Uns 300.000 musulmans han començat aquesta nit a Catalunya el mes sagrat del Ramadà, durant dels quals faran dejuni durant 17 hores i pregaran cinc cops al dia. Enguany, el Ramadà coincideix de ple amb el mes de juliol, fent que el dejuni sigui especialment dur de seguir, tant per la calor com per la llargada del dia. Entre 2/4 de 5 del matí i 2/4 de 10 de la nit, mentre es pot veure el sol, els musulmans no podran ni menjar ni beure -ni fumar ni mantenir relacions sexuals, fins al 8 d'agost, quan finalitza el cicle lunar.
A Vic, per exemple, el precepte religiós afecta entre 4.000 i 5.000 persones, entre marroquís, subsaharians i alguns catalans, segons explica Jamel El Meziani, portaveu de l’Associació Islàmica de Vic. Si hi afegim els musulmans de Manlleu, la xifra podria arribar a les 8.000 persones.
Tot i la duresa del Ramadà d’enguany, a ple estiu, El Meziani considera que el Ramadà no afecta massa l’activitat normal de les empreses osonenques. “No tenim constància que existeixi cap problema. Algunes empreses del sector carni, per exemple, flexibilitzen els horaris i canvien el torn de berenar”, apunta el portaveu islàmic. Aquesta reorganització temporal no afecta el nombre d’hores treballades, que al final seran les mateixes. “A més, avui ja ha plogut. La gent ha resat i mira...”, bromeja El Meziani.
El secretari general de CCOO Osona, Miquel Sánchez, tampoc té constància que les empreses facin quelcom especial per al Ramadà. “Pot haver-hi algun tipus d’acord a nivell particular, però no ens consta que hi hagi hagut cap problema”, apunta el sindicalista.
El Ramadà depèn d'un calendari lunar, de manera que cada any cau 13 dies abans que l'anterior i amb el temps tant pot coincidir amb l'hivern com amb l'estiu. El mes del Ramadà commemora el moment en què l'Alcorà va ser revelat a Mahoma a través de l'àngel Gabriel. Dels cinc pilars bàsics que tot musulmà ha de portar a terme, el dejuni durant el mes del Ramadà ocupa el quart lloc per ordre d'importància; no obstant això, és el més seguit i celebrat. Els altres quatre, per ordre, són: la professió de fe, la pregària ritual, l'almoina i el pelegrinatge a la Meca.
Imams vinguts del Marroc
Ahir al vespre, tot un seguit d'imams vinguts del Marroc van aterrar a l'aeroport del Prat per guiar les seves pregàries, presentant-se en societat a la Gran Mesquita de Terrassa, la més gran del país, a quarts d'onze de la nit, després de la cerimònia habitual de dos quarts de deu. Les instal·lacions de la plaça de Catalunya es van omplir de gom a gom.
La presència d'imam forans és habitual en aquesta època de l'any tan important per a la ciutadania que professa la fe islàmica. Amb la seva presència els fidels tenen l'oportunitat de conèixer la realitat d'altres països.
Els musulmans osonencs es preparen per a un dur Ramadà
El precepte religiós cau enguany al mig de l’estiu | Les empreses de la comarca, però, no varien la seva activitat
Ara a portada
Publicat el 10 de juliol de 2013 a les 17:55
Et pot interessar
-
Societat L'equip d'agents cívics de Torelló comença a treballar per fomentar el civisme i la convivència al municipi
-
Societat Vic ja ha escollit «La paraula del poble»
-
Societat Restablerta la circulació de trens l'R3 després d'una nova incidència
-
Societat Compra una masia a Gurb i hi troba una granada de la Guerra Civil