Les mesures de regulació de la circulació de vehicles i els millores de transport públic han estat presentades avui al matí a Vic pel director general de Carreteres, Jordi Follia; el director general del Transport Terrestre, Manel Villalante; i el director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya (foto, a sota).
Les excepcions
“És important superar les dificultats del trànsit a Olot i Les Preses fins que no estiguin obertes les variants”, ha explicat Pérez Moya. Per això, les restriccions de pas tindran un caràcter “especial i puntual” fins a l’obertura d’aquestes dues variants.
“L’eix Vic-Olot té l’objectiu de potenciar l’activitat econòmica a la zona”, ha assenyalat Pérez Moya. Per aquest motiu, les restriccions no afectaran als 3.437 vehicles pesants de les dues comarques (2.555 a Osona i 882 a la Garrotxa, en total, 1.269 empreses de transport) sempre i quan facin trajectes amb origen o destí en alguna de las comarques. Aquests vehicles aniran acreditats convenientment, amb unes targetes que aquests dies es distribuiran a totes les empreses de transport. Tampoc s’aplicarà en vehicles que transportin bestiar viu, llet crua o escombraries, amb o sense càrrega, aigua destinada al consum humà mitjançant cisternes mòbils o els que realitzin serveis de correus i de distribució de premsa diària.

Els Mossos d’Esquadra seran els encarregats de fer el corresponent control dels vehicles pesants, en dos espais habilitats a la rotonda de Sant Esteva d’en Bas i l’enllaç de Torelló. Els camions que no portin l’acreditació esmentada hauran de presentar la corresponent documentació (el CMR o el llibre de ports, on s’especifica el destí i l’origen).
Així mateix, per tal d’advertir i orientar els conductors, s’estan instal•lant senyals que indiquen la limitació de trànsit i assenyalen l’itinerari a seguir en punts estratègics de vies de llarg recorregut com l’AP-7, l‘A-2/N-II, l’Eix Transversal o l’A-26, i a les vies que connecten amb la nova carretera com la C-17, el tram anterior de la C-37 i la C-152. Concretament, s’han posat aquests cartells a Figueres, Besalú, Vic, i als extrems de la nova via a Sant Esteve d’en Bas i Torelló.
Servei públic barat i ràpid
L’obertura del túnel de Bracons suposarà una nova oportunitat perquè el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) implanti noves millores en les connexions amb transport públic entre la capital de la Garrotxa, d’Osona i Barcelona, oferint serveis competitius i atractius, amb velocitat comercial ràpida i preus ajustats, per tal de captar nous viatgers.
L’objectiu és escurçar el temps del trajecte i oferir serveis de qualitat com a alternativa al transport privat en aquest corredor que aportin rapidesa i eficiència al transport públic.
Així, s’oferiran 14 nous serveis directes entre Olot i Vic, en total set noves expedicions d’anada i set de tornada. A més, es manté el bus setmanal que uneix les dues capitals via L’Esquirol. El primer autobús sortirà d’Olot a les 07:45 i de Vic a les 08:45 hores; i l’últim a les 19:00 i 20:00 hores respectivament. Els dissabtes, els viatges es reduiran a vuit, quatre d’anada i quatre de tornada; i els diumenges, a set, quatre que sortiran d’Olot i tres de Vic.
Els trajectes seran sense parades intermèdies. El DPTOP no es planteja, de moment, serveis amb més parades en els municipis per on passa el servei. Tampoc té previst engegar busos nocturns.
Pel que fa al trajecte Olot-Vic, també s’oferiran quatre noves expedicions directes, dues d’anada i dues de tornada que passaran pel túnel de Bracons, sense parades intermèdies (dies feiners). També s’oferiran dues expedicions més els dissabtes feiners que tindran una parada intermèdia a Vic.
Els usuaris del servei podran aconseguir descomptes de fins al 30% amb les targetes Valor i Valor universitari.
Els usuaris del servei podran aconseguir descomptes de fins al 30% amb les targetes Valor i Valor universitari.
Sense col•lapses a la C-17
El nou eix Vic-Olot generarà, segons les previsions del DPTOP, un flux de trànsit amb una mitjana de 9.000 vehicles. Aquesta xifra no col•lapsarà la C-17, tal com va advertir la Cambra de Comerç fa uns dies, segons Follia. “En vies d’un sol sentit, se circula relativament bé fins als 20.000 vehicles de mitjana, tot i que a partir dels 15.000 ja es poden arribar a tenir alguns problemes”, ha assegurat el director general de Carreteres. “A més, a la C-17 hi estem dedicant molts esforços per millorar la seguretat viària i la fluïdesa, per donar-li la màxima capacitat possible”, ha afegit Follia.

En aquests moments, la C-17 ja presenta molt problemes de circulació. A més de l’habitual coll d’ampolla a Parets, hi ha obres a diversos punts (La Garriga, Tagamanent, Tona, Centelles...). Aquests treballs finalitzaran totes a la primavera (fotos: Adrià Costa).
- Notícies relacionades
-----------------
Només autoritzaran a circular per l'eix Vic-Olot els camions de gran tonatge amb origen o destí a Osona i la Garrotxa
Marc Riera i Morató // ACN
Només autoritzaran a circular per l'eix Vic-Olot els camions de gran tonatge amb origen o destí a Osona i la Garrotxa
Marc Riera i Morató // ACN
Vic (ACN).- El nou eix Vic-Olot (C-37) entrarà en funcionament aquest divendres amb restriccions de circulació per a camions de més de 7.500 quilos. La mesura vol intentar evitar que aquesta nova via la utilitzin vehicles que fan rutes de llarg recorregut.
El director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, diu que inicialment la mesura s'aplicarà fins que estiguin construïdes les variants d'Olot i les Preses (Garrotxa). Quan aquestes entrin en funcionament s''avaluarà' si cal mantenir les restriccions. Les restriccions contemplen excepcions per a camions que tinguin origen o destí a Osona i la Garrotxa, els vehicles de bestiar viu, llet crua o escombraries o en situacions d'emergències i servei públic.
Aquesta setmana es faran arribar a 1.269 empreses que són titulars de 3.437 camions de més de 7,5 tones d'Osona i la Garrotxa el distintiu que els permetrà passar per Bracons. D'aquests, 2.555 vehicles són d'Osona i 882 són de la Garrotxa. Aquest distintiu de color taronja és personalitzat per a cada vehicle.
Els Mossos d'Esquadra activaran punts de control que estaran situats al giratori de Sant Esteve d'En Bas (Garrotxa) i a l'enllaç de Torelló (Osona). En aquests punts, que no tindran un control permanent les 24 hores, s'ha habilitat una zona perquè els controls 'no penalitzin' la fluïdesa del trànsit. En les zones on es faran les comprovacions els camions no autoritzats hauran de provar 'documentalment' amb el llibre de ports l'origen i el destí del viatge. En les zones properes al nou eix i en punts estratègics de rutes de llarg recorregut, s'ha instal•lat una senyalització addicional informant d'aquestes limitacions.
Pérez Moya ha explicat que es permet la circulació de camions amb origen o destí de les dues principals comarques beneficiaries perquè es vol que aquest nou eix sigui un 'estímul' a l'activitat econòmica de la zona. Sense que les dues variants estiguin fetes, la carretera no té 'prou condicions de gestió' per autoritzar la presència de tots els camions.
L'obertura de l'eix Vic-Olot no saturarà la carretera C-17. Aquesta alerta la va donar fa uns mesos la delegació d'Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona. El director general de Carreteres, Jordi Follia, ha assegurat aquest dilluns a Vic que les previsions apunten a una intensitat mitjana de circulació diària al túnel de Bracons d'entre 9.000 i 10.000 vehicles de les quals no s'ha precisat quants poden ser vehicles pesats. D'aquests 'no tots' arribaran a la zona de Parets del Vallès de manera que els increments en aquesta connexió amb Barcelona 'no han de ser significatius' per arribar al punt de provocar col•lapses.
Follia també ha assenyalat que aquest estiu hauran acabat les obres de millora que s'estan fent en diversos trams de la carretera C-17 per millorar 'seguretat' i 'fluïdesa'.
Oferta de transport públic
L'entrada en funcionament de l'eix Vic-Olot també comportarà canvis en l'oferta de transport públic. Hi haurà una línia d'autobusos entre Vic-Olot. En els dies feiners hi haurà 14 expedicions directes (set d'anada i set de tornada). El trajecte tindrà una durada de 45 minuts. Els dissabtes es faran vuit sortides (quatre d'anada i quatre de tornada) i els diumenges i festius es faran quatre expedicions des d'Olot i tres des de Vic.

El nou eix també farà augmentar les connexions amb autobús entre Olot i Barcelona. De dilluns a divendres hi haurà quatre noves expedicions directes (dues d'anada i dues de tornada) que connectaran Olot i Barcelona per Bracons. També hi haurà quatre expedicions més (dues d'anada i dues de tornada) que seran directes però amb parada a Vic. Els dissabtes s'oferiran dos serveis (un d'anada i un de tornada). Els diumenges i festius hi haurà tres sortides des d'Olot i dues des de Barcelona amb parada a Vic. Aquest servei l'ofereix l'empresa Teisa SA.
Aquesta oferta completarà les connexions entre la Garrotxa o Barcelona perquè es mantenen les actuals connexions que van a Barcelona passant per Amer i Santa Coloma de Farners o passant per Besalú i Banyoles, utilitzant totes dues l'AP-7.
El director de Transport Terrestre, Manel Villalante, destaca que amb aquesta oferta es fa un 'salt substancial' en l'oferta de transport públic en aquesta zona perquè es considera que pot ser 'clarament competitiu' respecte del cotxe privat.