
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha anunciat aquest divendres un pla per destinar 40 milions d'euros als 310 ajuntaments de la província, a excepció de la capital catalana, que preveuen que generaran entre 1.000 i 3.000 contractacions. En roda de premsa, Esteve ha explicat les bases d'aquest pla de reactivació econòmica, la notificació del qual rebran aquest mateix divendres els consistoris i al qual podran acollir-se fins al 31 de març del 2014, i que persegueix dinamitzar l'activitat econòmica i crear llocs de treball a través dels plans locals d'ocupació amb un període d'execució fins al 2015.
Del paquet de 40 milions, la meitat seran per finançar plans d'ocupació que promoguin la contractació laboral de persones en atur per a la realització d'actuacions de caràcter temporal i d'interès general i social, i complementa el d'urgències socials, de 30 milions, presentat fa poc. El vicepresident primer de la Diputació, Ferran Civil, ha precisat que les ajudes que es prestin no requereixen de cofinançament, per la qual cosa la subvenció cobreix la totalitat de les despeses, i que es concediran directament d'acord amb criteris de població, taxa d'atur i renda bruta familiar dels municipis.
Contractacions de més de tres mesos
També deixen en mans dels consistoris la decisió dels sectors en els quals invertir, la contractació i la durada d'aquests contractes en funció de les seves necessitats, tot i que s'ha garantit un import mínim per als ajuntaments més petits de 6.274 euros: "Això permet la contractació d'una persona, com a mínim, durant tres mesos", ha remarcat. A més, ha explicat que aquestes ajudes són compatibles amb qualsevol altra concedida per altres administracions i que caldrà justificar les iniciatives impulsades entre març del 2015 i el 2016.
El vicepresident d'Infraestructures i Cooperació Local, Joaquim Ferrer, ha detallat que 10 milions d'euros es destinaran a la reforma, rehabilitació, restauració i manteniment d'elements del patrimoni singular del territori per millorar les condicions de seguretat i tecnologia d'aquests béns, així com per implementar mesures d'estalvi energètic, decisions que recauran als municipis. Els altres 10 milions del paquet global, segons Ferrer, seran per al manteniment i la millora dels camins dels ens locals per garantir l'adequada connexió entre nuclis urbans i l'accés a llocs d'interès públic, natural, turístic i paisatgístic.
Les dues línies de 10 milions tampoc requereixen de cofinançament i, segons càlculs de Ferrer, preveuen que es facin més de 600 actuacions sobre aquesta qüestió. Amb aquest pla, la Diputació pretén pal·liar els efectes negatius "de la falta d'actuació dels governs locals" per la crisi, el que ha provocat un augment de l'atur i el progressiu empobriment de les famílies.