
Vic ha acollit aquest dijous les jornades “Matins d'innovació agroalimentària” en un acte que ha concentrat més de cent persones entre ells empresaris del sector carni, centres de recerca i Administració. El subdirector d'Innovació Rural, Jaume Sió, ha afirmat que “s'ha escollit el sector carni perquè és el sector agroalimentari més important del país”. La innovació, segons Sió, “ja no és una voluntat, és una necessitat”. I en aquest sentit, ha afegit que “si el sector vol ser competitiu, cal ser el millor del mercat. No només en preu, també en producte i servei”. A banda, Sió ha manifestat que han volgut posar a disposició de les empreses “tots els instruments” per contribuir a la innovació.
El coordinador del programa Tecnologia Alimentària de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Jacint Arnau Arboix, ha incidit també en la idea que “la innovació ja no és només una elecció, és també una necessitat”. Durant la seva ponència, Arboix ha explicat que a l'hora d'innovar, “cal tenir en compte des del porc fins al client”. És a dir, “des del component ètic que diu que cal tractar bé al porc”, fins a “la presentació del producte davant el client”, ha afegit. Arboix també ha parlat de noves tecnologies aplicables a l'escorxador que milloren l'eficiència i minimitzen els residus. Segons Arboix, “la tecnologia hi és i només cal aplicar-la”. Per això, ha fet una crida a les empreses per incorporar persones que gestionin tota la informació existent sobre innovació.
A banda, el coordinador del programa Tecnologia Alimentària de l'IRTA, també ha explicat a les empreses presents a la sala que cal induir a sectors de recerca cap al camp de la innovació càrnia perquè “potser són agents que no havien pensat mai que el sector carni era un camp per investigar”.
Els “Matins d'innovació agroalimentària” han comptat també amb la presentació d'un cas d'èxit empresarial basat en la innovació de la marca Roler, que pertany al grup Arcadíe. El director general d'Arcadíe a l'Estat, Ramon Agut, ha explicat que van apostar pel filetejat en els seus productes i això ha fet incrementar la facturació de l'empresa en un 15%.
L'acte s'ha acabat amb una taula rodona centrada en les necessitats i dificultats de la innovació en la cadena càrnia on han participat, entre d'altres, l'Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT) i la Federació Catalana d'Indústries de Carn (FECIC).