Els alcaldes d'Osona i el Ripollès agafen el tren per anar a Barcelona a queixar-se

Publicat el 27 de febrer de 2008 a les 14:07
 
NOTA DE PREMSA
Alcaldes del Ripollès i Osona aniran en tren a Barcelona per reunir-se amb el director de Rodalies de Renfe
 
Alcaldes d'Osona i el Ripollès i els presidents dels consells comarcals de les dues comarques es reuniran, aquest divendres, amb el director de Rodalies de Renfe a Barcelona, Miguel Ángel Remacha, per tal d'exposar-li les actuals problemàtiques de la línia de tren, en especial quan comencin les obres de desdoblament de la carretera C-17.
 
Els alcaldes aniran a la reunió en tren per tal de demostrar la voluntat de les dues comarques de potenciar aquest servei de transport públic. Per això, es reuniran a tres quarts de 9 del matí a l'estació de Renfe de Vic on agafaran el tren que els portarà a Barcelona. Posteriorment, mantindran una reunió amb el director de Rodalies de Renfe a Barcelona, Miguel Ángel Remacha, a les mateixes instal•lacions de l'estació de Sants. En principi està conformada l'assistència a la reunió de l'alcaldessa de Ripoll Ripoll, Teresa Jordà; del president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez; de l'alcalde de Sant Quirze de Besora, David Mascarella; de l'alcalde de Torelló, Miquel Franch; de l'alcalde de Manlleu, PEre Prat; de l'alcalde de Centelles i president del Consell Comarcal d'Osona, Miquel Arisa, i del primer tinent d'alcalde de Vic, Xavier Solà.
 
La intenció d'aquesta trobada és, a banda d'exposar les problemàtiques de la línia, demanar més freqüència de pas de trens entre les estacions de Centelles i Ripoll, és a dir, la implantació d'un sistema de llançadora comarcal.
 
Precisament, aquest dilluns el ple de Torelló va aprovar una moció en la qual es demanava aquest augment de la freqüència de pas dels trens, sobretot arran de l'imminent inicia de les obres de desdoblament de la C-17 que pot afectar notablement la comunicació entre les comarques d'Osona i el Ripollès.
 
D'altra banda, s'està a l'espera de concertar una entrevista amb el secretari de Mobilitat de la Generalitat per donar-li a conèixer aquesta proposta i per tal de demanar un estudi de mobilitat que concreti fins a quin punt poden afectar les obres a la mobilitat entre les dues comarques.
-------
NOTA DE PREMSA
ESQUERRA OSONA
 
Esquerra Osona aposta per un Pacte Comarcal del Transport i per la creació de l'Autoritat Comarcal del Transport
 
Arran de les obres a la C-17 que afectaran absolutament la mobilitat intercomarcal entre el Ripollès i Osona, hi ha hagut diferents moviments i posicionaments perquè s'augmenti el nombre de combois de rodalies entre les dues comarques.

En el Ple Municipal del 25 de febrer a Torelló, es va aprovar una moció semblant a la que es va presentar en caràcter d'urgència al Consell Comarcal d'Osona, demanant l' abans esmentat augment de trens de rodalies, amb el rerefons d'establir un servei de Metro Comarcal.

El portaveu d'Esquerra-AM Torelló, Jordi Casals, va manifestar l'aposta per un treball més estratègic en matèria de mobilitat i transport públic, que vagi més enllà de donar resposta els problemes més immediats com les obres de la C-17. Casals va apuntar la possibilitat de "fer un Pacte Comarcal del Transport on hi participin els sectors econòmics, socials, cívics i polítics de la comarca d'Osona".
Josep Maria Freixanet, diputat d'Esquerra per la comarca d'Osona, ha explicat que un dels reptes del govern ens el propers anys serà la implantació territorial de diferents autoritats territorials de mobilitat i consorcis del transport públic. Per Freixanet, "el model iniciat fa més de 10 anys a l'àrea metropolitana de Barcelona s'ha de poder exportar, amb matisos, a bona part del territori". Aquest és un dels objectius del Pla de Transport de Viatgers elaborat pel govern i que enguany es troba en període d'al•legacions.

Josep Maria Freixanet ha declarat que "des d'Esquerra sempre hem considerat que Osona i la seva àrea d'influència més immediata seria un escenari idoni per la implantació d'una autoritat territorial de mobilitat comarcal".

Aquesta autoritat i tindria competències assignades en la gestió i millora del transport públic, això es traduiria en el desenvolupament de diversos estudis i instruments de planejament vinculats als aspectes més rellevant que influeixen en el funcionament de la xarxa: plans directors de mobilitat, plans de servei, projectes d'integració tarifària, programa d'informació o plans directors d'infraestructures.

En quan a la proposta de Metro Comarcal, aquesta va ser llançada ja fa més de 10 anys per part d'Esquerra Republicana de Catalunya ha recordat el president comarcal d'Esquerra Osona, Jordi Serra.

Per Serra, l'anunci de la posada en marxa de l' anomenat metro comarcal Llobregat-Anoia pot  ser "el punt de partida per la implantació d'iniciatives similars". Així doncs, sota les premisses de potenciar l'ús del transport públic, de treure cotxes de la carretera i tenint en compte les actuacions previstes en matèria ferroviària (desdoblament de la Barcelona-Vic pel 20011) "es podrien plantejar augments de freqüències entre  Vic i Ripoll o entre Centelles i Ripoll, el Metro Comarcal o intercomarcal".

Jordi Serra, que és portaveu del Grup d'Esquerra al Consell Comarcal ha anunciat que portarà la proposta de fer un Pacte Comarcal del Transport i la creació de l'Autoritat Comarcal de Transport al plenari comarcal.