El conseller de Salut, Manel Balcells, ha celebrat aquest dimecres l'acord per a la creació de la xarxa sanitària de la C-17, una xarxa que inclou els centres sanitaris de diferent titularitat de les comarques travessades per aquesta carretera -Ripollès, Osona, Vallès Oriental i Barcelonès- i que, a la pràctica, funciona des del 2015, però que avui ha agafat caràcter d'oficialitat. En virtut del conveni signat avui pels diferents actors, pacients i professionals podran transitar d'un centre a l'altre en funcions de les necessitats dels tractaments. La ciutadania "ha de veure com millora l'atenció" afirma Balcells.
En una compareixença davant dels mitjans després de la signatura del pacte, Balcells explica que l'aliança s'ha anat treballant des del 2015. "Avui l'estructurem amb un conveni amb el Servei Català de la Salut amb la voluntat de planificar la cartera de serveis, i d'anar articulant amb aquesta nova manera de funcionar els mecanismes de finançament, pagament, i la col·laboració que hi ha d'haver entre hospitals amb nivells assistencials diferents". "No és només en la línia de mobilitat de pacients, sinó també de professionals", ha subratllat.
En aquest sentit, ha posat com a exemple que, avui dia, la cirurgia de Campdevànol "ja la fan cirurgians de Vic", de vegades traslladant el pacient i de vegades el professional, en funció de la intervenció que sigui necessària. I en funció de la complexitat, l'operació es pot arribar a fer a l'Hospital Clínic. En el cas d'un pacient oncològic, per exemple, la teràpia posterior es pot fer al Centre de Radioteràpia de l'Hospital de Granollers. "Els recursos estan al conjunt de la xarxa", afirma el conseller de Salut.
Els centres sanitaris vinculats a la xarxa de la C-17 són l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital de Mollet, l'Hospital de Granollers, l'Hospital de Sant Celoni, el Consorci Hospitalari de Vic i l'Hospital de Campdevànol. Malgrat les titularitats diverses, però, tots els centres formen part del sistema sanitari públic català (SISCAT).