La majoria dels 44 alcaldes són del PSC –la FCM és molt pròxima als socialistes- però també d'ERC, CiU, PP i ICV. Entre aquests hi ha tres osonencs: Miquel Arisa, alcalde de Centelles i actual membre del comitè executiu i president de la comissió sectorial de Petits Municipis de la FMC; Josep Maria Freixanet, alcalde d’Olost i president de la comissió sectorial d’Educació de la FMC; i Pere Prat, alcalde de Manlleu i exvicepresident de la FMC.
Cal recordar que un jutge de Sabadell ha obert una investigació a aquests 44 alcaldes o exalcaldes per presumptament haver cobrat sous encoberts per part de la FMC. Es tracta d'una peça separada del cas Mercuri –on hi ha involucrat Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell- que pretén esbrinar si aquests pagaments es camuflaven com a dietes i desplaçaments o reunions que, en algunes ocasions, no s’haurien arribat a celebrar mai. El període investigat pels Mossos se centra en els exercicis 2011 i 2012, dos anys repartits en dues legislatures, i amb una quantitat que ascendeix fins a 180.000 euros –tot i que el sistema de pagament podria haver començat el 2004-. En el cas d’Arisa, la quantitat percebuda va ser de 10.540 euros; la de Freixanet, 5.720 euros; i la de Prat, 4.176 euros.
Pere Prat i Josep M. Freixanet tornaran aquestes dietes presumptament irregulars, de la mateixa manera que els altres alcaldes d'ERC, segons es desprèn d'un comunicat conjunt del partit. Les quantitats percebudes es faran efectives mitjançant xecs a la FMC. Els rebublicans també han obert la porta a valorar la continuïtat a l'entitat.
També retornaran els diners els cinc alcaldes investigats de CiU. Pel que fa als socialistes, entre els quals hi ha Miquel Arisa, la vicepresidenta de la FMC i alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), ha anunciat aquest divendres que els alcaldes afectats del partit han acordat consignar els imports cobrats dels suposats sobresous fins que acabi la investigació.
Paral·lelament, la FMC ha explicat a través d'un comunicat que ha obert una "exhaustiva anàlisi" de la gestió de l'entitat anterior al 2013, any en què Manuel Bustos va deixar la presidència de la federació en favor de Xavier Amor. També avisa que es reserva el dret a emprendre les accions que consideri adients i defensa que des del 2013 s'han aplicat mesures de transparència. Posteriorment, la FMC ha decidit cessar el secretari general, Adolfo Moreno, que ja estava imputat en el cas Mercuri.
Per altra banda, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular del cas, també estudia demanar la imputació de tots aquests càrrecs electes. De fet, en la interlocutòria judicial es parla d'indicis delictius però no demana cap imputació concreta. La plataforma assegura que l'informe elaborat pels Mossos d'Esquadra demostra que els pagaments no corresponien a les distàncies des d'on es traslladaven els alcaldes sinó al tipus de càrrec que ocupaven a l'entitat municipalista.
Arisa i Prat, en declaracions a Osona.com, han assegurat que totes les dietes que han cobrat de la FMC es corresponen als desplaçaments que han efectuat o a les reunions en les que han participat.
En la mateixa línia s’ha expressat Freixanet: “Jo ocupava un càrrec de responsabilitat a l'àrea d'Educació de la FMC i he percebut cobraments en base a aquesta responsabilitat i a les tasques encomanades en el si de l'entitat, que són reunions en òrgans interns, altres reunions o participació en jornades externes en nom de la FMC. Tots els cobraments han estat d'acord amb les disposicions establertes per la FMC i aquestes quantitats sempre les he declarat a la hisenda pública, en la declaració de renda”.
L’alcalde d’Olost explica que durant dos anys, el termini en què ha cobrat aquesta quantitat, ha dedicat un o dos dies de la setmana a treballar per la FCM, i que això ha inclòs el desplaçament continu des de la seva població fins a Barcelona, en el seu cotxe particular. La quantitat assignada mensualment durant aquest període se situa entre els 235 i els 265 euros.
Llista amb els 44 alcaldes i les quantitats presumptament irregulars