A la vista de la qüestió, l'Ajuntament va decidir obrir un expedient reservat, que s'està instruint actualment i que es resoldrà els propers dies. Un cop resolt, l'alcalde haurà de decidir si s'obre o no un expedient informatiu. De tota manera, en el decurs del ple, Miquel Franch va dir que, ara mateix, és de l'opinió d'obrir expedient informatiu. De tota manera, l'alcalde va voler matisar que l'incident es tracta d'un fet aïllat i amb el qual no s'ha de fer demagògia perquè a l'equip de govern "no ens agrada gens que passi això".
La regidora d'ICV-CdG, Montse Ayats, va preguntar-se si "aquest és el model de policia que volem" i va afirmar que "no és un cas aïllat perquè hi ha tot un llistat de temes amb algun altre agent". El portaveu d'ERC, Jordi Casals, va reclamar "celeritat" en la constitució del Consell Municipal de Seguretat Ciutadana i va assegurar que "els últims esdeveniments justifiquen el malestar dels ciutadans amb la policia: "Els torellonencs no confien en la seva policia". Finalment, Lluís Bassas (CiU), va demanar de prendre mesures per evitar "actuacions exagerades de la policia" i va recordar que, anys enrere, s'havia aprovat un codi de conducta que "sembla que s'ha oblidat".
El regidor de Seguretat Ciutadana, Pere Galobardes, va posar l'accent en "les millores" que ha experimentat el cos, tot i que encara es produeixin situacions anòmales. Va afirmar que "és un tema en el qual hem d'anar tots a una" i va anunciar la creació d'una comissió de treball perquè "tothom conegui la realitat del cos". Aquesta comissió serà "l'embrió del futur Consell de Seguretat Ciutadana", segons el regidor.
--------------------
NOTA DE PREMSA
ERC DE TORELLÓ
ERC DE TORELLÓ
Casals: " No ens podem permetre que els ciutadans mirin amb desconfiança, sinó amb temor, a la seva policia"
Esquerra va posar de manifest el malestar que hi ha entre la ciutadania i la policia local a causa d'unes actuacions, per part de determinats membres del cos que no per la seva totalitat, excessives, sobretot pel fet d'originar-se per unes simples multes d'aparcament.
El portaveu republicà, Jordi Casals, va recordar que s'ha dit en repetides ocasions que es vol una policia propera a la ciutadania, una policia de proximitat. Per Casals aquest és el factor determinant de l'existència d'una policia local en lloc de l'establiment dels Mossos d'Esquadra als municipis.
Casals es va preguntar què s'havia fet per aconseguir-ho. "Hem canviat el cap de la policia i les oficines les hem portat al Viver d'Empreses, amb una millora substancial dels espais", va dir, però va afegir que "no és suficient" i que el torellonencs no confien en la seva policia. Una percepció que té un punt d'injust, perquè "segur que hi ha magnífics professionals en el cos", però "els últims successos desmesurats són ineludibles i alimenten i justifiquen aquesta desconfiança i malestar", segons Jordi Casals.
El republicà va reclamar treballar per "tenir un cos motivat, efectiu però també que la ciutadania hi confiï plenament, que no es donin casos que l'únic que facin és convertir el què ha de ser una policia de proximitat en una de llunyania".
És per això que va demanar celeritat a la creació del Consell Municipal de Seguretat Ciutadana, el qual Miquel Franch va dir que no tenia relació amb el tema que parlava Casals, aquest va replicar que és "un òrgan clau en fer de la policia un cos de proximitat i que hi hagi un diàleg i interrelació fluida entre policia i ciutadania". Casals també va demanar celeritat per fer la trobada en la comissió que va dir que reuniria el regidor en matèria de seguretat i mobilitat.
Jordi Casals va acabar sentenciant que "no ens podem permetre que els ciutadans mirin amb desconfiança, sinó amb temor, a la seva policia. Els polítics que estem en aquest ajuntament no ens ho podem permetre".
----------------
NOTA DE PREMSA
ICV-CdG de Torelló
La regidora d'ICV-CdG qüestiona que el regidor de Seguretat Ciutadana, Pere Galobardes, exerceixi les seves funcions
En el torn de precs i preguntes, M. Ayats va reclamar al regidor de Seguretat Ciutadana que expliqués quin control i seguiment es feia de les actuacions de les actuacions dels diferents agents de la policia local. I que si es feia aquest seguiment si no havia constatat que en els darrers temps hi havia hagut algunes intervencions d'algun agent que considerava difícils d'explicar. Finalment, Ayats també li va demanar al regidor si considerava que aquest era el model de policia que volia per Torelló, model que no era en cap cas el que contempla l'estudi que es va fer fa temps i que, en teoria, havia de ser el full de ruta per a les polítiques de seguretat a Torelló. M. Ayats va recordar que cal marcar directrius i objectius i que el respecte per la feina s'aconsegueix amb treballant bé i amb constància i no pas amb actituts repressives.
Davant la resposta de l'Alcalde, que va fer referència només a un fet que havia ocorregut a la plaça Nova que va, M. Ayats va replicar que "si es tractés només d'aquest fet, des d'ICV-CdG no hauríem fet aquesta intervenció. Estem parlant de fets al Barri de Montserrat, a l'IES, a les obres de la plaça Vella, a les observacions d'un agent a les persones que porten el CAT a la matrícula, etc." i va afirmar que la intervenció de l'Alcade corroborava el que el seu grup, ICV-CdG, pensava, "que el regidor de seguretat ciutadana no exerceix com a tal i que el model de policia no interessa gens a l'equip de govern". La qual cosa va provocar la rèplica del regidor, que, entre d'altres, va reconèixer alguns dels fets que apuntava Ayats.