L'acte s'adreça als tècnics municipals de Medi Ambient i Educació, a professors de Secundària i educadors en general, per tal que puguin conèixer les característiques d'aquest material didàctic i, sobretot, per motivar-ne el seu ús.
La presentació comptarà amb la presència del Joan Antoni Baron, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i Miquel Arisa, president del Consell Comarcal.
Més de 100.000 exemplars
En aquesta sisena edició, hi han participat més de 100 municipis i s'han distribuït prop de 100.000 exemplars en diversos indrets del territori català. A nivell europeu, i com en anys anteriors, han collaborat la província de Chieti, Tallin, el Consell Insular de Menorca i la Diputació de Huesca (incorporada recentment al projecte). Amb això, les agendes s'han traduït a l'italià, a l'estonià i al castellà i s'han distribuït, també, en aquests països.
En l'agenda 2007-2008 s'han abordat temàtiques com la capa d'ozó, el consum responsable, l'alimentació, el comerç just o la petjada ecològica, entre d'altres. Malgrat que, com en anys anteriors, el fil conductor segueixen essent les diferents temàtiques dels documents internacionals de sostenibilitat, com l'Agenda 21, la Carta d'Aalborg (1994) o la Conferència de Johannesburg (Rio + 10).
Amb tot, però, l'Agenda 2007-2008 incorpora algunes novetats. Destaca el fet de tractar-se d'un material més autodidacta. I és que les agendes del curs iniciat aquest setembre, estan pensades perquè els alumnes puguin dur a terme, per sí mateixos, les activitats que se'ls proposen. En general, amb la informació que conté l'agenda, els estudiants haurien de disposar de la informació suficient per a respondre o completar les activitats plantejades. A més, s'ha inclòs, en les activitats que ho requereixen, un solucionari al final de l'agenda. D'aquesta manera, l'alumne interessat podrà consultar-lo i validar les seves respostes, independentment d'ajuts externs que pugui rebre a l'hora de desenvolupar l'activitat.
Pel que fa als blocs temàtics, es corresponen amb les propostes trimestrals de continguts i s'inclouen presentacions introductòries al principi de cada trimestre per facilitar l'assimilació dels conceptes, juntament amb falques informatives setmanals. A més, s'inclouen activitats diverses al llarg del trimestre i s'incorporen jocs i passatemps (sopes de lletres, mots encreuats, enquestes, etc.), S'espera, amb això, despertar l'interès de l'alumnat, bo i fomentant un major ús de l'agenda escolar, i un augment de les conductes proambientals.
D'altra banda, la guia didàctica, el manual per a professors que acompanya l'agenda, inclou orientacions conceptuals i altra informació complementària (com recursos o bibliografia) a les activitats proposades en l'agenda.
També a Internet
En aquest cas, també les guies didàctiques per al curs vinent, incorporen alguns canvis. El més destacat és que les activitats complementàries (útils per aquells professors que vulguin ampliar o desenvolupar algun dels temes tractats en l'agenda) estan penjades en format electrònic al web de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat (http://www.diba.cat/xarxasost/cat/agesc.asp). D'aquesta manera els professors que ho desitgin podran imprimir les activitats en color i fer-ne tantes còpies com requereixin, alhora que fer-ho d'aquesta manera ha suposat un estalvi important de paper, i amb això es contribueix, en certa manera, a la idea de sostenibilitat que volem difondre.
Aquestes activitats complementàries estan pensades per ser fetes en grup o per ser comentades a la classe o bé requereixen l'ajut del mestre o professor. Serà aquest qui, en última instància, determinarà quines activitats són adequades en funció dels seus interessos (edat dels alumnes, àrea o temàtica, temps de què disposi, etc.). La intenció és que amb tot el material que s'inclou al web el professor disposi de la informació bàsica per a poder desenvolupar l'activitat. Això no treu, però, que es contempli un apartat amb bibliografia recomanada i altres recursos per facilitar la recerca en aquells casos en què es vulgui ampliar aquesta informació.
A hores d'ara, les agendes estan ja distribuïdes i els alumnes ja en comencen a fer ús. Les primeres impressions i valoracions rebudes sembla que són bones, cosa que anima a la Diputació a seguir-les ofertant durant els cursos següents.