Les estafes en línia van a l'alça a Manlleu: «Acabaran sent el crim perfecte»

Del total dels delictes contra el patrimoni un 33,9 són per aquest tipus de fraus: són dades que s'extreuen de la memòria de la Policia Local de l'any 2023

Bautista, Rovira i Gimeno presenten les dades de la memòria de la Policia Local de Manlleu de l'any 2023.
Bautista, Rovira i Gimeno presenten les dades de la memòria de la Policia Local de Manlleu de l'any 2023. | Irene Giménez Vinyet
07 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:27h

La Policia Local i l'Ajuntament de Manlleu han presentat aquesta setmana la memòria del cos policial de l'any 2023, un compendi que permet analitzar les dades en matèria de seguretat a la capital del Ter i que, al mateix temps, ofereix una visió comparativa amb els 77 cossos policials i organitzacions de la mateixa mida de la província de Barcelona.

Com s'organitza la Policia Local de Manlleu?

Dins del cos de la Policia Local de Manlleu hi ha diferents àrees d'actuació i gestió entre les quals hi ha la policia Administrativa, la de Proximitat, la GREIP o la recentment creada Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes.

A la ciutat Manlleu hi ha 1,7 policies per a cada 1.000 habitants –dels quals 1,5 operatius, a peu de carrer- i el 21,6% dels agents són dones, les quals ocupen el 50% dels comandaments de la Policia Local.

Major percepció d'inseguretat

En dades del 2022, Manlleu és la població amb més percepció d'inseguretat de les comparades, encara que el cap de la Policia Local de Manlleu, Moisés Gimeno, creu que amb l'estudi del 2023 les variables milloraran. En l'exercici passat, per cada 1.000 habitants s'han registrat un total de 49,1 delictes –un 2,3% per sota la mitjana-: "Hi ha percepció d'inseguretat, però estem amb unes dades objectives de delictes bones", puntualitza.

En aquesta línia, la comparativa amb Vic crida l'atenció: l'any 2023, a la capital d'Osona es van comptabilitzar 71,2 delictes per 1.000 habitants, tot i que la percepció de seguretat de vigatans i vigatanes és positiva.

El 37% dels delictes a Manlleu queden resolts i és un dels cossos policials de la província que més atestats registra, un 62,8% del total. La Policia Local també és la que més detencions fa al seu municipi, un 71,3%: "Som una policia molt resolutiva, amb una activitat alta", explica el cap del cos.

L'auge de la ciberdelinqüència

Entre les dades de la memòria de l'any 2023 en destaca un augment –progressiu any rere any- de les estafes en línia: del total dels delictes contra el patrimoni un 33,9 són per fraus en línia. En aquest sentit, Gimeno remarca que el nombre de diners que furten amb aquest tipus d'estafes "és molt elevat" i lamenta que "acabarà sent el crim perfecte".

El cap de la Policia Local de Manlleu detalla que, ara per ara, els ciberdelinqüents no coneixen prou bé la tecnologia, "però arribarà un moment que ens serà impossible saber qui hi ha al darrere" d'un delicte d'aquestes característiques: "L'única condició per parar-ho és que la víctima prengui consciència".

Una altra dada que s'extreu de la memòria fa referència al trànsit: a Manlleu hi ha 1,5 accidents per cada 1.000 habitants, amb zero víctimes mortals i ferits greus. Pel que fa als vehicles de mobilitat personal s'han registrat 0,1 accidents. "Tot i no tenir una dada alta és important continuar treballant aquest tema perquè qualsevol accident pot provocar gravetat", diu Gimeno.

També en destaquen els números pel que als controls d'alcoholèmia -un 9,1% donen positiu-: "En fem molts, estem un 58% per sobre de la mitjana del grup". En els controls de drogues, el 63% donen positiu "perquè anem sobre segur".

Un altre dels actius del cos és la policia Administrativa, a través de la qual –juntament amb altres cossos de seguretat- s'han fet diverses actuacions, per exemple, amb inspeccions de treball.

Reptes de present i futur

La memòria de la Policia Local de l'any 2023 presenta "bones dades que no són fruit de la casualitat", creu la regidora Lluïsa Bautista, posant en valor també la feina de l'antic regidor de l'àrea i actual alcalde de la ciutat, Arnau Rovira.

Tanmateix, la regidora destaca que "les dones siguin un actiu important dins del cos", un fet que "dona sensibilitat a l'hora de tractar temes com les violències masclistes". En aquesta línia, Bautista també recorda a la ciutadania la nova funcionalitat de l'aplicació de Seguretat Ciutadana de Manlleu, l'M7. Es tracta del botó lila, una eina tecnològica que ajuda els agents a actuar amb rapidesa davant de situacions d'assetjament o violència de gènere. Aquest instrument permet a l'usuari activar automàticament la càmera i el micròfon del seu dispositiu mòbil perquè des del punt de control de la comissaria, els agents tinguin una visió integral del que està passant.

D'altra banda, la regidora de Seguretat Ciutadana avança que, a finals d'any, s'instal·laran radars de control de velocitat dins del terme municipal de Manlleu per continuar avançant en matèria de seguretat viària.

Finalment, fa una crida a "la complicitat de jutges i fiscals" perquè "quan els delinqüents arriben als jutjats entren i surten de pressa".

"No em cansaré de reivindicar una comissaria de Mossos"

Mentre que Lluïsa Bautista espera poder inaugurar la nova comissaria de la Policia Local a finals d'any, el batlle manlleuenc continua reivindicant una comissaria de Mossos d'Esquadra a la capital del Ter. Arnau Rovira recorda que "queda més que demostrat que realment és necessària" i espera que, el nou govern entrant al Parlament de Catalunya, entomi la demanada.

Arxivat a