Els furts són els delictes que més han augmentat a Vic durant l'últim any

El 50% dels fets denunciats en aquesta línia s'han resolt amb èxit, però representen un dels grans reptes en matèria de seguretat i civisme a la ciutat

L'equip de govern de Vic ha valorat les actuacions realitzades durant el primer any de mandat en matèria de seguretat i civisme.
L'equip de govern de Vic ha valorat les actuacions realitzades durant el primer any de mandat en matèria de seguretat i civisme. | Irene Giménez Vinyet
27 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:32h

Les carpetes de seguretat, convivència i civisme van centrar bona part dels debats electorals durant les eleccions municipals del maig del 2023 i eren dos dels eixos prioritaris de la majoria dels programes electorals. La creixent percepció d'inseguretat entre la ciutadania posava en alerta els partits polítics que concorrien als comicis, però un any després la preocupació de la població no ha minvat.

La ciutat de Vic tampoc s'escapa de les problemàtiques en aquestes matèries que, tanmateix, es viuen a nivell global. Entre els grans reptes en seguretat, convivència i civisme, el consistori vigatà hi situa els furts -representen el 40% de les denúncies realitzades a la capital d'Osona durant el darrer any- i els robatoris amb violència, generar oportunitats i facilitar l'accés a l'habitatge "per evitar situacions complexes" i "ordenar" l'ús dels patinets.

"Les societats han canviat radicalment i s'han transformat socialment i demogràficament" subratlla l'alcalde Albert Castells, apuntat que Vic "és un territori atractiu per venir a viure i desenvolupar projectes de vida". En aquesta línia, el batlle recorda que, aviat, la ciutat assolirà els 50.000 habitants i, tot i que la capital d'Osona "gaudeix de bones dades a nivell de benestar" es mostra "preocupat" per "l'augment dels furts, els ciberdelictes o els delictes vinculats a la droga".

L'equip de govern vol "disposar de més recursos" per fer-hi front i fa una crida a la col·laboració ciutadana.

Més furts

La regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, admet que, sovint, la percepció de la ciutadania "no reflecteix els esforços dels cossos de seguretat" i detalla que, tot i els reptes que cal afrontar, les dades "són favorables": "A Vic hi passen coses, però malgrat tot és una ciutat segura".

Durant el primer any de mandat, l'Ajuntament ha augmentat la dotació de recursos de la Guàrdia Urbana: s'han convocat noves places per incorporar vuit agents i aquest mes de juny ha entrat en vigor el nou reglament de drons, pistoles elèctriques i esprais per dispersar multituds.

Segons dades proporcionades pel consistori, els furts són els delictes que més van augmentar l'any 2023 a la capital d'Osona: el 40% de les denúncies són per aquests delictes i, actualment, a la ciutat es produeixen dos furts diaris de mitjana –un +3,3% durant el darrer any-. Els robatoris amb violència, però, han disminuït: representen el 3,4% dels delictes denunciats (-18% durant l'últim any). En total, s'han registrat 350 furts violents i amb intimidació.

Tanmateix, la majoria dels furts es cometen a l'interior de vehicles mentre que les empreses han notat un descens d'aquests delictes. Pel que fa a robatoris amb contacte, 50 persones han estat víctimes d'estrebades.

Del total dels furts i robatoris amb violència que s'han registrat, el 50% s'han resolt amb èxit. Pel que fa al perfil delinqüencial, aquest "és molt variat" i preocupa el "de persones amb problemes de salut mental".

Guàrdia Urbana de Vic
Vuit nous agents s'incorporaran pròximament al cos de la Guàrdia Urbana de Vic.Arxiu

La reincidència

Part de la inquietud de l'equip de govern de Vic en matèria de seguretat i civisme es focalitza en la reincidència. L'alcalde de Vic recorda que, a l'espera del futur Palau de Justícia, pròximament està previst que comencin les obres dels jutjats penals a la ronda Camprodon: "Quan l'administració s'apropa al territori és més sensible. Aquesta proximitat amb la ciutat ha de fer que el sistema judicial millori".

Els delictes de trànsit també augmenten

Els delictes contra la seguretat viària -manca d'assegurança o ITV als vehicles, manipulació de dispositius mòbils, no utilitzar el cinturó de seguretat o, entre altres, fer cas omís dels semàfors- pugen a Vic un 19,8%. "És un augment altíssim i interpel·lo a la ciutadania a ser conscient que, no fent les coses bé, poden perjudicar a la resta", insisteix Franquesa.

Els accidents amb ferits greus o molt greus són zero a la ciutat, però els accidents de trànsit amb ferits lleus han augmentat un 3,4%. En aquesta línia, la regidora detalla que, pròximament, es col·locaran tres radars de control de velocitat repartits per la ciutat.

El consum i la tinença de droga va a l'auge

Les denuncies per delictes relacionats amb la tinença de droga han pujat un 5% durant el darrer any -l'any 2023 es van registrar 568 denúncies en aquesta línia-. "Molts veïns ens manifesten que veuen circular la droga i és un fet gravíssim, però encara ho és més pensar que passa perquè algú consumeix", reflexiona Elisabet Franquesa.

L'Ajuntament de Vic i els cossos de seguretat disposen de recursos per fer front a aquesta problemàtica i, entre altres, la Guàrdia Urbana ha consolidat la Unitat K9 que, actualment, compta amb dos gossos en actiu.

Una dotzena d'ocupacions evitades

Les dificultats dels joves i dels col·lectius més vulnerables per accedir a habitatge, un elevat nombre de pisos buits a la ciutat o les ocupacions irregulars són altres temes que estan sobre la taula del govern vigatà.

La regidora d'Habitatge, Núria Homs, remarca que "és difícil trobar solucions immediates" per fer front als reptes als quals ha de fer front una ciutat que "està creixent" i necessita més recursos. "Els ajuntaments ens sentim molt sols en matèria d'habitatge, no s'han fet polítiques amb solvència i estem en un punt força crític", critica.

El passat mandat, el plenari vigatà va donar llum verda al Pla Local d'Habitatge. Entre altres, aquest document posa de manifest la necessitat d'augmentar la borsa de lloguer i el parc d'habitatges assequibles a Vic, la disminució del nombre de pisos buits a la ciutat, la millora dels infrahabitatges, la rehabilitació dels edificis més embellits per recondicionar-los i fer-los accessibles o la reducció de les ocupacions irregulars.

En aquest últim punt, s'han detectat un total de 167 ocupacions i, durant el darrer any, se n'han evitat una dotzena. "No tenim la solució màgica, però a nivell legal hem trobat el revolt per actuar de manera organitzada i transversal i tenim capacitat de reacció per actuar amb rapidesa", explica Homs.

En algunes ocasions, aquestes ocupacions "generen problemes de convivència" veïnal. La també regidoria de Benestar i Família afegeix que s'està treballant per trobar "alternatives viables a l'exclusió residencial" de les persones que hi viuen, sovint, en "condicions que no són les adequades".

Habitatge buit

Des del març l'Ajuntament de Vic compta amb un informador d'habitatge al qual se li ha encarregat un mapatge de la ciutat per identificar problemàtiques en aquesta matèria i planificar accions com, per exemple, ajuts per a la rehabilitació d'edificis. Tanmateix, de cara a la tardor s'incorporarà un inspector.

Durant aquests mesos, tot i ser dades provisionals, ja s'han analitzat una vintena de carrers del casc antic i el centre de la ciutat on s'han observat "pràctiques irregulars". De moment, dels 2.000 habitatges observats, al 30% no hi ha ningú empadronat.

S'està detectant, segons explica l'equip de govern, un gran nombre d'habitatges buits "moltes vegades en mal estat". Per aquest motiu, es vol impulsar la rehabilitació dels edificis per convertir els pisos "en habitables" i incorporar-los de nou al mercat.

Els patinets, al punt de mira

L'ús dels patinets elèctrics és un altre tema que provoca neguit. Vic disposa d'una ordenança municipal que regula diferents aspectes de la utilització d'aquest vehicle de mobilitat personal com, per exemple, la velocitat màxima que poden assolir en els diferents punts de la ciutat, per on han de circular o l'obligatorietat de portar llums i reflectants.

"Estem a favor de l'ús del patinet" però "el tema està en l'ús incívic que sovint se'n fa", insisteix Elisabet Franquesa. En aquesta línia detalla que es fa un control fix setmanal per detectar incidències.

Un ciutadà circulant amb un patinet elèctric pel Passeig de Vic.
Imatge d'arxiu d'un ciutadà circulant amb un patinet elèctric pel Passeig de Vic.Adrià Costa

Pel que fa als accidents i els ferits per utilitzar aquest mitjà de transport, a Vic es registren 0,70 fets per cada 1.000 habitants. "Les infraccions costen de caçar", diu la regidora. Des de l'equip de govern confien que l'entrada en vigor del reglament que permet a la Guàrdia Urbana la utilització de drons faciliti la detecció d'infraccions relacionades amb els patinets.

Una de les propostes que hi ha sobre la taula –amb el consens d'altres municipis d'Osona- per fer front a aquesta problemàtica és la matriculació dels vehicles de mobilitat personal.

El treball a peu de carrer

La capital d'Osona disposa d'equips de mediació i d'Agents Cívics que treballen a peu de carrer i de manera transversal amb l'objectiu de fomentar la bona convivència. Entre altres, aborden situacions com les molèsties per sorolls, olors, males relacions veïnals, ocupacions, plagues, l'ús dels espais comuns o la tinença responsable d'animals.

Per aquest ordre, els barris on es fan més intervencions –coincideixen amb les zones on hi ha més densitat de població- són el Remei, els Caputxins, l'Estadi i el barri de Sant Pere.

Des de l'equip de mediació s'han fet un total de 403 intervencions durant el darrer any, mentre que els Agents Cívics han dut a terme un total de 1.000 intervencions a domicili. Els equips nocturns s'han ampliat.

Joves en risc

L'Ajuntament de Vic, conjuntament amb altres agents implicats, va impulsar el desplegament d'una experiència pilot per a arribar a joves amb conductes de risc. Fins al moment s'ha fet control i seguiment d'un total de 94 joves empadronats a la ciutat, dels quals 15 han realitzat més de tres incidències anuals i, d'aquests, cinc tenen més de set incidències anuals greus.

A la tardor, el consistori presentarà un nou projecte socioeducatiu "per donar oportunitats als joves i treballar amb les seves famílies i les diferents entitats de la ciutat", explica Franquesa.

Arxivat a