Els sindicats osonencs faran una manifestació per demanar mesures contra la crisi

Publicat el 12 de febrer de 2009 a les 11:43

A més de la manifestació que s'acabarà davant de l'edifici d'El Sucre, on hi ha la seu del Consell Comarcal i la Cambra de Comerç, prèviament es farà una assemblea de delegats dels dos sindicats a l'Auditori Caixa Manlleu. Els secretari general de CCOO, Miquel Sánchez, i el d'UGT, Cesc Poch, diuen que l'acte “no és simbòlic” perquè tot i que la crisi és global s'exigeixen “mesures i polítiques concretes” pel cas de la comarca d'Osona. El manifest de l'acte de protesta s'entregarà al delegat del Govern a les comarques centrals Jordi Fàbrega i al president del Consell Comarcal d'Osona Miquel Arisa.
 
Aquesta crisi econòmica està tenint uns efectes “durs” per Osona que sempre havia tingut una taxa d'atur per sota de la mitjana catalana i que actualment la supera. Sánchez sintetitza l'impacte sobre la comarca en el fet que en els darrers tres mesos la taxa d'atur gairebé s’ha duplicat. En aquest sentit, Cesc Poch assenyala que cal una “reacció ràpida” per intentar frenar aquest augment que ha situat la comarca amb taxes d'atur del 15% i en poblacions com Manlleu arriba al 17% o Vic on “en breu” es podria superar el 20% de la població activa.
 
Els sindicats no es mullen sobre fins a quins nivells d'atur pot arribar Osona: “Cal veure l'impacte de l'obra pública però és imprevisible”. En aquest sentit demanen als ajuntaments “transparència” de les inversions del fons estatal d’inversió local. Es demana que -entre d'altres- es beneficiï a les empreses que contractin treballadors en atur que han deixat de cobrar el subsidi.
 
Els convocants de la concentració del dia 18 alerten que en un termini màxim d'uns quatre mesos una tercera part dels aturats deixaran de percebre el subsidi d'atur. Aquest fet pot generar un “problema social” a curt termini.
 
La crisi com a excusa
 
Els sindicats han insistit que en expedients de regulació d'ocupació que han patit empreses com Vitri de Torelló o diverses tèxtils petites no han tingut la conjuntura actual com a causa principal. La crisi ha pogut “agreujar” la seva situació però els expedients de tancament venien causats per situacions “heretades anteriorment”. Els sindicats denuncien que algunes empreses estan aprofitant l'excusa de la crisi per fer reestructuracions de plantilla.
 
Els sindicats exigeixen polítiques efectives d'ocupació. Entre aquestes, hi ha la creació d'un Consell Econòmic i Social com a element “permanent” de diàleg social a nivell comarcal, l'impuls “actiu” de polítiques industrials a la comarca o la participació activa de tots els agents socials a l'hora de determinar les polítiques de Formació Professional que són necessàries a la comarca.
 
Els sindicats també denuncien la “inexistència pràctica” de polítiques d'ocupació. En aquest sentit, assenyalen que en una comarca amb 7.000 treballadors parats els cursos de formació ocupacional s'han reduït durant el 2008. Els sindicats diuen que el 2009 es pot mantenir aquesta tendència perquè aquests cursos depenen del fons socials europeus que també s'han reduït.