
Durant els dos darrers anys, la ciutat de Vic ha viscut un descens del 22% dels delictes. Desglossats, els delictes contra les persones han baixat un 39% i contra el patrimoni, un 11%.Així ho ha afirmat l’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Toni Jurjo, en una roda de premsa que s’ha celebrat aquest migdia, on s’ha presentat la memòria del 2011 de la regidoria de Convivència i Seguretat, que en aquesta legislatura aglutina els agents cívics, el servei de mediació i el cos de la Guàrdia Urbana.
L’ inspector ha destacat la consolidació de la policia de proximitat, amb un equip de 10 agents i un caporal, la qual cosa suposa un 18% del total dels recursos policials. A la vegada, Jurjo ha recordat que la Guàrdia Urbana també treballa en l’entorn rural, on es fa una patrulla de vigilància, sobretot de caire preventiu, a les 263 masies del municipi.
Pel què fa la seguretat viària, es van impulsar durant el 2011 diverses campanyes de velocitat; campanyes d’alcoholèmia, amb un total de 168 controls; i un control als 498 accidents de trànsit, que van succeir al llarg de l’any, xifra que representa un 3% menys respecte l’any 2010. Aquests accidents es deuen a causes de prioritat de pas (25%), distracció (14%) i per no respectar passos de vianants (20%). La memòria constata que Vic no té trams de concentració remarcable d’accidents.
‘Confiança, proximitat i ordre’
D’altra banda, també s’ha presentat una guia de serveis en format tríptic adreçada a la ciutadania i que reforça els valors amb els quals treballa la regidoria i que ha destacat el mateix regidor de l’àrea, Joan Ballana: “La confiança, la proximitat i l’ordre”. La nova carta de serveis porta per títol “Hola!” i vol remarcar la idea de proximitat, de “mà estesa”, tal i com ha explicat Ballana. A més, la guia descriu totes les tasques que porten a terme les tres unitats de treball, així com el contacte de cadascuna d’elles.
Pel que fa als agents cívics, es treballa en tres línies: rutes cíviques dividides per zones geogràfiques, campanyes de civisme a l’espai públic i comunitari, i atenció de queixes ciutadanes. En l’àmbit de les rutes cíviques, hi ha 48 comerços que serveixen de referents del barri i que es visiten gradualment per conèixer les novetats de la zona, a banda de l’observació contínua en parcs i espais públics en general. A les campanyes de civisme, s’ha treballat en diversos aspectes: conscienciació a la ciutadania de que no s’estacioni a les voreres o guals, tinença responsable d’animals, i deixalles a les papereres i contenidors.
Eva Hidalgo, en representació dels agents cívics, ha posat de relleu que s’ha instat 648 habitatges a no llançar porqueria al pati comunitari, a la neteja per rotació de l’escala i els replans, a no fer sorolls, a no donar menjar als animals als espais comunitaris i a vigilar les pudors que generen les escombraries. Al llarg de l’any 2011 s’han rebut un total de 243 queixes ciutadanes, de les quals els sorolls són les més freqüents, amb un 15,2%.
El servei de mediació resol dos de cada tres conflictes
L’equip de mediació de l’Ajuntament de Vic ja s’ha consolidat dins l’estructura municipal i a la ciutat de Vic, després de tres anys d’implantació. Ara, amb la nova ordenació municipal el servei pren més força i visualització, afirma la coordinadora, Anna Aumatell.
Al llarg del 2011 hi ha hagut un increment del 15% als conflictes veïnals procedents de la gestió de les comunitats de propietaris que actualment es troben en situació d’impagament de quotes, entre altres. Davant d’aquesta situació, el servei de mediació fa un acompanyament a aquestes comunitats per donar suport a la resolució dels conflictes.
Durant el 2011, el servei ha treballant en 353 casos, dels quals 228 han estat tancats i resolts, o sigui, gairebé dos terços. De la totalitat dels casos, el 72% són de tipologia veïnal, que inclou organització de la comunitat, impagaments i quotes de participació. Aquesta tipologia de cas s’ha incrementat en un 15% respecte l’any 2010, per aquest motiu el servei s’ha especialitzat en comunitats sense administrador.
Anna Aumatell ha destacat els projectes que està portant a terme el servei, com és el cas de la prevenció de conductes de risc en infants i adolescents. Actualment s’està elaborant una diagnosi de la situació real amb l’objectiu de posar en marxa els mecanismes per abordar el tema. També es treballa en mesures educatives alternatives a la sanció administrativa.