres agrícoles.

Per a Castanyér, això no suposaria cap impediment, ja que per part dels agricultors existeix la “disponibilitat” per utilitzar purins, un adob orgànic més barat i de més qualitat que l’adob químic. El problema, però, seria l’increment dels costos, que es podrien arribar a triplicar (un metre cúbic de purí posat en terreny agrícola costa entres 6 i 7 euros més que posat a la planta).
 
Isidrte Castanyer, president d'ASSAPORC
 
“De moment, el sector pot aguantar aquest augment de les despeses, però si s’allarga aquest increment també haurà de repercutir en l’Administració, l’agricultor i el propi consumidor, que veuria com s’apuja el preu del porc”, ha dit Castanyer.
 
Els signants han advertit que la situació no és de caire local i el problema, si persisteix, es podria estendre a tot l’Estat espanyol, amb el tancament de les altres plantes de cogeneració de purins. “Aquesta és una petició que fa el sector porcí espanyol”, ha assegurat Ricard Parés, director de Porcat i representat de la patronal espanyola ANGROPAGOR. “La resta d’Espanya és conscient del problema que se’ls ve a sobre”, ha indicat.

Les plantes de biogàs, una alternativa
 
De cara al futur, Castanyer ha explicat que s’haurien de buscar alternatives per a la reconversió del sector, amb fórmules que complementin el vessament directe dels purins als terrenys agrícoles, la solució més fàcil i més efectiva. Una de les opcions podria ser la construcció de plantes de biogàs, una energia més sostenible que comença a presentar tarifes “interessants” en compensació per a la producció de energia elèctrica.
 
Tot i això, Castanyer també s’ha queixat del poc suport de l’Administració en aquest terreny, o sia, en la recerca de noves alternatives. “A Alemanya paguen 26 cèntims per kilowat produït a les plantes de biogàs. A Espanya se’n paguen 13, la meitat”, ha posat com a tall d’exemple.
 
En aquest marc, el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena,  va manifestar fa uns dies que els purins  no eren una “amenaça”, sinó “una oportunitat”  de desenvolupament i de rendibilitat econòmica en un moment de crisi.  El conseller  va puntualitzar que ara és el moment propici per invertir en  energies renovables ja que en l'actualitat comencen a ser rendibles i, a  Catalunya, la infraestructura és l'adequada i disposem de residus  agraris que poden ser gestionats com a recursos, com ara el biogàs obtingut a partir dels purins.
 
El conseller també va explicar que Catalunya pretén arribar a una  capacitat de tractament de 1.350.000 m 3 l'any 2012, gràcies al nou Pla  de biogàs de purins porcins 2008-2012, que està en fase de redacció i  preveu construir entre 20 i 30 plantes.

La patronal del sector posa en dubte la viabilitat d’aquest pla. La tècnica del biogàs és molt complexa i encara està en un procés d’investigació que no ha conclòs. A més, de moment, són unes instal•lacions molt cares i es necessiten d’altres matèries primeres, a més dels purins, com podrien ser residus carnis.

L’obtenció de biogàs es produeix a través d’una tècnica anomenada codigestió. Els purins i altres residus es tanquen en un dipòsit i es deixen reposar. Durant el temps que dura aquest repòs, uns 20 dies o més, emanen uns gasos (el biogàs) que es pot gestionar per dues vies: per escalfar aigua calenta directament o per produir energia elèctrica a través d’un altre procés força complicat.
 
En aquests moments, el biogàs no redueix ni els nitrats ni el volum dels purins. En tot cas, s’eliminen les pudors dels purins i també facilita la posterior separació del nitrogen. La gran avantatge d’aquesta tecnologia, a més de ser més sostenible, és que permet als ramaders ingressar uns diners addicionals que llavors podrien repercutir en la inversió en altres tècniques per eliminar els purins.
 
Les grans empreses desimpactadores estan estudiant la possibilitat de produir biogàs i eliminar els nitrògens d’una tacada, cosa que encara no han aconseguit, tal com ha explicat avui Masià.
 
----------
MANIFEST
 
Les entitats aquí presents: els sindicats agraris UNIÓ DE PAGESOS (UP),  JOVES AGRICULTORS I RAMADERS DE CATALUNYA (JARC), ASAJA, URAPAC, ASSAPORC, ASOPROVAC, FCAC, les patronals del porcí PORCAT i ANPROGAPOR, i l’Associació d‘Empreses pel Desimpacte dels Purins (ADAP), volem manifestar que:

Les plantes de tractament de purí de Santa Maria de Corcó, de Masies de Voltregà (Osona) i d’Alcarràs (Segrià) han tancat temporalment la seva activitat, i això ha posat al sector porcí de Catalunya en una situació absolutament insostenible.

Aquestes plantes, a través d’un sistema de tractament i  assecament dels purins, que  incorpora una cogeneració ,generen una electricitat que, d’acord amb el marc legal vigent, ve bonificada per una prima que estableix el Ministeri d’Indústria.

El mateix marc legal estableix una revisió trimestral d’aquesta prima per adequar-la als preus de mercat, i aquesta revisió no s’ha portat a terme des del passat mes  de Juliol. Amb la prima actual, les plantes manifesten que són econòmicament inviables, i aquest és el motiu del seu tancament provisional.

La situació econòmica actual, catalana, espanyola i mundial, requereix no tan sols una actualització de la prima sinó la revisió del seu càlcul d’acord amb el context actual.

El Ministeri d’Indústria és qui té la capacitat de resoldre aquesta situació, i amb l’actitud que ha mantingut fins ara és molt difícil arribar a un acord satisfactori.

Si no es resol satisfactòriament aquesta situació, i finalment les plantes no reinicien la seva activitat a partir del proper mes de gener, aquestes plantes no podran complir els contractes que han signat els ramaders pel tractament dels seus purins, posant en una situació molt compromesa una part important de les explotacions ramaderes de les zones.

Per tot això exposat, EXIGIM:

Que el Ministeri d’Indústria revisi urgentment la tarifa aplicable a aquestes plantes de forma que garanteixi la continuïtat de las mateixes, com venen demanant els representants de les plantes de tractament.

Així mateix, demanem que des de l’administració catalana es recolzi al sector ramader per aconseguir un acord satisfactori per totes les parts implicades en un moment de crisi sostinguda com la que estem patint.

Barcelona, 27 de novembre de 2008.
 
Maite Masià, representant d’ADAP