
El cap de setmana del 14 de novembre, es va celebrar a les diòcesis del Bisbat de Vic la Jornada de “Germanor” o Dia de l’Església Diocesana. És l’única ocasió de l’any en la que es fa una col•lecta per a les necessitats de cada diòcesi. És també una ocasió per a donar informació econòmica de cada bisbat. El lema d’aquest any era: “L’Església: comunitat de fe, caritat i esperança”.
DADES ECONÒMIQUES DE L’EXERCICI 2009, EQUILIBRI PRESSUPOSTARI
Els comptes del Bisbat de Vic corresponents a l’any 2009 suposen un moviment econòmic global d’uns 10,730 milions d’euros d’ingressos (una xifra molt semblant a la any anterior, de 10,6 milions) i 10,722 milions de despeses. Hi ha hagut un resultat positiu de 7.969 euros. Per tant, podem parlar de un any en que s’ha assolit un equilibri pressupostari.
El capítol d’ingressos ha presentat un total de 10.730.627 euros. D’aquesta xifra, l’aportació dels fidels representa un 60%, les rendes del patrimoni un 15%, les aportacions de la Conferència Episcopal Espanyola (creueta) un 17% i les subvencions un 8%.
Gràcies a aquests ingressos s’ha pogut fer front a les assignacions que reben els 185 sacerdots i diaques, així com als salaris del personal seglar col•laborador, tots al servei de parròquies, moviments i serveis diocesans, i que representen el 24% de les despeses. També hem pogut subvencionar el funcionament de més de 30 entitats diocesanes que desenvolupen les seves activitats en diferents àmbits: d’ajuda als més desvalguts, malalts, presoners; de formació de joves i seminaristes; de conservació i difusió del patrimoni cultural. S’ha pogut ajudar unes 19 parròquies, de les més de 200 que hi ha actualment a la diòcesi de Vic, en les seves actuacions de reformes i manteniment dels edificis. Finalment, s’ha pogut intervenir en els convenis per a la restauració de grans esglésies, com la Seu de Manresa i el Monestir de Ripoll. El total de despeses de funcionament i de les activitats diocesanes representa el 63%.
“Per l’any vinent, en l’àmbit diocesà, es continuaran aplicant criteris d’austeritat en les despeses per tal d’equilibrar el pressupost del proper exercici, que es preveu encara especialment difícil”, expliquen des del Bisbat.
Les xifres del Bisbat de Vic, 2008
Les xifres del Bisbat de Vic, 2007
--------------
NOTA DEL BISBAT
REFLEXIÓ SOBRE LA CAMPANYA
(nota prèvia abans de la Jornada de “Germanor”)
Un any més la Jornada de Germanor ens invita a prendre consciència de la nostra pertinença a una gran comunitat de fe, caritat i esperança. De fe, perquè som creients que cada diumenge enfortim la nostra fe en la celebració de l’eucaristia de manera que puguem ser-ne testimonis enmig del nostre món. De caritat, perquè en aquest món d’enormes dificultats econòmiques, hem de ser generosos amb els que menys tenen i més pateixen. I d’esperança, perquè com a cristians hem de creure que un món millor és possible i per tant, hem de dedicar el nostre esforç a aconseguir-ho.
Aquest any 2009, del qual presentem els resultats econòmics, no ha estat un any fàcil. La crisis econòmica que ens afecta a tots s’ha deixat sentir amb disminucions en els diferents capítols d’ingressos del Bisbat. Ha estat providencial el canvi de model en l’assignació tributària, que ha permès compensar aquestes pèrdues d’ingressos. Com que som conscients del gran esforç de col•laboració que es demana, aquest s’ha vist acompanyat d’una bona gestió dels recursos obtinguts, una gestió prudent de les inversions, un bon control de la despesa i una informació econòmica transparent. Això ens ha permès mantenir un nivell de despesa pràcticament igual que l’any anterior.
Aquest nou marc del finançament de l’Església ens ha de permetre consolidar l’autosuficiència econòmica per tres vies complementàries: marcant la creueta a favor de l’Església durant les campanyes de la renda, participant activament en les campanyes com la de Germanor, i col•laborant amb les parròquies cada diumenge amb els donatius. A més, existeixen fórmules com les subscripcions periòdiques que, de manera còmoda i avantatjosa, faciliten aquesta participació econòmica, ja que es poden planificar els donatius i gaudir de les desgravacions fiscals a les que tinguem dret.
L’Església necessita, per tant, el nostre testimoni i el nostre compromís amb Ella. Perquè no n’hi ha prou de ser bons cristians, sinó que cal, també, ser bons fills de l’Església, que l’estimen i la defensen, i que se senten agraïts per tot el que n’han rebut. Una Església a la qual hem de sostenir econòmicament perquè continuï duent a terme la seva feina sense dependre de cap altre poder que no sigui el de Crist, el Senyor.
Posem-nos, doncs, al servei de la nostra comunitat. Donem suport a la feina i activitats de la nostra parròquia, de la nostra diòcesi, de l’Església universal, i fem-ho també amb el nostre suport econòmic. Això ens permetrà ser una Església solidària i autosuficient. Solidària vol dir que pugui arribar a més persones i més entitats que ho necessitin, i autosuficient significa buscar recursos i optimitzar la gestió del patrimoni per tal de respondre a les necessitats ordinàries de l’Església i poder mantenir el gran llegat arquitectònic i cultural que tenim.
Així assegurarem que l’amor de Déu serà efectiu i real en tots els homes i dones del nostre temps gràcies a l’acció de l’Església.
Vic, 2 de novembre del 2010