La Fundació Areté obre un centre especial de producció de jardineres a Malla

Publicat el 19 de gener de 2008 a les 18:13

La Fundació Areté va decidir crear aquests centres de treball a la comarca perquè amb el CET que té la Fundació Trueta a Vic "no és suficient". Per això es va reconvertir un taller que tenia la Mancomunitat La Plana a Tona destinat a donar ocupació a persones amb malaltia mental en aquest CET que ara s'instal•la a Malla que permetrà "consolidar l'oferta de treball". També s'integra al CET una segona línia d'activitat que és el servei de repartiment i distribució de productes de comunicació a escala municipal, que fins ara s'havia realitzat de manera temporal des de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic. Inicialment es donarà ocupació a vuit persones. El nombre de CET s'ampliarà en el futur fins a la ocupació total d'aquest col•lectiu.
 
El taller de fusteria vol fer un "producte competitiu de mercat". Inicialment la idea "és créixer" en el nombre de clients que té el CET respecte l'anterior etapa on s'havia començat a desenvolupar els productes sota el paraigua de la Mancomunitat La Plana. Les instal•lacions estaran apunt per inaugurar-se en un període màxim de dos mesos. Segons Generó, el producte ofert "és de qualitat i amb disseny propi" fet que el fa  "atractiu" pels compradors. A més de jardineres i compostadors dins de la mateixa línia es fabriquen horts urbans i, en menor proporció, jocs infantils.
 
La Fundació Areté es va constituir ara fa un any i el CET va obtenir tota la documentació per poder entrar en funcionament ara fa sis mesos. En aquest període s'ha tancat la incorporació com a patró del l'Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona.
 
Amb el CET gestionat per aquesta Fundació Areté, la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic completa així el seu servei d'inserció laboral. El primer estadi d'aquest servei és la categoria prelaboral, on la persona amb malaltia mental adquireix uns hàbits per incorporar-se al mercat laboral. Actualment hi ha unes 25 persones. El segons servei són les Oficines Tècniques Laborals (OTL) on els professionals estableixen un itinerari laboral per les persones amb malaltia mental i acompanyen el treballador en el seu primer contacte. Si la persona amb malaltia mental no es pot incorporar en un treball convencional se l'insereix laboralment en un CET.
 
Amb l'ampliació dels CET a la comarca d'Osona es podrà donar "una atenció a les persones amb malaltia mental molt completa". L'any 2002 es va reorganitzar l'atenció a aquest col•lectiu de persones. La part mèdica s'assumeix des de l'Hospital General de Vic. Apartats com la inserció laboral o habitatge corresponen a la Fundació Centre Mèdic Psicopedàgogic. En el cas de la vivenda actualment hi ha el servei d'atenció domiciliària conegut com el Servei d'Autonòmia de la Llar (SALL). També es disposa d'un pis tutelat. En aquest capítol, els responsables consideren que caldria començar a ampliar aquest servei. L'esglaó superior és la Llar Residència de Salut Mental que fa dos anys es va posar en funcionament a Manlleu i que és d'abast català. Actualment, poc menys de la meitat dels pacients són de la pròpia comarca.