L'Hospital Universitari de Vic incorpora les ressonàncies magnètiques cardíaques

Des del 2022, es van derivar una mitjana de 200 proves a l'any al Clínic de Barcelona i ara ja es podran fer a Osona

Un pacient fent-se una ressonància cardíaca.
Un pacient fent-se una ressonància cardíaca. | CHV
Redacció
14 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:24h

L'Hospital Universitari de Vic ha incorporat una prova de diagnòstic d'imatge, la ressonància magnètica cardíaca que proporciona informació detallada sobre l'estructura i la funció del cor. És una eina diagnòstica indispensable en la cardiologia moderna, "molt valorada per la seva eficiència i alta capacitat resolutiva i també per l'absència de radiació", detallen des del centre. Durant el 2022 i 2023, es van derivar a l'Hospital Clínic de Barcelona una mitjana de 200 ressonàncies magnètiques cardíaques anuals. Ara, la majoria d'aquests estudis ja es realitzaran des de Vic, excepte les ressonàncies cardíaques amb estrés que es continuaran fent a la capital catalana. Aquest hospital dona servei a pacients d'Osona, Ripollès i Lluçanès.

Aquest estudi diagnòstic ofereix una imatge detallada del cor, incloses les cavitats i les vàlvules així com la diferenciació de teixits. Està indicada per a la detecció de masses com tumors, trombosis i quists; l'estudi de les malalties del cor o de les seves artèries i teixits; la detecció d'inflamacions o disfuncions, i per al seguiment dels pacients amb el funcionament anòmal del cor, entre d'altres.

L'estiu de l'any 2023, el CHV va incorporar una ressonància magnètica d'última generació que substituïa l'anterior dispositiu que estava en funcionament des de l'any 2005. L'equip va ser finançat amb 892.000 euros per Pla INVEAT del Ministerio de Sanidad i amb 360.000 euros d'inversions estructurals del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Les prestacions avançades del nou aparell han permès vincular-hi la llicència necessària per poder realitzar ressonàncies específiques del cor. Així mateix, aquest projecte innovador i de telemedicina ha estat possible gràcies al lideratge del doctor Daniel Alberto Lorenzatti, metge especialista en Cardiologia i Imatge Cardiovascular -que actualment està fent una estada formativa avançada als Estats Units- i gràcies també a la formació en ressonància cardíaca que han rebut els tècnics del servei de Diagnòstic per la Imatge del CHV. Una formació que s'ha fet a l'Hospital Clínic de Barcelona, en el marc de l'Aliança C-17.

Per a la realització d'aquestes proves, que han d'estar prescrites pel servei de Cardiologia, es requereix la intervenció de tècnics de diagnòstic per la imatge i d'un cardiòleg especialitzat.

Arxivat a