​Els records de l'1-O a Folgueroles

Un llibre recull les vivències, emocions i sentiments de la jornada històrica

Publicat el 29 de desembre de 2018 a les 09:48
Actualitzat el 30 de desembre de 2018 a les 13:27
Folgueroles ja té un llibre dedicat al referèndum sobre la independència de l'1 d'octubre de 2017. "La idea no era fer un llibre d'història, sinó de records i vivències del que ho van viure a Folgueroles", explica Xavier Roviró, coordinador dels textos que hi apareixen.

Són testimonis que parlen de les emocions, records i sentiments de fa més d'un any. Al llibre, de color groc, hi ha vuit testimonis, firmats amb el seu nom i prou. "No hi apareixen cognoms, però no perquè volem que sigui anònim, sinó perquè és un record de molta gent, encara que el firmi l'Imma", explica el coordinador. Hi ha qui explica vivències, un altre com va amagar l'urna o les peripècies per aconseguir l'IP per poder connectar-se i votar.

En el llibre també hi ha un bon espai per a les imatges, des de la nit abans, amb les tendes de campanya fent guàrdia davant del col·legi electoral, les llargues cues per votar, fins a les "barricades" que tapaven els accessos al poble. El punt de llibre no és ni més ni menys que una butlleta de votació, que molts van tenir les mans durant una bona estona mentre feien cua.

Tot un poble

"Tot i que els testimonis són del poble de Folgueroles, es pot extrapolar", explica Roviró. "Aquell dia el poble va tenir el poder absolut, una constant a tots els municipis i barris de Catalunya", afegeix. "Al costat hi tenia gent de dretes, d'esquerres, joves i vells, pobres i rics... tots volíem votar. Un valor a Folgueroles i arreu. Amb la diferència, i la sort, que aquí no va venir ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional", conclou. Per a ell es fa difícil destacar un record d'aquell dia: "quan penso en l'1 d'Octubre em ve pell de gallina, hi ha tantes vivències". Destaca el moment en el qual va arribar l'urna: "va ser genial".

La idea de publicar el llibre va sorgir de les cassolades que molts folguerolencs fan cada dilluns, dimecres i divendres en record dels presos. "Ens trobem una vintena de persones i quan acabem sempre surten històries: coses que podem fer", explica Roviró. De cara el primer aniversari de l'1 d'octubre els cassolaires es van proposar de fer un llibre. Ara fa uns mesos que s'ha fet realitat i ja ha arribat a la Casa de la República i a les presons catalanes on hi ha empresonats els líders independentistes.

Del llibre se n'ha fet una tirada d'uns 500 exemplars i, a més de trobar-se en diferents establiments del municipi, també el tenen a la llibreria Anglada i Muntanya de Llibres de Vic. El document és finançat per als mateixos impulsors i van pagant les despeses mentre el venen. "Si tenim beneficis, els destinarem a la caixa de resistència", conclou Roviró.
 
 

Xavier Roviró amb el llibre que ha coordinat sobre l'1-O a Folgueroles. Foto: Josep M. Montaner