La Generalitat presenta els plans d'acolliment lingüístic del CNL Osona

Publicat el 27 d’octubre de 2006 a les 17:06
 
NOTA DE PREMSA
SECRETARIA DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA
GENERALITAT DE CATALUNYA
 
El secretari de Política Lingüística afirma que en l'aplicació dels plans d'acolliment lingüístic ens juguem el futur del català
Sixte Moral, ha presentat aquest matí els plans d'acolliment lingüístic per a les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, la Cerdanya i Osona

El secretari de Política Lingüística, Sixte Moral, ha presentat a Igualada el plans d'acolliment lingüístic a les comarques centrals de Catalunya. També han participat en l'acte el delegat del govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Josep Ramon Mora i l'alcalde d'Igualada Jordi Aymamí.
 
Sixte Moral ha destacat l'augment de cursos inicials i bàsics de llengua catalana a les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, la Cerdanya (impulsats pel Centre de Normalització Lingüística Montserrat) i Osona (impulsats pel CNL Osona), que ha passat de 93 el curs 2003-2004 a 120 el 2005-2006, pel que fa al número de persones inscrites ha passat de 1.953 a 2.491 en aquest mateix període.
 
Aquest increment ha estat possible gràcies a un pressupost extraordinari per a l'acolliment lingüístic de 266.963 euros, dels quals 127.321,25 han estat aportats per al Secretaria de Política Lingüística. La resta d'aportacions corresponen als ens locals, a la diputació de Barcelona i a la Secretaria per a la Immigració.
 
A part dels cursos inicials i bàsics els plans d'acolliment lingüístic dels CNL d'Osona i el CNL Montserrat comptem també amb activitats complementàries. En el cas del CNL Osona es fan activitats de coneixement de l'entorn (visites a la biblioteca, el CAP, l'hospital general, la deixallaria, l'Ajuntament, etc.), clubs de lectura i el programa "Voluntaris per la llengua" amb 132 parelles el curs 2005-2006.
 
En el cas del CNL Montserrat cal destacar el programa locutoris, que té per objectiu fomentar el català entre els responsables d'aquests establiments. S'han visitat 12 establiments a Igualada, 41 a Manresa, 17 al Bages, 15 a l'Anoia, 10 al Berguedà i 3 a la Cerdanya. Altres activitats complementàries són les diades gastronòmiques, les jornades de Treball i Intercanvi d'Experiències  i el programa "Voluntaris per la llengua" amb 90 parelles el curs 2005-2006.
 
El secretari de Política Lingüística ha assenyalat la importància dels plans d'acolliment lingüístic a l'hora d'integrar població procedent de diferents cultures: "La llengua és un vehicle important d'integració i participació social. Els cursos inicials i bàsics garanteixen un mínim domini de la llengua i les activitats de coneixement de l'entorn posen els alumnes en contacte amb diferents situacions on usar la llengua. Es tracta que tothom entengui que tenim una llengua pròpia que és una llengua útil, així els nouvinguts l'aprendran i l'utilitzaran. Amb l'aplicació d'aquests plans ens juguem el futur del català".
 
El delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Josep Ramon Mora, ha destacat el fet que el govern ha augmentat de manera molt significativa els recursos destinats a l'acolliment lingüístic i ha assenyalat que aquest plans d'acolliment constitueixen una eina fonamental per a la integració plena dels nouvinguts. Mora també ha destacat la importància de la llengua per garantir la cohesió social i la igualtat d'oportunitats.Â