Els homes s’impliquen poc a les tasques domèstiques

El Dia Internacional de les Famílies dedica una especial atenció a la coresponsabilitat familiar. A Vic i Manlleu s’han organitzat diversos actes lúdic.

Publicat el 15 de maig de 2009 a les 15:48

El Departament d’Acció Social i Ciutadania commemorarà els dies 16 i 17 de maig el Dia Internacional de les Famílies amb diversos actes arreu del territori. A la Catalunya Central, el Departament ha organitzat activitats a Manlleu i Vic.

Aquest any la Festa de les Famílies vol dedicar una especial atenció a la coresponsabilitat familiar i a les tasques quotidianes i de cura familiar, per això s’ha triat com a lema: “Compartim el temps!”.

Segons dades del Panel de Famílies i Infància, les dones dediquen a les tasques domèstiques una mitjana de 23 hores a la setmana, mentre que els homes només en dediquen 7,6. Les mares empren més hores a tasques com netejar, planxar, anar a comprar, tenir cura dels infants malalts o acompanyar les filles i els fills a l’escola. En canvi, la contribució més gran que el pare duu a terme sol centrar-se en tasques que no comporten una dedicació quotidiana, com ara fer reparacions a casa o encarregar-se dels tràmits administratius. Tret d’alguns grups socials (especialment amb nivells alts d’estudis i ingressos), són pocs els homes que assumeixen com a pròpies o compartides tasques com ara netejar, planxar o cuinar. El 51% dels pares no realitza cap d’aquestes tasques; el 21% en fa una; el 16%, dues; i només el 6%, tres.  

Actualment el Departament, a través de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de la Ciutadania, impulsa el Pla estratègic sobre usos i gestió dels temps de la vida quotidiana. Aquest document de Govern planteja mesures i actuacions pels propers 10 anys adreçades a canviar la concepció dels temps i els seus usos amb una organització territorial i social que afavoreixi un major benestar de la ciutadania.

En el cas concret de la coresponsabilitat familiar, el Pla promou un nou equilibri en el valor i la distribució dels temps dedicats al treball, a la família i a les tasques domèstiques. El Pla vol millorar la implicació dels pares en les tasques de manteniment de la vida quotidiana i aconseguir horaris més racionals per a tots els membres de la unitat familiar. Entre d’altres mesures, proposa:

- Posar de manifest el valor social i econòmic del treball familiar-domèstic i del treball de cura i atenció a les persones.

- Incidir en la transformació dels elements simbòlics culturals a través de l’educació, els mitjans de comunicació, l’entorn familiar o els espais de lleure, entre altres.   

- Enfortir el seguiment i el control de les situacions en què s’expressen més clarament les asimetries per sexe: discriminació salarial, precarietat laboral, accés a càrrecs directius, mesures de conciliació de la vida familiar, laboral i personal.

- Enfortir la representació i la visibilitat de les dones en els àmbits de decisió laboral, així com les xarxes de relació existents.

- Incentivar i donar suport a les empreses i organitzacions perquè incorporin polítiques d’igualtat d’oportunitats.

- Sensibilitzar a la societat del valor de treball familiar-domèstic i dels avantatges personals i socials que té un repartiment equitatiu entre homes i dones d’aquest treball, així com promoure una major coresponsabilitat i implicació dels homes en el treball domèstic i familiar.

- Promoure la utilització per part dels homes de les mesures legals relacionades amb la maternitat/paternitat.

El Pla estratègic ha de servir per reconduir aquestes disfuncions i vertebrar una nova política del temps. Es proposa superar el concepte de “conciliació” del temps pel de “gestió” o “distribució” donat que està canviant la concepció fraccionada del temps (temps per treballar, temps per dormir i temps personal) per una idea més unitària, contínua i global.

L’objectiu principal és harmonitzar horaris, amb un nou model d’organització que posa les persones al centre, i per això calen més serveis i obrir una reflexió i un gran pacte de social (institucions, Administració pública, empreses, sindicats, i tota la societat civil).

En aquest sentit, la Generalitat ja està treballant en diversos projectes per un ús racional de la gestió del temps:

S’ha posat en marxa el pla pilot de teletreball entre el personal de l’administració de la Generalitat que permet una flexibilitat horària i reducció del temps invertit en desplaçaments.

S’està treballant en les noves tecnologies, com la plataforma PICA (Plataforma d'Integració i Col•laboració Administrativa) l’administració electrònica compartida per diverses administracions, permet reduir la presentació de documents que es demanen al ciutadà en les seves gestions amb l'Administració, estalviant temps i desplaçaments.

El programa “Minuts menuts” és un altre exemple d’aplicació del Pla d’usos del temps. Aquest programa, implantat ja en més de 25 poblacions catalanes, ofereix un temps de respir a les famílies amb infants de 0 a 3 anys i facilita la conciliació de la vida laboral, personal i familiar. Es tracta d’un servei de guarda de nens i nenes que dóna resposta a aquelles necessitats no previstes o puntals dels seus pares i mares.

Un taller de titelles i cinema familiar

La celebració del Dia Internacional de les Famílies a la Catalunya Central es farà el proper diumenge al passeig del Ter de Manlleu. Entre les 10:30 i les 14:30 hores, hi haurà en aquest espai un taller de titelles adreçat a petits i grans. A més, totes les famílies participants rebran un joc de taula dedicat a promoure la coresponsabilitat.

D’altra banda, aquest any com a novetat s’ha organitzat una sessió de cinema familiar amb la projecció de la pel•lícula “La profecia de les granotes”. Aquesta activitat se celebrarà dissabte pel matí al cinema Vigatà de Vic. 

- Cartell de les activitats del Dia Internacional de les Famílies (PDF)