La CUP qualifica de «guettos d'acollida» les aules per a immigrants de Vic

Publicat el 30 de gener de 2008 a les 14:52
 
NOTA DE PREMSA
Escoles d'acollida o ghettos d'acollida?
 
El passat divendres 25 de gener el conseller d'educació Ernest Maragall va presentar la nova proposta d'educació en temes d'immigració per al proper curs 08-09.

El nou projecte del Govern de la Generalitat no ha estat consensuat pels agents educatius, que ni tan sols han estat consultats. Des de la CUP creiem que és un atac indiscriminat al sistema educatiu i al model d'inclusió social que s'està portant a terme a molts centres escolars.

Si la notícia ja sorprèn per si sola, la sorpresa és doble quan es publica que Vic i Reus seran les ciutats prova del nou invent de la Conselleria d'Educació amb la col•laboració del Govern de la ciutat de Vic. Si un dels pilars d'aquesta legislatura havia de ser el treball per la convivència, acceptant aquest projecte de reforma educativa el que s'aconseguirà és tot el contrari, reforçar la segregació social.

Amb tota seguretat, la millor forma d'aconseguir una ciutat cohesionada no és provocar més distanciament, més ghettos i excloure els infants i adolescents immigrants de l'educació, ans el contrari, incloure'ls i fer-los sentir més partícips d'una realitat i una situació que també els afecta.
Si el problema diuen que rau en el gran nombre d'estrangers a les nostres aules, la solució va per un altre camí. Mirem el panorama educatiu vigatà, i ens adonarem que no totes les escoles tenen la mateixa quantitat d'alumnes nouvinguts. El primer que cal fer és seguir unes coordenades igualitàries entre escoles. Cada centre d'ensenyament, sense excepció, hauria de tenir (valgui el condicional) exactament (o si més no semblant) el mateix nombre d'alumnes nouvinguts. També cal destinar recursos suficients a les actuals aules d'acollida i crear-ne de noves als centres segons les necessitats. Aquestes mesures han d'anar acompanyades d'una reducció de la ràtio, és a dir, del nombre d'alumnes per aula, d'aquesta manera facilitarem l'aprenentatge de l'alumnat i la feina del col•lectiu de mestres (sovint massa criticada i manipulada sense coneixement).

Així doncs demanem respecte pels professionals de l'educació i pels nouvinguts a casa nostra, cal que se'ls escolti i se'ls deixi parlar. Distanciant encara més la població l'únic que s'aconseguirà serà una polarització desmesurada i irreconciliable.
 
CUP-Vic, 30 de gener de 2008