Els productors de porcí es queixen de les pràctiques que utilitzen els escorxadors per baixar el preu del porc segons els seus capricis. Per això, han contractat un bufet d’advocats perquè reculli proves contra els escorxadors que pacten entre ells abans d’arribar a la llotja de Mercolleida, que és la de referència a nivell estatal, per tal de denunciar aquestes males pràctiques davant la Comissió Nacional de la Competència.
Així ho han anunciat set organitzacions i sindicats que representen a tots els productors espanyols (ANPROGAPOR, FCAC, UP, JARC, ASAJA, URAPAC y PORCAT), en un comunicat conjunt. Les set entitats denuncien el comportament abusiu dels escorxadors i reclamen a l’Administració que actuï per acabar amb un problema “històric”.
- Més informació, des del diari El País
-----------
ARTICLE OPINIÓ
L’ESTIU “MÉS LLARG” PER ALS RAMADERS DEL PORCÍ
Aquest estiu ha estat molt curt per als productors de porc, i no ha estat pas per la calor sinó per la retallada del marge positiu de les darreres setmanes en el preu del porc, fent que es faci un estiu molt llarg que es pugui sumar als 20 mesos de pèrdues continuades del sector productor. La situació es deu a que els escorxadors estan traint els porcicultors, trencant una tendència històrica del mercat durant els mesos estivals. Un mercat que en aquesta època sempre marca les millors cotitzacions de l’any.
Els productors que ens dediquem al porcí de tota la vida, organitzem i estructurem el funcionament de la nostra granja amb la finalitat de disposar del màxim nombre de porcs per a sacrificar durant els mesos de juny, juliol i agost, perquè aquests són els mesos que el nostre país té l’increment de turisme més elevat, i per tant, la demanda de carns augmenta.
Però enguany, els escorxadors ens volen fer creure que aquest fet ha canviat i ens diuen que tenen carn acumulada en cambres frigorífiques perquè la venda està frenada. Aquest discurs no és cert. I el sector productor disposa de dades oficials que demostren justament tot el contrari. Només us en facilito unes quantes a tall d’exemple.
En el que va d’any la cabana de reproductores a Espanya ha baixat entre un 6 i un 7%. Algunes integradores han sacrificat des del mes d’abril uns 310.000 mamellons que s’han congelat per a ser consumits com a garrí (el conegut cochinillo). A més a més, també fins al mes de juliol, ja es porten sacrificats 1.100.000 porcs menys dels que són habituals en aquestes dates i es continuen reduint les matances. La disminució és doncs palesa, i una evidència de que al nostre mercat en aquest moment falten porcs per a sacrifici és l’entrada d’animals de més de 100 quilos procedents de França durant aquestes darreres setmanes. I que quedi clar que això no és pel fet que allà es comprin més barats, sinó amb la única finalitat d’acabar d’enfonsar el preu de Mercolleida i el mercat nacional de porcí.
Aquests arguments estan contrastats i són reals i demostren que la crisi que estem suportant el sector ramader ha fet que els productors de porcs ens haguem autoregulat sols, reduint el total de la cabana.
A dia d’avui, queda clar que una vegada analitzada la realitat, els fets que han tingut lloc a la Llotja de Mercolleida la setmana del 6 d’agost, en la que es va abaratir sis cèntims el preu de la carn, no tenen cap mena de justificació i no fan més que demostrar el comportament autoritari i prepotent dels escorxadors.
En aquest marc, els productors trobem a faltar el recolzament de la Conselleria d’Agricultura, conscient i sabedora dels abusos “d’uns quants” contra el sector que avui és un dels motors econòmics del nostre país, i així ho reconeixen sovint. Però, on són ara?
Per tot això, davant d’aquesta situació l’organització agrària que represento, JARC conjuntament amb la resta d’entitats i organitzacions sectorials hem decidit portar als escorxadors responsables d’aquesta situació davant de la Comissió Nacional de la Competència, una institució encarregada de preservar, garantir i promoure l’existència d’una competència efectiva als mercats nacionals, sigui quin sigui el producte del que es tracti (bitllets d’avió, carburants, carn de porc...)
Són molts els escrits que en aquest sentit hem anat fent, explicant la realitat que travessa un dels principals sectors de l’economia catalana, i no ens cansarem de fer-ho, ja que està en joc el futur i la viabilitat econòmica de les famílies dels treballadors i dels ramaders del sector porcí català.
JAUME BERNIS I CASTELLS
Responsable sector porcí de JARC
Lleida, 13 d’agost de 2008